Peygamberler Şehri” olarak da adlandırılan Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en eski ve en büyük şehirlerinden biridir. Tarihin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır bu sebeple dünyanın dört bir yanından tarih, kültür ve arkeoloji meraklısı gezgin tarafından da ziyaret edilmektedir. Tarihi yerlerinin yanı sıra birçok doğal güzelliğe ve müzelere de ev sahipliği yapan Diyarbakır’da mutlaka görülmesi birçok yer vardır.

1. Malabadi Köprüsü

malabadi köprüsü

1147 yılında Artuklular tarafından inşa edilen Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın en ünlü tarihi yerlerindendir. 150 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde olan bu köprü mutlaka görülmesi gereken bir şaheserdir. Anadolu’daki en geniş taş köprülerden biri olan Malabadi Köprüsü’nün üzerinde aslan, güneş ve insan kabartmaları da bulunur. Harika fotoğraflara da konu olabilecek güzellikteki Malabadi Köprüsü’nü gezi rotanıza eklemeyi unutmayın.

2. Diyarbakır Surları (Diyarbakır Kalesi)

diyarbakır surları

Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır Surları, Çin Seddi’nin ardından dünyanın en uzun surlarıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan bu surlar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır ve her yıl dinlerce yerli ve yabancı gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Diyarbakır şehrinin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Diyarbakır Surlarını Diyarbakır gezilecek yerler listenizde en başlara yazmanızı tavsiye ederiz.

3. Hevsel Bahçeleri

hevsel bahçeleri

Diyarbakır Kalesi ile Dicle Nehri vadisi arasında yer alan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın en ünlü doğal güzelliğidir. Kuşların göç yolu üzerinde de bulunan bu doğal güzellik, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cennetidir. Hevsel Bahçeleri 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine de eklenmiştir.

4. On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü)

on gözlü köprü

Dicle nehrinin iki tarafını birbirine bağlayan Dicle Köprüsü, halk arasında On Gözlü Köprü, Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak da biliniyor. En popüler kullanımı On Gözlü Köprü olan Dicle Köprüsü 172 metre uzunluğunda ve yer yer 6,24 metre genişliğe sahiptir. Hem Dicle Nehri’nin hem de Dicle Vadisi’nin muhteşem manzaralarını fotoğraflayabileceğiniz On Gözlü Köprü, Diyarbakır gezinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.

5. Diyarbakır Ulu Camii

diyarbakır ulu camii

639 yılında Müslüman Araplar tarafından Martoma Kilisesi’nin camiye çevrilmesi ile Anadolu'nun en eski camisi olan Diyarbakır Ulu Cami tarih sahnesinde yerini almıştır. Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında yenilenen cami bugünkü görünümüne ulaşmıştır. Harput Kapısı ile Mardin Kapısını birleştiren Diyarbakır Ulu Cami bulunduğu alanda Zinciriye Medresesi, Mesudiye Medresesi, Halifeler Cami gibi birçok yapıyı da bulundurur. Oldukça ilgi çekici mimarisi ve süslemeleriyle sanat meraklısı gezginler için görülmesi gereken yerlerdendir.

6. Zerzevan Kalesi

zerzevan kalesi

Diyarbakır’ın Mardin ile arasındaki Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi bölgenin Roma dönemine ait en önemli yapılarından biridir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de bulunan bu kale Roma döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır. 22 metre yüksekliğindeki gözetleme kulesi ve 12 metre yüksekliğindeki sur kalıntısı ile yüksekçe bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi eşsiz bir manzaraya sahiptir. 2017 yılında keşfedilen Mithras Tapınağı ile birlikte ünü daha da artmış ve dünyanın dört bir yanından gezginlerin rotasında yer edinmeye başlamıştır.

