"Peygamberler Şehri" Diyarbakır'ın birbirinden güzel görülmesi gereken yerleri Miniyol olarak sizler için hazırladık.
İçerik Başlıkları
- Ergani
- Silvan
- Malabadi Köprüsü
- Diyarbakır Surları (Diyarbakır Kalesi)
- Hevsel Bahçeleri
- On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü)
- Diyarbakır Ulu Camii
- Zinciriye Medresesi
- Zerzevan Kalesi
- Mithras Tapınağı
- Sülüklü Han
- Hasan Paşa Hanı
- Dağ Kapı
- Keçi Burcu
- Çayönü
- Hilar Mağaraları
- Hasuni Mağaraları
- Dört Ayaklı Minare
- Mardin Kapı
- İçkale
- Çermik Kaplıcaları
- Göletli Park
- Karacadağ Kayak Merkezi
- Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
- Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi
- Diyarbakır’a Nasıl Gidilir? Diyarbakır Yol Tarifi
- İstanbul Diyarbakır Arası Kaç km?
- Ankara Diyarbakır Arası Kaç km?
- Mardin Diyarbakır Arası Kaç km?
- Diyarbakır’da Ne Yenir?
- Diyarbakır’da Konaklama İmkanları
- Diyarbakır Araç Kiralama
“Peygamberler Şehri” olarak da adlandırılan Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en eski ve en büyük şehirlerinden biridir. Tarihin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır bu sebeple dünyanın dört bir yanından tarih, kültür ve arkeoloji meraklısı gezgin tarafından ziyaret ediliyor.
Yaklaşık 1.800.000 nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık on ikinci şehridir. Bingöl, Muş, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Elazığ’a komşu olan Diyarbakır’ın 17 ilçesi vardır.15,168 km² yüzölçümüne sahip olan Diyarbakır’ın plaka kodu 21, alan kodu ise 412’dir.

Dört bir yanı tarihin her döneminden kesitler sunan Diyarbakır’da bulunan muhteşem Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Hasan Paşa Hanı, Zinciriye Medresesi, Malabadi Köprüsü, On Gözlü Köprü gibi eşsiz tarihi yerleri ziyaret ederek birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca meşhur Diyarbakır mutfağının lezzetlerini merak eden gezginler de rotalarının arasında Diyarbakır’ın leziz yemeklerini tadabilirler.
Diyarbakır’da gezilecek yerlere ulaşım için birçok seçenek bulunmaktadır. Rahat ve kolay bir şekilde ulaşım yapmak için önerebileceğimiz yöntem araç kiralama yapmaktır. Miniyol aracılığıyla Diyarbakır araç kiralama yaparak Diyarbakır gezilecek yerler listesindeki dilediğiniz rotaya konforlu ve rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Ergani
Diyarbakır merkeze yaklaşık 50 dakika uzaklıktaki Ergani ilçesi Diyarbakır'daki tarihi, kültürel ve arkeolojik gezi rotalarının daimi yerlerinden biridir. Yaklaşık 9000 yıllık bir tarihi olan Çayönü’nün de bulunduğu yer olan Ergani, Diyarbakır gezilecek yerler listesinde bulunması gereken bir ilçedir. Ayrıca Ergani ilçesi Hilar Mağaraları, Girikihaciyan Tepesi, Makam Dağı gibi birçok tarihi yere de ev sahipliği yapmaktadır.
Ergani konumu için tıklayınız.
Silvan
Diyarbakır merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Silvan ilçesi tarih öncesi zamanlarda bulunduğu bölgenin başkentliğini yapan önemli bir yerdir. Tarih boyunca böylesine önemli bir konumda olan Silvan, doğal olarak da tarih meraklısı gezginlerin ilgi odağında olmuştur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Silvan’da, Malabadi Köprüsü, Hasuni Mağaraları, Silvan Ulu Camii gibi yerleri Diyarbakır gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Silvan konumu için tıklayınız.
Malabadi Köprüsü
1147 yılında Artuklular tarafından inşa edilen Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın en ünlü tarihi yerlerinden biridir. 150 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde olan bu köprü Diyarbakır gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir şaheser. Anadolu’daki en geniş taş köprülerden biri olan Malabadi Köprüsü’nün üzerinde aslan, güneş ve insan kabartmaları da bulunur. Harika fotoğraflara da konu olabilecek güzellikteki Malabadi Köprüsü’nü gezi rotanıza eklemeyi unutmayın.
