- Uçakta Yasak Olan Eşyalar
- Keskin Nesneler
- Spor Malzemeleri
- Kişisel Savunma Malzemeleri
- Jel Mumlar
- Alkollü İçecekler
- Yanıcı Maddeler
- Patlayıcı Maddeler
- Kimyasal Maddeler
- Şampuan Uçağa Alınıyor mu?
- Uçakta Parfüm Yasak mı?
- Makyaj Çantası Uçağa Alınır mı?
- Şarj Aleti Uçağa Alınır mı?
- Bebeklerin İhtiyaç Duyduğu Şeyler Uçağa Alınır mı?
- Uçakta İlaç Yasak mı?
- Uçakta Çakmak Yasak mı?
- Laptop Uçağa Alınıyor mu?
- Uçağa Powerbank Alınıyor mu?
Uçuş öncesi el bagajı hazırlamak en önemli hazırlıklardan biridir. Kontrol edilen bagajınıza nelerin koyulamayacağını ve uçuş sırasında neye ihtiyacınız olduğunu bulmalısınız. El bagajınızda bir uçağa hangi eşyaları alamayacağınızı bilmek oldukça önemlidir. Çoğu durumda, kısıtlı eşyalar uçuşa alındığında yolcuların güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu eşyalardan bazılarını kayıtlı bagaj kısmına koymanız yeterli olacaktır. Ancak diğerlerini uçuş kısıtlamaları nedeniyle evde bırakmak zorunda kalacaksınız.
Havaalanına vardığınızda el çantanızdaki eşyaları yanınıza alamayacağınızı öğrenmenizin ne kadar kötü bir durum olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, Araç Kiralamanın Yeni Yolu Miniyol olarak el bagajınıza koyabileceğiniz ve uçakta yasak olan şeyler konusunda size yol göstermek adına bu blog yazısını hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
Uçakta Yasak Olan Eşyalar
Keskin Nesneler
Falçata, balta, bıçak, ustura, tornavida, matkap ve 12 santimetreden büyük makasların el bagajında bulunması yasaktır. Bu keskin nesnelerin uçakta yasak olmasının sebebi ise potansiyel silah olarak kullanılabilecek olmalarıdır. Bu eşyaları kayıtlı bagaj kısmına koyabilirsiniz.
Spor Malzemeleri
Beyzbol sopası, golf sopası, kayak sopası, hokey sopası, çadır direği gibi birçok spor ekipmanının el bagajı ile taşınması güvenlik sebebiyle yasaktır. Bu spor malzemelerini bavulunuza koyarak kayıtlı bagaj kısmına teslim edebilirsiniz.
Kişisel Savunma Malzemeleri
Biber gazı, muşta ve dövüş sanatları silahları gibi eşyalar güvenlik amacıyla uçakta yasak olan eşyalar arasındadır.
Jel Mumlar
El bagajında ve kayıtlı bagajda katı balmumu mumlara izin verilirken, jel benzeri mumlar sadece kayıtlı bagajda taşınabilir.
Alkollü İçecekler
Yüzde 70’in üzerinde alkol içeren içeceklerin el bagajında uçağa alınmasına izin verilmemektedir. Kayıtlı bagajınızda ise beş litreye kadar açılmamış perakende ambalajlı alkollü içecek taşımanıza izin verilmektedir. Yine de izin verilen şişe ve litre sayısı için havayolu şirketiniz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Yanıcı Maddeler
Benzin, bütan, çakmak sıvısı, yanıcı boyalar, tiner ve diğer yangın çıkarıcı maddeler ve replikalarının hiçbir şekilde uçakta taşınmasına izin verilmemektedir. Bu tür şeyleri uçuşunuzdan önce evde bırakmalısınız.
Patlayıcı Maddeler
Havai fişek, işaret fişeği, el bombası, infilak başlığı, dinamit ve patlayıcı madde kopyası gibi eşyalar uçakta yasak olan şeylerdir.
Kimyasal Maddeler
Klor, çamaşır suyu, sprey boya, gübreler, göz yaşartıcı gaz ve yangın söndürücüler uçuş için tehlikeli kabul edilir ve ticari yolcu uçaklarında taşınmasına kesinlikle izin verilmez.
Şampuan Uçağa Alınıyor mu?
100 milimetreden küçük şampuanlarınızı el bagajınızda uçağa sokabilirsiniz. 100 milimetreden büyük şampuanlar ise kayıtlı bagaj kısmında taşınmalıdır.
Uçakta Parfüm Yasak mı?
100 milimetreden küçük parfüm ve deodorantları en bagajınızda taşınması yasak değildir.
Makyaj Çantası Uçağa Alınır mı?
Ruj, krem, losyon gibi makyaj malzemelerinin el bagajında bulunması yasak değildir.
Şarj Aleti Uçağa Alınır mı?
160 watt altında bulunan şarj aletleri uçağa alınmaktadır.
Bebeklerin İhtiyaç Duyduğu Şeyler Uçağa Alınır mı?
Uçaklarda yanınızda getirdiğiniz el bagajlarında taşınan eşyalar için genellikle 100 mililitre sınırı bulunmaktadır. Fakat bebekli aileler için bu sınırın geçerli olmadığı durumlar bulunmaktadır. Bebeğiniz için gerekli olan mamaları el bagajınızda taşıyabilirsiniz.
Uçakta İlaç Yasak mı?
İlaç kullanan kişiler el bagajlarında ilaçlarıyla seyahat edebilirler. Yine de doktor raporunuzu yanında bulundurmanızda fayda var.
Uçakta Çakmak Yasak mı?
El bagajınızda çakmak bulundurmanız yasak değildir. Çakmakla birlikte sigara paketi veya elektronik sigara taşımak da yasak değildir.
Laptop Uçağa Alınıyor mu?
Uçaklarda laptop ile seyahat etmek yasak değildir. Uçuşunuz sırasında dilerseniz çalışabilir, oyun oynayabilir ya da film izleyebilirsiniz.
Uçağa Powerbank Alınıyor mu?
Birçok yolcu, cihazları için yedek pil olarak powerbank kullanmaktadırlar. Uçuşunuz sırasında cep telefonunuzu veya laptopunuzu şarj edebilmek için powerbank ekipmanınızı yanınızda bulundurabilirsiniz. Fakat kayıtlı bagaj kısımlarında taşınmalarına izin verilmemektedir. 100 watt altında bulunan powerbankler sorunsuz bir şekilde yanınıza alınabilir. 100 ile 160 watt arasındaki powerbankler ise havayolu şirketinin onayına bağlı olarak el bagajında taşınabilmektedir. 160 watt üzerindeki powerbankler ise kesinlikle uçağa alınmamaktadır.