Karadeniz’in incisi Trabzon özellikle yemyeşil ormanları, yaylaları ve tarihi mekanları ile ünlü bir şehirdir. Yıl boyunca yağış görülmesine rağmen her yıl yerli ve yabancı yüz binlerce turistin ilgi odağında olmaya devam etmektedir. Trabzon, Karadeniz’de bulunduğu için yemyeşil bir doğaya sahiptir. Bunun dışında tarih boyunca farklı imparatorluklara ev sahipliği yapmasından dolayı sayısız tarihi yere de sahiptir. Trabzon gezilecek yerler listesi saymakla bitmeyecek olsa da başlıca görülmesi gereken yerler şu şekildedir:

1. Sümela Manastırı

sümela manastırı

Trabzon denildiğinde ilk akla gelen yer çoğunlukla Sümela Manastırı’dır. 1923 yılına kadar manastır olarak kullanılan Sümela Manastırı, Ortodoks kilisesidir ve aynı zamanda Meryem Ana’da denmektedir. Maçka’nın Altındere köyünde yer alan manastır yerli ve yabancı turistler tarafından yoğunlukla ziyaret edilmektedir. Sümela Manastırı 6 kattan oluşmaktadır ve içerisinde kütüphane, öğrenci odaları, şapeller, mutfak, misafirhane ve kutsal bölümlerden oluşan birçok bölüm bulunmaktadır. Sümela Manastırı’na ulaşmak için orman yolundan yarım saat yürümeniz ve 88 basamaklı merdivenleri çıkmanız gerekmektedir. Manastır günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

2. Trabzon Kalesi

trabzon kalesi

Trabzon Kalesi, Trabzon’un simgesi haline gelmiş ve günümüzde halen aynı ihtişamıyla ayakta durmaktadır. Araklı ilçesinde yer alan kale, şehrin en yüksek noktasındadır. Doğanın tarihle buluşmasının en iyi örneklerinden birisi olan Trabzon Kalesi’ni her yıl yerli ve yabancı birçok turist ziyaret etmektedir.

Kale, Yukarı Hisar, Orta Hisar, Aşağı Hisar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kalenin Yukarı Hisar bölümü iç kale tarafının korunması için yapılmıştır. Orta Hisar bölümü ise diğer bölümlerin devamıdır. İçerisinde Orta Hisar Camisi eski adıyla Panagia Chrysokephalos Kilisesi, Hükümet Konağı, Yeni Cuma Camisi, Zağnos Köprüsü, Kule Hamamı, Çifte Hamam, Amasya Camisi, Şirin Hatun Camisi ve Musa Paşa Camisi gibi yapılar bulunmaktadır. Aşağı Hisar bölümü ise denize kadar inen bölümdür. Doğusunda Pazar ve Mumhane kapıları bulunur.

3. Gülbahar Hatun Camii ve Türbesi

gülbahar hatun camii

Gülbahar Hatun Camisi ve türbesi Trabzon Kalesi’nin içerisinde, Orta Hisar bölümünde yer almaktadır. Kaynaklara bakıldığında yapının 1514 yılında görülmektedir. Zağnos Köprüsü yakınında bulunan külliye içerisinde hem cami hem de türbe bulunmaktadır. Külliyeden geriye sadece cami ve türbe kalmıştır. Külliye içerisinde yer alan imaret, medrese, hamam ve mektep günümüze kadar gelememiştir.

4. Atatürk Köşkü

atatürk köşkü

Köşk, 19. yüzyılda Soğuksu sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak yaptırılmıştır. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan köşkün giriş katında oturma odası, dinlenme odası, bekleme odası ve toplantı odası bulunmaktadır. İkinci katta ise iki küçük oda bulunmaktadır.