Malabadi Köprüsü konumu için tıklayınız.
Diyarbakır Surları (Diyarbakır Kalesi)
Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır Surları, Çin Seddi’nin ardından dünyanın en uzun surlarıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan bu surlar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır ve her yıl dinlerce yerli ve yabancı gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Diyarbakır şehrinin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Diyarbakır Surlarını Diyarbakır gezilecek yerler listenizde en başlara yazmanızı tavsiye ederiz.
Diyarbakır Surları konumu için tıklayınız.
Hevsel Bahçeleri
Diyarbakır Kalesi ile Dicle Nehri vadisi arasında yer alan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın en ünlü doğal güzelliğidir. Kuşların göç yolu üzerinde de bulunan Hevsel Bahçeleri, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cennetidir. 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine eklenen bu doğal cenneti siz de Diyarbakır Gezilecek Yerler listenize mutlaka ekleyin.
Hevsel Bahçeleri konumu için tıklayınız.
On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü)
Dicle nehrinin iki tarafını birbirine bağlayan Dicle Köprüsü, halk arasında On Gözlü Köprü, Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak da biliniyor. En popüler kullanımı On Gözlü Köprü olan Dicle Köprüsü 172 metre uzunluğunda ve yer yer 6,24 metre genişliğe sahiptir. Hem Dicle Nehri’nin hem de Dicle Vadisi’nin muhteşem manzaralarını fotoğraflayabileceğiniz On Gözlü Köprüsüne Diyarbakır gezilecek yerler listenizde yer vermelisiniz.
On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü) konumu için tıklayınız.
Diyarbakır Ulu Camii
639 yılında Müslüman Araplar tarafından Martoma Kilisesi’nin camiye çevrilmesi ile Anadolu'nun en eski camisi olan Diyarbakır Ulu Cami tarih sahnesinde yerini almıştır. Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında yenilenen cami bugünkü görünümüne ulaşmıştır. Harput Kapısı ile Mardin Kapısını birleştiren Diyarbakır Ulu Cami bulunduğu alanda Zinciriye Medresesi, Mesudiye Medresesi, Halifeler Cami gibi birçok yapıyı da bulundurur. Oldukça ilgi çekici mimarisi ve süslemeleriyle sanat meraklısı gezginler için görülmesi gereken yerlerden biridir.
Diyarbakır Ulu Cami konumu için tıklayınız.
Zinciriye Medresesi
Diyarbakır’ın en büyük simgelerinden olan Diyarbakır Ulu Cami’nin batı kısmında yer alan Zinciriye Medresesi, Sincariye Medresesi adıyla da bilinmektedir. Mimar Ebu Dirhem tarafından Diyarbakır’daki yapıların birçoğunda kullanılan siyah beyaz kesme bazalt taşlarından yapılmış olan Zinciriye Medresesi harika mimarisi ile Diyarbakır’da görülmesi gereken yerlerden birisi.
Zinciriye Medresesi konumu için tıklayınız.
Zerzevan Kalesi
Diyarbakır’ın Mardin ile arasındaki Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi bölgenin Roma dönemine ait en önemli yapılarından biridir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de bulunan bu kale Roma döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır. 22 metre yüksekliğindeki gözetleme kulesi ve 12 metre yüksekliğindeki sur kalıntısı ile yüksekçe bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi eşsiz bir manzaraya sahiptir. 2017 yılında keşfedilen Mithras Tapınağı ile birlikte ünü daha da artmış ve dünyanın dört bir yanından gezginlerin rotasında yer edinmeye başlamıştır.
Zerzevan Kalesi konumu için tıklayınız.
Mithras Tapınağı
Mithras Tapınağı 2017 senesinde Diyarbakır gezilecek yerler listemizdeki bir önceki yer olan Zerzevan Kalesi’nin içerisinde keşfedilmiştir. Romalıların Hristiyanlıktan önceki yaygın dinlerinden biri olan Mitras dinine ait bir tapınaktır. 7 metre uzunluğa, 5 metre genişliğe ve 2,5 metre yüksekliğe sahip olan Mithras Tapınağı’nı Zerzevan Kalesi ile birlikte gezmeyi unutmayın.
