Güneydoğu'nun incisi Mardin, seyyah ve gezginler için bulunmaz bir nimet. Gezip görülecek yerleri ile ülkemizin güzide şehirlerindendir. Hem tarihi hem de doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu Mardin’de gezip görülmesi gereken oldukça fazla yer var. Eski Mardin ve Yeni Mardin olarak ikiye ayrılan şehrin, merkezi ve ilçeleri oldukça etkileyici bir görünüme sahipler. Özellikle tarihi manastırları merak edenlerin mutlaka Mardin'e gitmelerini öneriyoruz.

Mardin Kalesi

mardin kalesi

Şehrin en önemli simgelerinden olan Mardin Kalesi şehir merkezinde Artuklu ilçesinde bulunuyor. Kayalıklar üzerine inşa edilen Mardin Kalesi, dönemin en sağlam kalesi olarak biliniyor. 10. yüzyılda Hamdaniler tarafından inşa edilen kale, 1 kilometre uzunluğunda ve genişliği 150 metreyi bulmaktadır.

Kartal Yuvası olarak da bilinen kale, deniz seviyesinden bir hayli yüksekte bulunması ve eşsiz Mardin şehri manzarasıyla gezinin ilk durağı olmaya en büyük adaylar arasındadır. Günümüzde askeri radar olarak kullanıldığı için ziyarete açık değildir.

Mardin Ulu Cami

mardin ulu cami

Eski Mardin şehrinin muhteşem tarihi güzelliklerinden biri de Mardin Ulu Cami’dir. Artuklular mimarisinin güzide eserlerinden olan bu cami, iki minareli olarak inşa edilmiştir fakat günümüzde tek minaresi bulunuyor. Bulunan tek minaresi süslü yapısıyla ve harika taş işçiliğiyle dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı birçok turistin Mardin’deki duraklarından biri olan Ulu Cami’yi kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Mardin Evleri

mardin evleri

Mardin Kalesi’nin yamaçlarında sıralı bir şekilde duran Mardin Evleri, dünyanın en güzel manzaralarından birini oluşturuyor. Fotoğrafçıların ilgi odağında bulunan bu evler, sarı kalker taşlarından yapılmıştır ve toprak renginde olması ile ayrı bir güzelliğe sahiptir. Orta Çağ esintileri gözüken bu evler eşsiz bir tablodan çıkmış gibi duruyor.

Basamak şeklinde tepeye tırmanan bu evlerde insanlar hala yaşıyor. Otel ve müze olarak da kullanılanları vardır. Genellikle iki katlı olan bu evler bölgenin en önemli kültürel yapıları arasındadır.

Dara Antik Kenti (Dara Harabeleri)

dara harabeleri

Eski Mardin tarihi yerler arasında en ünlülerinden olan Dara Antik Kenti, 505 yılında Doğu Roma İmparatorluğu tarafından askeri garnizon şehri olarak kuruldu. Önemli savaşlara da ev sahipliği yapan şehir adını, Büyük İskender’e karşı yapılan savaşta ölen Pers Kralı III. Darius’tan almıştır. Güzelliği ve tarihi zenginliği, Efes Antik Kenti ile benzeştirilmesine neden olmuştur.

Mağara evlerle çevrili olan Dara Antik Kenti, içerisinde kilise, çarşı, mahzen, zindan ve su yolları bulundurur. 4 kilometrelik uzunlukta ve 20 metre yüksekliğindeki surlarla çevrili olan kent, büyüleyici bir manzaraya sahiptir.

Dara Antik Kenti (Dara Harabeleri) Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Dara Harabelerini pazartesi günleri dışında 08.00 – 17.00 saatleri arasında ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Deyrulzafaran Manastırı

deyrulzafaran manastırı

Dünya üzerindeki turizm meraklılarının ilgi odağında bulunan Deyrulzafaran Manastırı, Eski Mardin gezilecek yerler arasında en başlarda yer alır. Mardin Ovası’nda yer alan bu manastır, etkileyici taş ve ahşap işçiliği ve harika manzarası ile dikkat çekiyor. Tarih boyunca Güneş Tapınağı, kale ve son hali olan manastır olarak kullanılmıştır.

Mor Şleymun Manastırı olarak da bilinen bu manastır, çevresinde yetişen safran (zafaran) bitkileri sebebiyle Deyrulzafaran (Safran Manastırı) ismini almıştır. Süryani Kilisesi tarafından kutsal sayılan bu manastır, Hristiyan inancına ait mimari yapılar arasındaki en önemli yerlerden birisidir ve her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce Süryani turist tarafından da ziyaret edilir.