Atatürk Trabzon’u ilk ziyaretinde bu köşkte ağırlanmış fakat günümüzde Trabzon Müzesi olarak kullanılan binada konaklamıştır. 1930 yılında ikinci gelişinde bu konakta kalmış ve çok beğenmiştir. Haziran 1937 yılında iki gece kalmış, 11 Haziran gecesi köşkün tüm mal varlığını Türk ulusuna armağan etmiştir. Atatürk Köşkü 1943 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

5. Trabzon Müzesi

trabzon müzesi

Trabzon Müzesi 1900’lü yılların başında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından büyük programlı konut olarak yaptırılmıştır. Kostaki Teophylaktos 1917 yılında iflas edince, bu yapıyla birlikte bütün mal varlığına haciz konulmuş ve konak Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmıştır.

1924 yılında Atatürk’ün Trabzon’u ilk ziyaretinde Atatürk, eşi Latife Hanım ve beraberlerindekiler 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde bu konakta kalmışlardır. Konak milli mücadele döneminde karargah binası olarak kullanılmıştır. Daha sonra Trabzon Müzesi olarak kullanılmaya başlayan müze, Zeytinlik Caddesi’nde yer almaktadır.

6. Uzungöl

uzungöl

Yeşilin ve mavinin buluştuğu mükemmel manzarası ile Uzungöl, Trabzon’un en turistik yerlerinden biridir. Trabzon’a 99 kilometre, Çaykara’ya 19 kilometre uzaklıkta yer alan Uzungöl, Soğanlı ve Kaçkar Sıradağları’nın birleşim yerindedir. Doğal Sit Alanı, Özel Koruma Çevresi ve Tabiat Parkı gibi koruma statülerine sahip olan Uzungöl’de 250 adet kuş türünün yanı sıra boz ayı, karaca, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, vaşak, porsuk, sansar, su samuru, çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisi gibi hayvan türleri de yaşamaktadır.

7. Çal Mağarası

çal mağarası

Düzköy ilçesinin 5 kilometre güneybatısında Çalköy beldesinde yer alan Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilmektedir. İçinden küçük bir derenin de aktığı mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği ise 1050 metredir. 2003 yılından beri turizme açık olan Çal Mağarası günümüzde yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

8. Boztepe Çay Bahçesi

boztepe çay bahçesi

Karadeniz en güzel illerinden birisi Trabzon’u ve Karadeniz manzarasını izlemek istiyorsanız Boztepe Çay Bahçesi tam size göre. Şehir merkezine hâkim bir tepede yer alan bu çay bahçesi, Trabzon Limanı’ndan Akçaabat’a kadar geniş bir manzara seyir keyfi sunmaktadır. Semaver çayı ve manzara severlere mükemmel bir hizmet veren çay bahçesi yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

9. Ekopark

ekopark

Ortahisar ilçesinde yer alan Ekopark, 12.300 metrekare alanda kurulmuş ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Endemik bitki türlerinin yanı sıra yalın ayak yürüyüş yolları, arı oteli, ağaç ev, biyolojik mini göletler, dinlenme birimleri ve çocuk oyun sahaları da Ekopark’ta bulunmaktadır.

10. Trabzon Ayasofya Camii

trabzon ayasofya camii

Ayasofya Camii, adını aldığı Ayasofya mahallesinde yer alan bir camidir. Kilise ve müze olarak kullanıldıktan sonra günümüzde cami olarak hizmet vermektedir. 1250 yılında Ortodoks kilisesi olarak inşa edilen Ayasofya, 28 Haziran 2013 Cuma günü cuma namazı ile 49 yıl sonra yenide cami haline gelmiştir.

I.Dünya Savaşı’nda şehri işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak da kullanılmıştır. Savaştan sonra 1960 yılına kadar cami olarak kullanılmaya devam etmiştir. Daha sonra 1964 yılında restore edildikten sonra müze haline getirilmiştir. Ayasofya Camii, mimarisi ve sanatsal yapısı ile Trabzon’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Rezervasyon Sorgulama

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi hatırladınız mı?

Üye Girişi