Mithras Tapınağı konumu için tıklayınız.
Sülüklü Han
Kazancılar Hanı olarak da bilinen Sülüklü Han, 1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi kız kardeşi Atike Hatun tarafından inşa edilmiştir. Diyarbakır mimarisinin en popüler malzemesi olan kesme ve siyah bazalt taştan yapılmıştır. İsmini hanın içerisindeki kuyuda bulunan sülüklerden alan Sülüklü Han günümüzde kafeterya olarak kullanılmaktadır. Sülüklü Han, Diyarbakır’a gelen gezginlerin rotalarına ekleyerek mola verdikleri popüler tarihi bir handır.
Sülüklü Han konumu için tıklayınız.
Hasan Paşa Hanı
Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu Vezirzade Hasan Paşa tarafından inşa ettirilen bu han tarih boyunca Diyarbakır’ı ziyaret eden gezginler için oldukça önemli bir yerdir. Evliya Çelebi, Leh Simeon, Gugios İnciciyan ve James Silk Buckingham gibi ünlü gezginlerin övgüyle bahsettiği bir han olan Hasan Paşa Hanı’nın içerisinde günümüzde kafeler, kitapçılar, çay bahçeleri bulunmaktadır. Diyarbakır gezilecek yerler rotanızda mola verebileceğiniz harika bir yer olarak dikkat çekmektedir.
Hasan Paşa Hanı konumu için tıklayınız.
Dağ Kapı
Diyarbakır surlarının dört kapısından biri olan Dağ Kapı, Harput Kapı adı ile de bilinir. Roma imparatoru II. Constantinus tarafından yaptırılan iki devasa burçla çevrilir. Roma, Bizans, Abbasi ve Mervani dönemlerine ait kitabelerin bulunduğu Dağ Kapısı günümüzde yıkılmış durumdadır. Fakat kapının devasa burçlarından Dağ Kapısı burcu hala bütün ihtişamıyla görülmesi gereken bir yer olarak durmaktadır.
Dağ Kapı konumu için tıklayınız.
Keçi Burcu
Keçi Burcu, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri manzaralarını en harika biçimde görebileceğiniz harika bir yapıdır. Diyarbakır surlarının en büyüğü olarak dikkat çekmektedir. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı dönemlere ait işaretler görebileceğiniz Keçi burcunu, Diyarbakır surlarını ziyaret ederken mutlaka görmelisiniz.
Keçi Burcu konumu için tıklayınız.
Çayönü
Çayönü Höyüğü ve Çayönü Tepesi olarak da adlandırılan Çayönü, 4,5 metre yükseklikte bulunmaktadır. Yerleşik hayata geçişin araştırılmasına büyük katkılar sağlamış olan Çayönü’nde kerpiçten ve taştan yapılmış evlerle birlikte kabartma insan figürleri, taş baltalar ve insan yapımı birçok aleti görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Diyarbakır gezilecek yerler listenize ekleyerek insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Çayönü’nü keşfedebilirsiniz.
Çayönü konumu için tıklayınız.
Hilar Mağaraları
Diyarbakır Ergani’de bulunan Hilar Mağaralarında, MÖ 7500 ile 5500 yılları arasına ait kalıntılar bulunmaktadır. Yaklaşık 10.000 yıllık bu tarihi ihtişamı ile birçok gezgini cezbetmektedir. Günümüzde hala arkeolojik çalışmaların yapılmaya devam ettiği Hilar Mağaralarını ister tek başınıza isterseniz de rehberli turlar eşliğinde insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Hilar Mağaralarını keşfedebilirsiniz.
Hilar Mağaraları konumu için tıklayınız.
Hasuni Mağaraları
Diyarbakır Silvan’da bulunan Hasuni Mağaraları, bölgenin en eski mağaralarından biri olduğu için yerli ve yabancı birçok arkeolog ve gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 300 adet odası bulunan Hasuni Mağaraları Orta Taş Devri’ne kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bu doğa harikası yerde bulanan tarihi mağaraları Diyarbakır gezilecek yerler rotanıza ekleyerek tarihi bir yolculuk yapabilirsiniz.
Hasuni Mağaraları konumu için tıklayınız.