7. Çayönü

çayönü

Çayönü Höyüğü ve Çayönü Tepesi olarak da adlandırılan Çayönü, 4,5 metre yükseklikte bulunmaktadır. Yerleşik hayata geçişin araştırılmasına büyük katkılar sağlamış olan Çayönü’nde kerpiçten ve taştan yapılmış evlerle birlikte kabartma insan figürleri, taş baltalar ve insan yapımı birçok aleti görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

8. Hilar Mağaraları

hilar mağaraları

Diyarbakır Ergani’de bulunan Hilar Mağaralarında, MÖ 7500 ile 5500 yılları arasına ait kalıntılar bulunmaktadır. Yaklaşık 10.000 yıllık bu tarihi ihtişamı ile birçok gezgini cezbetmektedir. Günümüzde hala arkeolojik çalışmaların yapılmaya devam ettiği Hilar Mağaralarını ister tek başınıza isterseniz de rehberli turlar eşliğinde keşfedebilirsiniz.

9. Hasuni Mağaraları

hasuni mağaraları

Diyarbakır Silvan’da bulunan Hasuni Mağaraları, bölgenin en eski mağaralarından biri olduğu için yerli ve yabancı birçok arkeolog ve gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 300 adet odası bulunan Hasuni Mağaralarının Orta Taş Devri’ne kadar uzanan bir tarihe sahiptir.

10. Dört Ayaklı Minare

dört ayaklı minare

1500 yılında Akkoyunlular tarafından inşa edilen Şeyh Mutahhar Camii’nin minaresi olan Dört Ayaklı Minare, Diyarbakır’a gelen gezginler arasında oldukça popüler bir tarihi yapıdır. Adından da anlaşılacağı üzere dört ayak üzerinde bulunan bir minare olan Dört Ayaklı Minare yaklaşık 23 metre yüksekliğindedir. Fotoğraf meraklısı gezginlerin en sevdiği yapılardan biri olan Dört Ayaklı Minareyi rotanıza eklemeyi ihmal etmeyin.

11. Mardin Kapı

mardin kapı

Tel Kapı ismiyle de bilinen Mardin Kapı, Diyarbakır surlarının dört kapısından biridir. İsmini Diyarbakır’dan Mardin’e gidilen yol üzerinde olmasından almıştır. Günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan ihtişamlı Mardin Kapısı, türkülere de konu olmuştur.

12. İçkale

içkale

Şehrin ilk yerleşim yerleri olarak kabul edilen İçkale, Hurriler tarafından kurulmuştur. Osmanlı zamanında muhteşem Osmanlı mimarisine göre yenilenen İçkale, son olarak 2005 yılında restore edilerek bugünkü halini almıştır. Tarihi binaları, konakları ve yerleri ile her gezginin Diyarbakır gezilecek yerler listesinde bulunması gereken eşsiz bir yerdir.

13. Göletli Park

göletli park

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan popüler bir mesire yeri olan Göletli Park 2011 yılında hizmete açılmıştır. Şehrin ilk su parkı olan Göletli Park, sıcaklığıyla ünlü olan Diyarbakır’da gezginlere serinleyebileceği ve doğada vakit geçirebileceği bir yer imkanı sunmaktadır. İçerisinde bulunan yürüyüş ve koşu yolları, kafeler ve seyir terasları ile harika bir zaman geçireceğiniz Göletli Parkı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

14. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

cahit sıtkı tarancı müzesi

Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü evin günümüzde müzeye dönüştürüldüğü yer olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer almaktadır. Oldukça etkileyici bir mimarisi olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ni ziyaret ederek ünlü şairin kişisel eşyalarını, antika eşyalarını ve şiirlerini görebilme fırsatı bulabilirsiniz.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Müzeyi pazartesi günleri dışında 08.30 – 16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Müzeye girişler ücretlidir.
  • Müzekart geçerlidir.

15. Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi

gazi köşkü ve atatürk müzesi

Akkoyunlular tarafından inşa edilen Gazi Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk tarafından konaklama ve karargah olarak kullanılması ile bilinmektedir. Günümüzde müze olarak kullanılan köşkte Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları, şehre özgü antika eşyalar ve el sanatı eserleri bölgeye ziyarete gelen gezginler tarafından oldukça ilgi görüyor.

Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Haftanın her günü 09.00 – 18.00 saatleri arasında müzeyi gezebilirsiniz.
  • Müzeye giriş ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
  • Müze dışında bulunan dinlenme alanını dilediğiniz saatte kullanabilirsiniz.

Rezervasyon Sorgulama

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi hatırladınız mı?

Üye Girişi