Arama yapın

Türkiye’nin En Ünlü Evleri

Türkiye’nin En Ünlü Evleri
Ömer Keskinsoy
Birbirinden güzel evlerin bulunduğu Türkiye'de en popüler 8 evi Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • 1. Safranbolu Evleri
    • 2. Odunpazarı Evleri
    • 3. Harran Evleri
    • 4. Mardin Evleri
    • 5. Balat Renkli Evler
    • 6. Beypazarı Evleri
    • 7. Amasya Evleri
    • 8. Kapadokya Evleri

Türkiye’nin bulunduğu topraklar tarih boyunca birçok medeniyete ve devlete ev sahipliği yaptığı için farklı mimari yapılar görülmesi hiç şaşırılacak bir durum değildir. Bunun yanı sıra coğrafi konum ve iklim farklılığı itibarıyla da ülkemizin güneyi ve kuzeyi arasında farklı mimari yapılar vardır. İstanbul Balat semtinde bulunan renkli evlerden Mardin evlerine kadar Türkiye’nin her yerinde birbirinden güzel farklı mimarilerle yapılmış dünyaca ünlü evler bulunur. 

Araç kiralamanın en güvenilir adresi Miniyol olarak sizlere Türkiye’nin en ünlü evlerinin listesini hazırladık. Mutlaka görülmesi gereken bu evleri keşfetmeye hazır olun!

1. Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri

Safranbolu, Karabük şehrinde yer alan, her köşesinde tarihe tanıklık edebileceğiniz dar sokakları ve inci gibi sıralanan muhteşem evleri ile ünlü bir yerdir. Bir yamaçta harika bir şekilde sıralanan Safranbolu Evleri birbirlerinin güneş açısını asla kapatmayan harika bir düzende sıralanmıştır. Evlerin yapımında kullanılan taş, bölgedeki kalker kayalardan elde edilmiştir. Bu sert ve mavi taş aynı zamanda kaliteli kireç yapımında da kullanılır. Ayrıca Safranbolu'daki evlere baktığınızda çok kaliteli ahşabın cömertçe kullanıldığını da görebilirsiniz. Evlerin yapımında kullanılan ahşap ise köknar, çam, ceviz ve kavak ağaçlarından yapılmış. 

Her yıl Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden binlerce gezginin ziyaret ettiği Safranbolu Evlerine gelmişken Safranbolu’yu da gezmenizi tavsiye ederiz. Safranbolu hakkında daha detaylı bilgi almak için “Safranbolu Gezilecek Yerler” adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bulunur. Şehrin güneyindeki tepelerde yer alan Odunpazarı, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları ve muhteşem tarihi evleri ile meşhurdur. Geleneksel Anadolu Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Odunpazarı Evleri, bitişik cumbalı ve ahşap süslemeli mimarisi ile günümüze kadar ulaşıp Türkiye’nin en güzel evlerinden biri olmaya devam etmektedir. Dar sokakların iki yanına sıralanan bu evler kahverengi çerçeveli bir yağlı boya tablosunu anımsatmaktadır. Osmanlı dönemi kent mimarisinin önemli özelliklerini barındıran Odunpazarı Evleri, rengarenk cepheleriyle harika bir şekilde restore edilerek dükkan, kafe, restoran ve müze olarak kullanılmaktadır. Türkiye’nin en güzel evlerinden biri olan Odunpazarı Evlerini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Eskişehir ve Odunpazarı hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Eskişehir Gezi Rehberi” ve “Odunpazarı Gezi Rehberi” bloglarımıza göz atabilirsiniz.

Odunpazarı Evleri gezinizi kolayca gerçekleştirmek için Eskişehir araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.

3. Harran Evleri

Harran Evleri

Şanlıurfa’da bulunan Harran Evleri arı kovanını andıran koni şeklindeki yapılarıyla oldukça dikkat çekici yapılardır. Milattan önceye kadar uzanan bir tarihleri olan Harran Evleri, tamamen çamur veya kil tuğlalardan yapılmıştır. Bu sayede kavurucu sıcaklardan ve soğuk havalardan korunmayı sağlamaktadırlar. Üzerinde bir açıklık bulunan kubbe benzeri yapı, sıcak havanın bu evlerin üst kısmında toplanıp açıklıktan dışarı çıkması nedeniyle işlevseldir.

Bu meskenlerin kovan şekli depremlere, şiddetli rüzgar fırtınalarına ve mevsimsel şiddetli yağmurlara dayanmalarını sağlar, bu da binlerce yıl sonra bu günlerde neden hala kullanımda olduklarını açıklar. Türkiye’nin en harika evlerinden biri olan Harran Evleri, kesinlikle görülmesi gereken evlerdir.

Harran Evleri gezinizi kolayca gerçekleştirmek için Şanlıurfa araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.

4. Mardin Evleri

Mardin Evleri

Mardin Evleri sarı kalker taşından oluşan mimari yapılarıyla dikkat çekmektedir. Bölgedeki neredeyse bütün evler bu malzemeden yapılmıştır. Bunun sebeplerinden biri, sarı kalker taşının evleri kışın sıcak, yazın serin tutmasıdır. Ayrıca bu taşı kesmek ve şekil vermek oldukça kolaydır. Diğer sebebi ise Mardin’in volkanik bir arazide olması sebebiyle kireçtaşının bolca bulunmasıdır.