Dört Ayaklı Minare
1500 yılında Akkoyunlular tarafından inşa edilen Şeyh Mutahhar Camiinin minaresi olan Dört Ayaklı Minare, Diyarbakır’a gelen gezginler arasında oldukça popüler bir tarihi yapıdır. Adından da anlaşılacağı üzere dört ayak üzerinde bulunan bir minare olan Dört Ayaklı Minare yaklaşık 23 metre yüksekliğindedir. Fotoğraf meraklısı gezginlerin en sevdiği yapılardan biri olan Dört Ayaklı Minareyi rotanıza eklemeyi ihmal etmeyin.
Dört Ayaklı Minare konumu için tıklayınız.
Mardin Kapı
Tel Kapı ismiyle de bilinen Mardin Kapı, Diyarbakır surlarının dört kapısından biridir. İsmini Diyarbakır’dan Mardin’e gidilen yol üzerinde olmasından almıştır. Günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan ihtişamlı Mardin Kapısı, türkülere de konu olmuştur. Keçi Burcu ile aynı rota üzerinde bulunan Mardin Kapısını ziyaret etmeyi unutmayın.
Mardin Kapı konumu için tıklayınız.
İçkale
Diyarbakır şehrinin ilk yerleşim yerleri olarak kabul edilen İçkale, Hurriler tarafından kurulmuştur. Osmanlı zamanında muhteşem Osmanlı mimarisine göre yenilenen İçkale, son olarak 2005 yılında restore edilerek bugünkü halini almıştır. Tarihi binaları, konakları ve yerleri ile her gezginin Diyarbakır gezilecek yerler listesinde bulunması gereken eşsiz bir yerdir.
İçkale konumu için tıklayınız.
Çermik Kaplıcaları
Belkıs kaplıcaları olarak da bilinen Çermik Kaplıcaları, birçok hastalığa iyi gelmesi ile ünlü kaplıcalardır. Nitelik bakımından İtalya kaplıcalarından sonra dünyada ikinci sırada bulunan Çermik Kaplıcaları tüm dünyadan gezginleri ağırlamaktadır. Çermik Kaplıcaları, termal otelleri, kaplıca havuzları ve masaj odaları ile Diyarbakır rotanız sırasında uğrayarak rahatlayabileceğiniz bir yer olarak dikkat çıkıyor.
Göletli Park
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan popüler bir mesire yeri olan Göletli Park 2011 yılında hizmete açılmıştır. Diyarbakır’daki ilk su parkı olan Göletli Park, sıcaklığıyla ünlü olan Diyarbakır’da gezginlere serinleyebileceği ve doğada vakit geçirebileceği bir yer imkanı sunuyor. İçerisinde bulunan yürüyüş ve koşu yolları, kafeler ve seyir terasları ile harika bir zaman geçireceğiniz Göletli Parkı Diyarbakır gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Göletli Park konumu için tıklayınız.
Karacadağ Kayak Merkezi
Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi arasında bulunan Karacadağ Kayak Merkezi gezginler tarafından kış aylarında Diyarbakır’ın en çok tercih edilen yerlerinden biridir. Güneydoğu’nun Uludağ’ı olarak da adlandırılan Karacadağ Kayak Merkezi’nde üst düzey tesislerin, otellerin ve kayak pistlerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Özellikle kış aylarında Diyarbakır’ı ziyaret ediyorsanız rotanıza Karacadağ Kayak Merkezi’ni de eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Karacadağ Kayak Merkezi konumu için tıklayınız.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü evin günümüzde müzeye dönüştürüldüğü yer olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer almaktadır. Oldukça etkileyici bir mimarisi olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ni ziyaret ederek ünlü şairin kişisel eşyalarını, antika eşyalarını ve şiirlerini görebilme fırsatı bulabilirsiniz.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi konumu için tıklayınız.
Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi
Akkoyunlular tarafından inşa edilen Gazi Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk tarafından konaklama ve karargah olarak kullanılması ile bilinmektedir. Günümüzde müze olarak kullanılan köşkte Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları, Diyarbakır’a özgü antika eşyalar ve el sanatı eserleri bölgeye ziyarete gelen gezginler tarafından oldukça ilgi görüyor.
- Haftanın her günü 09.00 – 18.00 saatleri arasında müzeyi gezebilirsiniz.
