Doğunun batısı, batının doğusu” olarak bilinen Malatya tarihi, kültürü ve doğası ile ziyaret edilmesi gereken bir yer. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden olan Malatya’da özellikle birçok doğal güzellik bulunuyor. Bunun yanı sıra tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından dolayı tarihi yerleri de öne çıkıyor.

Malatya doğu ve batı arasında yer aldığı için tarihi yapıları iki bölgeden de etkilenmiştir. Doğal güzellikleri en çok ziyaret edilen yerler olsa da tarihi yerleri de oldukça ilgi çekici ve güzeldir. Tüm bunlar dışında şehirdeki yaşamın tarihini anlatan birçok müze de Malatya da bulunuyor.

1. Levent Vadisi

Levent Vadisi

Şehrin doğal güzellikleri arasında en ilgi çekici yerlerden biri Levent Vadisi’dir. Vadi hem çok geniş hem de derin bir yer olarak dikkat çekiyor. Birçok mağara ve uçuruma ev sahipliği yapan vadide trekking faaliyetleri de gerçekleştiriliyor. Özellikle fotoğraf meraklısı gezginler için Malatya’daki en doğru adreslerden biri olan Levent Vadisi’nde cam tabanlı bir seyir terası da bulunuyor.

2. Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi

Derende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesi, Türkiye’nin tabiat parklarındandır. Yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülen şelale bahar aylarında yemyeşil doğası ile birlikte harika manzaralar sunuyor. Kış aylarında zaman zaman donan şelale bu mevsimde de bembeyaz görüntüsü ile dikkat çekiyor.

Şelale çevresinde bulunan tesislerde doğa ile iç içe bir şekilde dinlenerek yemek molası verebilirsiniz. Ayrıca şelale çevresinde bulunan yürüyüş yollarında keyifli zaman geçirerek birbirinden güzel fotoğraflar da çekebilirsiniz.

3. Tohma Kanyonu

Tohma Kanyonu

Derende ilçesinde yer alan Tohma Kanyonu, dik kayalıkları bulunan yamaçları ve sarp vadisi ile mutlaka görülmesi gereken harika bir doğal güzelliktir. Rafting, trekking ve kaya tırmanışı aktiviteleri imkanları bulunan Tohma Kanyonu yaklaşık 8 kilometre uzunluğundadır. Kanyon içerisinde Kudret Havuzu adında termal kaplıca suyu da bulunuyor. Tohma Kanyonu, eklem ve kas ağrılarına iyi geldiği söylenen bu sularda şifa bulmak isteyen gezginler tarafından da tercih edilen bir yerdir.

4. Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu

Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu

Arapgir ilçesinde bulunan Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu şehir merkezine uzaklığı sebebiyle doğallığını korumayı başarmış bir yerdir. Şehir merkezine yaklaşık 140 kilometre uzaklıkta yer alan Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu 17.847 metre uzunluğundadır. Oldukça dik yamaçlardan oluşan kanyonda kaya tırmanışı ve trekking aktiviteleri oldukça popülerdir. Ayrıca kamp yapmayı seven gezginlerin de bölgede en sık tercih ettikleri yerler arasındadır.

5. Arslantepe Höyüğü

Arslantepe Höyüğü

İlk devlet şeklinin ortaya çıktığı ve Aristokrasinin doğduğu merkez olarak bilinen Arslantepe Höyüğü, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Kazılarla birlikte M.Ö. 3600 yıllarına ait kalıntılar bulunmuştur. Ayrıca tarihin en eski metal kılıcı da burada bulunmuştur. Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri olan Arslantepe Höyüğü, Melid adı ile de anılır ve açık hava müzesi olarak da hizmet verir.

Aslantepe Höyüğü Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Aslantepe Höyüğünü pazartesi günleri dışında 08.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Aslantepe Höyüğünü ziyaretler ücretsizdir.

6. Malatya Kalesi

Malatya Kalesi

Battalgazi ilçesinde bulunan Malatya Kalesi’nin yapımına 79 senesinde başlandı. Çok uzun bir süre tamamlanamayan kale, 532 yılında Bizans imparatoru Justianus döneminde tamamlandı. Kayıtlarda geçen bilgilere göre 95 burcu ve 11 kapısı bulunan Malatya Kalesi, tarih boyunca birçok medeniyet tarafından onarım gördü. Son olarak 2011 senesinde surları restore edilen Malatya Kalesi’nin restorasyon çalışmalarının günümüzde de devam ediyor.

7. Malatya Müzesi

Malatya Müzesi

Oldukça tarihi bir şehir olan Malatya’da çıkarılan arkeolojik eserler Battalgazi ilçesinde bulunan Malatya Müzesi’nde bulunuyor. Daha önceleri sergilenmek üzere Ankara’ya götürülen bu eserler, 1971 senesinden itibaren Malatya Müzesi’nde sergileniyor. Tarih öncesi, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi birçok dönemlere ait yaklaşık 15 bin eser Malatya Müzesi’nde sergileniyor.

Malatya Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Malatya Müzesi’ni haftanın her günü 08.00 – 16.45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Müzeye girişler ücretlidir. Müzekart geçiyor.

8. Fotoğraf Makine Müzesi

Fotoğraf Makine Müzesi

Fotoğraf Makine Müzesi, Asya ve Avrupa’nın en büyük fotoğraf makinesi müzesidir. İçinde gizli servis, casus güvercin kameralarından tarihteki ilk fotoğraf makinelerine kadar birçok kamera ve makine sergileniyor. Hain radar cihazları, altın fotoğraf makineleri, kömürlü sinema projeksiyonları gibi cihazları da müzede göreceksiniz. Müze ziyaretiniz sırasında lütfen bir rehber talep edin, bu sayede müzenin bütün incelikli detaylarını öğrenebilirsiniz.

Fotoğraf Makine Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Fotoğraf Makine Müzesi’ni pazartesi günleri dışında 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Ücretsiz bir şekilde Fotoğraf Makine Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

9. Radyo Gramofon Müzesi

Radyo Gramofon Müzesi

Konum olarak Fotoğraf Makine Müzesi’nin hemen ilerisinde Radyo Gramofon Müzesi yer alıyor. Radyo ve gramofon koleksiyonlarının bulunduğu müzede Baki Tamer Selçuk Bey’in şahsi koleksiyonları sergileniyor. Hatta Fotoğraf Makine Müzesi’ndeki bütün eserler de ona aittir. Fotoğraf Makine Müzesi ile oldukça yakın konumda olduğu için Radyo Gramofon Müzesi’ni de gezmeyi unutmayın.

Radyo Gramofon Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Radyo Gramofon Müzesi’ni pazartesi günleri dışında 00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz bir şekilde Radyo Gramofon Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

10. Malatya Kültür Evi

Malatya Kültür Evi

Şehirde günlük yaşamın nasıl olduğunu gösteren Malatya Kültür Evi müzesi, geleneksel Malatya evleri gibi dizayn edilmiştir. Malatya ile ilgili önemli haberlerin sergilendiği müzede, Kemal Sunal ve Ahmet Kaya’nın da balmumu heykelleri bulunuyor. 2017 yılından beri hizmet veren Malatya Kültür Evi, Yeşilyurt ilçesinde yer alıyor.

Malatya Kültür Evi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Malatya Kültür Evini pazartesi günleri dışında 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Malatya Kültür Evine girişler ücretsizdir.

Rezervasyon Sorgulama

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi hatırladınız mı?

Üye Girişi