Deyrulzafaran Manastırı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Manastırı haftanın her günü 30 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Kış aylarında 16.30’a kadar ziyarete açıktır.
  • Girişler ücretlidir.

Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur)

deyrulumur

Dünyanın en eski Süryani Ortodoks manastırı olması ile bilinen Mor Gabriel Manastırı, 397 yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından inşa edildi. Hristiyan inancına ait mimari yapılar arasında bulunan Mor Gabriel Manastırı, “Rahiplerin Meskeni” anlamına gelen “Deyrulumur” adıyla da bilinir.

Manastır içerisinde kilise, mezar bölümleri, anıtsal yapı, konaklama ve dua yerleri bulunuyor. Türkiye ve dünya mirasının önemli eserlerinden biri olan Mor Gabriel Manastırı, göz alıcı mozaikleri ve taş işlemeleriyle görülmesi gereken bir tarihi mekan.

Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur) Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Sabah 09.00 – 11.30 arası ve öğleden sonra 13.00 – 16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Manastır kış aylarında 16.00’a kadar ziyarete açıktır.
  • Girişler ücretlidir.

Kırklar Kilisesi (Mor Behnam Kilisesi)

mor behnam kilisesi

Mardin tarihi yerler arasında en çok ziyaret edilen yerlerden olan Kırklar Kilisesi, Hristiyan inancına ait mimari yapılar arasındadır. Çok geniş bir avluya sahip olan kilise, çevresindeki yüzlerce yıllık çınar ağaçları, çan kulesi ve taş duvarlı odaları ile deneyimlenmesi gereken bir gezi olarak öne çıkıyor.

Günümüzde hala ibadete açık olan manastır, Mardin turistik yerler arasında da bulunmaktadır ve ziyarete de açıktır. Taş oyma sanatının kusursuz örneklerini bulabileceğiniz bu kiliseyi Mardin’de gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz.

Kırklar Kilisesi (Mor Behnam Kilisesi) Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Haftanın her günü 08.30 – 17.00 arasında ibadet saatleri dışında kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Kiliseyi ziyaretler ücretsizdir.

Zinciriye Medresesi (Sultan İsa Medresesi)

sultan isa medresesi

Eski Mardin’de Artuklular döneminin güzide eserlerinden biri olan Zinciriye Medresesi, Mardin Kalesi’nin altında bulunması sebebiyle eşsiz bir manzaraya sahiptir. İki katlı olan bu medresede türbe, cami ve avlu bulunur. Taş işlemeleri ve tarihi dokusuyla dikkat çeken medrese, geçmişte rasathane olarak da kullanılmıştır.

Zinciriye Medresesi (Sultan İsa Medresesi) Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Haftanın her günü açık olan medreseyi 08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Medreseye giriş için küçük bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Mardin Müzesi (Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi)

mardin müzesi

Geçmişte Süryani Katolik Patrikhanesi olarak kullanılan bu müze, zamanla dini merkez, askeri üs, sağlık ocağı gibi farklı alanlarda kullanılmış ve müze halini almıştır. Etnografik ve arkeolojik eserler bulunduğundan dolayı “Arkeoloji ve Etnografya Müzesi” olarak da bilinir. Türkiye’nin en zengin arkeoloji müzelerinden biri olan Mardin Müzesi’ni kesinlikle ziyaret etmeli ve sayısız tarihi eseri görmelisiniz.

Mardin Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Pazartesi günleri hariç diğer günlerde 08.30 – 17.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Müzeye giriş ücretlidir.

Turabdin Platosu

turabdin platosu

Yukarı Mezopotamya bölgesinde yer alan Turabdin Platosu, geçmişte Hristiyan keşişlere ev sahipliği yapması sebebiyle Süryaniler tarafından kutsal topraklar olarak kabul ediliyor. Hizmetkarlar Dağı olarak da bilinen bu plato, fotoğraf meraklıları için bölgenin önde gelen tercihleri arasında yer alıyor. Bir tarafında Anadolu Dağları, diğer tarafında muhteşem Mezopotamya Ovası manzarasıyla Mardin’de gezilecek yerler arasında en tepelerde yer alması gerekir.

Rezervasyon Sorgulama

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi hatırladınız mı?

Üye Girişi