- Müzeye giriş ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
- Müze dışında bulunan dinlenme alanını istediğiniz saatte kullanabilirsiniz.
Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi konumu için tıklayınız.
Diyarbakır’a Nasıl Gidilir? Diyarbakır Yol Tarifi
Gezi rehberimizin konusu olan “Doğu’nun İncisi” ve “Peygamberler Şehri” Diyarbakır’a gidebilmek için bulunduğunuz yerden Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne doğru yola çıkmanız gerekmektedir. Ulaşımın basit olduğu Diyarbakır’a seyahat etmenin en kolay yolu ise araç kiralama işlemi yapmaktır.
Otobüs ile Diyarbakır’a gitmek için Diyarbakır Otogarı’nda inmeniz gerekir. İstanbul’dan otobüs ile yaklaşık 21 saat süren yolculuğun ortalama bilet fiyatı ise 550 TL’dir. Diyarbakır otogarına vardıktan sonra Miniyol aracılığı ile araç kiralama işlemlerinizi gerçekleştirerek Diyarbakır şehir merkezinden aracınızı teslim alabilirsiniz.
Uçak ile seyahat etmek için Diyarbakır Havalimanı’na bilet almanız gerekmektedir. İstanbul’dan Diyarbakır’a uçak bileti fiyatları 1.000 TL’den başlamaktadır. Yolculuk süresi yaklaşık olarak 1 saat 50 dakikadır. Uçak yolculuğunuz sonrasında Miniyol aracılığıyla Diyarbakır Havalimanı’ndan araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.
İstanbul Diyarbakır Arası Kaç km?
İstanbul Diyarbakır arası yaklaşık olarak 1440 kilometredir. Yolculuk sürecinde yaklaşık olarak 15 saat civarında yol gitmeniz gerekmektedir. Araç kiralama işlemi yaparak yolculuğunuzu daha rahat ve kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ankara Diyarbakır Arası Kaç km?
Ankara Diyarbakır arası yaklaşık olarak 950 kilometredir. Yolculuk sürecinde yaklaşık olarak 10 saat civarında yol gitmeniz gerekmektedir.
Mardin Diyarbakır Arası Kaç km?
Mardin Diyarbakır arası yaklaşık olarak 90 kilometredir. Yolculuk sürecinde yaklaşık olarak 1 saat civarında yol gitmeniz gerekmektedir. Mardin’den Diyarbakır’a giderken araç kiralama seçeneği oldukça fazla tercih edilmektedir. Miniyol Türkiye’nin en güvenilir araç kiralama seçeneği olarak sizlere 81 ilde hizmet vermektedir.
Diyarbakır’da Ne Yenir?
Diyarbakır’ın mutfağı da tarihi kadar etkileyicidir. Diyarbakır’da yemenizi önerdiğimiz özel lezzetler şunlardır:
- Meftune
- Pıçık
- Nardanaşı
- Mumbar dolması
- Cartlak kebabı
- Sıkma
- Kaburga dolması
- Tırşık
- Hillorik
Diyarbakır’da Konaklama İmkanları
Diyarbakır’da kalabileceğiniz bazı oteller şunlardır:
- New Garden Hotel Diyarbakır
- Novotel Diyarbakır
- The Green Park Diyarbakır
- Demir Hotel
- Amida Boutique Hotel
- Hevsel Garden Hotel
- Köprücü Hotel
- SV Business Otel
Diyarbakır Araç Kiralama
Muhteşem tarihi yerleri ile ünlü Peygamberler Şehri Diyarbakır’ı keşfetmek için en rahat ve kolay yöntem araç kiralama işlemi yapmak. “Diyarbakır Gezilecek Yerler” listesinde bulunan yerleri, Miniyol aracılığı ile farklı rent a car firmalarını karşılaştırarak bütçenize en uygun aracı kiralayıp gezmeye başlayabilirsiniz. Miniyol mobil uygulaması veya miniyol.com sitesi aracılığıyla Diyarbakır Havalimanı ve Diyarbakır şehir merkezinden 3 adımda kolayca araç kiralama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Diyarbakır şehir merkezi araç kiralama işlemi için tıklayınız.
Diyarbakır Havalimanı araç kiralama işlemi için tıklayınız.