Aynı Safranbolu Evleri gibi bir tepede inci gibi sıralanan Mardin Evleri de birbirlerinin manzarasına engel olmayacak şekilde inşa edilmişlerdir. Mardin gezi rotasının en popüler yerlerinden olan Mardin Evlerini kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Mardin gezi rotası hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Mardin Gezi Rehberi” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Mardin Evleri gezinizi kolayca gerçekleştirmek için Mardin araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.

5. Balat Renkli Evler

Balat Renkli Evler

Balat, 200 yıldan eski ahşap evleri ile İstanbul'un en eski semtlerinden biridir. Balat Renkli Evler, İstanbul'un en ikonik ve en çok fotoğraflanan yapılarındandır. Balat Renkli Evler, canlı bir sokak manzarası yaratan pastel boyalı evler görünümündedir. Osmanlı zamanında Yahudilerin bulundukları bölge olan Balat, İstanbul’un en önemli kültürel ve mimari semtlerinden biridir. Dünya genelinde de renkli evleriyle popüler olan Balat her yıl binlerce gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Balat Renkli Evler, İstanbul gezinizi planlarken rotanızda bulunması gereken harika yapılardır.

İstanbul gezi rotası hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “İstanbul Gezilecek Yerler” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Balat Renkli Evlerinde yer alacağı İstanbul gezinizi kolayca gerçekleştirmek için İstanbul araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.

6. Beypazarı Evleri

Beypazarı Evleri

Ankara’da bulunan Beypazarı Evleri, genellikle iki veya üç katlı olan geleneksel yapılardır. Zemin katlar moloz taştan, üst katlar ahşap iskeletli olup, ahşap ve kerpiç dolguludur. Cephenin kapı ve pencereleri boyut, şekil olarak hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Kereste ve demir korkuluklar yaygındır, ancak cumba kafesler ve kepenkler azınlıktadır. Çıkıntıların altındaki süslemeli destekler de şehrin eski bölümünün ortak mimari unsurlarıdır. Çatıların planı kare veya dikdörtgen olup, üzeri Türk kiremitleri ve çinko levhalarla kaplanmıştır.

Evlerin neredeyse tamamı yol kenarlarında yer aldığından bahçeleri yoktur ve girişler doğrudan caddelerdendir. Bahçeli evlere topoğrafik koşullar nedeniyle doğrudan sokaklardan veya bahçelerden girişler vardır. Bahçe duvarları moloz taştan olup üzeri Türk çinileriyle kaplanmıştır. Ankara’nın eşsiz yapılarından olan Beypazarı Evlerini kesinlikle görmenizi tavsiye ederiz.

Ankara ve Beypazarı hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Ankara Gezilecek Yerler” ve “Ankara Beypazarı Gezi Rehberi” bloglarımıza göz atabilirsiniz.

Beypazarı Evlerinin de yer alacağı Ankara gezinizi kolayca gerçekleştirmek için Ankara araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.

7. Amasya Evleri

Amasya Evleri

Amasya’yı özel kılan ve alışılmadık bir güzellik veren yapılar Yeşilırmak Nehri’nin kuzey kıyısındaki ahşap çerçeveli Amasya Evleridir. Nehir kenarında asılı duran ve ahşap desteklerle bir arada tutulan Amasya Evleri, Osmanlı dönemine ait muhteşem yapılardır. Alt katında bodrum bulunan evler genellikle bir veya iki katlıdır. Günümüzde bazıları otel olarak da kullanılan Amasya Evleri, şehrin en önemli simgelerinden biridir. Amasya geziniz sırasında Amasya Evlerini mutlaka ziyaret ederek harika fotoğraflar çekmeyi ihmal etmeyin.

Amasya Evleri gezinizi kolayca gerçekleştirmek için Amasya araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.

8. Kapadokya Evleri

Kapadokya Evleri

Kapadokya Evleri ya kayaların oyulması ya da kesme taşlarla yapılmıştır. Tek mimari malzeme olan taş, bölgenin volkanik hali olarak madenden çıkarıldığından dolayı yumuşaktır ve kolayca işlenebilmektedir. Bu taşlar havayla temas ettiği anda dayanıklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir. Malzemenin bol ve kolay işlenebilmesinden ötürü bu bölgede taş işçiliği mimari bir gelenektir. Oldukça ilgi çekici bir görünüme sahip olan Kapadokya Evleri, özellikle peri bacalarını görmeye gelen gezginler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir.

Kapadokya hakkında daha detaylı bilgi almak için “Kapadokya Gezi Rehberi” blogumuza göz atabilirsiniz. Nevşehir hakkında bilgi almak istiyorsanız Nevşehir Şehir Rehberi'ne göz atabilirsiniz.

Kapadokya Evlerinin de içinde bulunacağı Kapadokya gezinizde Nevşehir araç kiralama işlemi yapmak için tıklayınız.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.