Tarih öncesi çağlara kadar uzanan köklü bir tarihe sahip olan Hatay’da, rotanız boyunca bu tarihi dönemlerin izlerini görmeniz mümkündür. Köklü bir tarihe sahip olması nedeniyle Hatay, birçok medeniyet ve dinin bir arada bulunduğu güzide bir şehirdir. Bunun dışında muhteşem sahili ve harika yaylaları ile doğa meraklısı gezginlerin uğrak noktası olmasıyla dikkat çekmektedir.

1. Eski Antakya Evleri

Eski Antakya Evleri

Her köşesinde birbirinden güzel ve ilgi çekici evler ve konaklar bulunan Hatay’da Asi Nehri ile Habib-i Neccar Dağı arasında bulunan 350’ye yakın ev Eski Antakya Evleri olarak bilinirler. Evlerin çoğu orijinalliğini korusa da restore edilmiş olanlar da mevcuttur. Müze olarak kullanılmakta olan bazı evlerde antika eşyaları ve eski dönemde kullanılan eşyaları görebilirsiniz.

2. Antakya Kalesi

Antakya Kalesi

Hatay Kalesi olarak da bilinen Antakya Kalesi, İstanbul surlarından sonra Türkiye’nin en uzun duvarı olarak bilinmektedir. Büyük İskender’in generali Selevkos I. Nikator tarafından M.Ö. 300 yılında inşa ettirilmiştir. Roma ve Bizans dönemlerinde yapılan eklemelerle genişleyerek 23.600 metre uzunluğa ulaşmıştır. Kalenin kuzeyde Halep Kapısı (Aziz Paul), doğuda Demir Kapı, güneyde Şam Kapısı, batıda Köprü Kapısı ve kuzeybatıda Köpek Kapısı olmak üzere 5 kapısı bulunmaktadır.

3. Payas Kalesi

Payas Kalesi

Payas Kalesi, Cenevizliler tarafından yapılmıştır. Haçlı seferlerine karşı Tapınak Şövalyeleri tarafından bir süre güvenliliği sağlanan kale, Osmanlı döneminde onarılamayacak durumda olduğu için yeniden yapılmıştır. Osmanlı döneminde de ticaret yollarının güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan Payas Kalesi günümüze sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Aynı bölgede bulunduğu Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile birlikte gezginler tarafından ilgi odağı olan Payas Kalesi’ni ziyaret ederek hem kalenin hem de harika manzarasının birbirinden güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

4. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Dörtyol ilçesinde bulunan ve bölgede Osmanlı mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir. 1574 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından dönemin en ünlü mimarı olan Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Külliye, yolcuları barındırmak, onları ve mallarını güvende tutmak, yıkanmak, ibadet etmek ve hatta iş yapmak için bir yer sağlamak için inşa edilmiştir. Külliyenin içerisinde hamam, cami, medrese, kervansaray ve çarşı bölümleri bulunmaktadır.

5. Vespasianus ve Titus Tüneli

Vespasianus ve Titus Tüneli

Samandağ ilçesinde bulunan Vespasianus ve Titus Tüneli, Roma İmparatorluğu zamanında yapılan antik çağın en harika yapılarından biridir. Dönemin imparatoru Vespasianus zamanında yapımına başlanan tünel yaklaşık 100 yıl olduğu düşünülen zaman sonra imparator Titus zamanında tamamlanmıştır. Tünelin en büyük özelliği ise tamamen insan gücüyle yapılmış olmasıdır.

1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde olan bu tünel UNESCO Geçici Miras Listesi’nde bulunmaktadır. Ayrıca gezginler için trekking imkanı da sunmaktadır.

6. Beşikli Mağara

Beşikli Mağara

Vespasianus ve Titus Tüneli’ni ziyaret ettikten sonra rotanızda sıradaki yer 100 metre mesafede bulunan Beşikli Mağara’dır. M.Ö. 1. yüzyılda Romalılar zamanında yapılan Beşikli Mağara, tarih ve arkeoloji meraklısı gezginler arasında oldukça popüler bir yerdir. Roma kralının ve halkın mezarlarının da bulunduğu Beşikli Mağara’daki mezarlar bölgenin en büyük kaya mezarlarıdır. Kaya mezarları dışında gizli tünelleri, tapınakları ve sunaklarıyla harika bir tarihi yapı olan Beşikli Mağara, gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz yerlerinden biridir.

7. Kharon Cehennem Kayıkçısı

Kharon Cehennem Kayıkçısı

Haron Kabartması olarak da bilinen Kharon Cehennem Kayıkçısı, Antakya’da bulunan ve 2. yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülen bir taş anıttır. Tarihte Kharon’un veba hastalığı yüzünden ölenleri cehenneme taşımak için kürek çeken biri olduğu düşünülmekteydi. Bu muhteşem tarihi eserin bulunduğu kayalardan harika bir Antakya manzarasının da keyfini çıkarabilirsiniz. Özellikle tarih ve arkeoloji meraklısı gezginlerin sık tercih ettiği yerlerden biri olan Kharon Cehennem Kayıkçısı, 4 metre yüksekliğinde ve 1,5 metre genişliğindedir.

8. Musa Ağacı

Musa Ağacı

Samandağ ilçesinin Hıdırbey Köyü’nde bulunan Musa Ağacı 3000 yıllık tarihi ile oldukça etkileyici ve efsanevi bir ağaçtır. Bölgenin en önemli turizm kaynağı olan bu ağacın efsanevi hikayesine göre Hz. Musa susadığı için dereye su içmeye gidecektir. Asasını şu an ağacın bulunduğu yere dikerek su içmeye gider. Geri dönüğünde ise asanın yeşererek fidan olduğunu görür. Ölümsüzlük suyuyla yeşermiş olan asası 3000 yılı aşkın zamanda hala günümüzde bütün heybetiyle orada durmaktadır. Her yıl yerli ve yabancı birçok gezgin tarafından ziyaret edilen Musa Ağacı 7 metre yüksekliğinde ve 7,5 metre çapındadır.

9. Harbiye Şelaleleri

Harbiye Şelaleleri

Hatay’ın dillere destan doğal güzelliklerinden biri olan Harbiye Şelaleleri, Antakya ilçesinde bulunmaktadır. Daphne Şelaleleri olarak da bilinen Harbiye Şelaleleri, ticari amaçla kullanılmaya başlandığı için eski güzelliğinde olmasa da hala görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Dört mevsim boyunca yemyeşil kalan şelale birçok endemik bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Harbiye Şelalelerine yaz aylarında serinlemek için girebilir ve seyir teraslarıyla ahşap köprülerinde muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

10. Habibi Neccar Cami

Habibi Neccar Cami

Şehrin mimari harikası olan Habibi Neccar Cami, Antakya ilçesinde bulunur. Tarihte pagan tapınağı ve Hristiyan kilisesi olarak da kullanılan Habibi Neccar Cami daha sonradan camiye çevrilmiştir. Fetihlere bağlı olarak zaman içerisinde sürekli kiliseden camiye ve camiden kiliseye çevrilen Habibi Neccar Cami, 1275 yılında yeniden inşa edilmiştir. Daha sonra depremler yüzünden zarar görmüş olan yerleri Osmanlı zamanında restore edilmiştir.

Rezervasyon Sorgulama

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi hatırladınız mı?

Üye Girişi