Arama yapın

İzmir’in Saklı Cenneti Birgi Köyü'nde Gezilecek Yerler

İzmir’in Saklı Cenneti Birgi Köyü'nde Gezilecek Yerler
Büşra Kurnaz
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Birgi Köyü taş evleriyle ve adeta cennetten çıkma güzelliğe sahip doğasıyla tam bir gezi cenneti. Miniyol olarak sizin için Birgi gezi rotası oluşturduk. Keyifli okumalar!
İçerik Başlıkları
    • Birgi Nerede?
    • Birgi Adı Nereden Gelir? 
    • Birgi Köyü’ne Nasıl Gidilir?
    • Birgi - İzmir Arası Kaç Kilometredir? 
    • Ödemiş'ten Birgi'ye Nasıl Gidilir? 
    • Ödemiş Birgi Köyü Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Yer!
      • 1 - Birgi Meydan Kahvesi
      • 2 - Güdük Minare Mescidi
      • 3 -  Aydınoğlu Mehmet Bey Camii – Ulu Camii
      •  4 - Aydınoğulları Türbesi
      • 5 - Ümmü Sultan Şah Türbesi
      • 6 - Çakırağa Konağı
      • 7 - Gölcük Gölü – Bonus!
    • Birgi’de Ne Yenir?
      • Birgi Köyü Popüler Yeme – İçme Mekanları
    • Birgi Köyü Konaklama Alternatifleri
      • Birgi Köyü Butik Otel ve Pansiyonlar

Sakin ve huzurlu bir hafta sonu için biçilmiş kaftan olan Ödemiş Birgi Köyü, İzmir’de gezilecek yerlerin ilk sırasında yer alıyor. Yaklaşık 3000 yıldır birbirinden farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Birgi Köyü taş evleriyle ve adeta cennetten çıkma güzelliğe sahip doğasıyla tam bir Ege köyü.

Ödemiş Birgi Köyü, doğal güzelliği sayesinde dizi ve film setlerinin vazgeçilmez yerleri arasında bulunmaktadır. “Yeşil Deniz”, “Unutursam Fısılda”, “Tatar Ramazan” ve “Görevimiz Tatil” gibi birçok dizi ve filme bugüne kadar ev sahipliği yapmış olan Birgi, sizler için de vazgeçilmez bir İzmir tatil rotası olacaktır.

birgi-koyu-nerede

Birgi Köyü Nerede? Birgi Köyü’ne Nasıl Gidilir? Birgi’de Ne Yenir? Birgi Gezilecek Yerler Nerelerdir? sorularınıza yanıt arıyorsanız Miniyol sizin için Ödemiş Birgi gezi rotası hazırladı. Keyifli okumalar dileriz!

Birgi Nerede?

birgi-koy-nerede

Birgi’nin enfes doğasını ve yüzyıllara dayanan tarihini duyan herkesin aklına ilk gelen soru Birgi Nerede? olmaktadır. Birgi Köyü, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir Ege Köyü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık olarak 10 km mesafe uzaklıkta yer alan Birgi Köyü, Küçük Menderes Ovası’nda kurulmuştur.

Birgi Adı Nereden Gelir? 

Birgi Köyü'nü ziyaret edecek gezi severler Birgi'nin zengin tarihi karşısında sıklıkla Birgi isminin nereden geldiğini merak etmektedirler. Bir Türk ismi mi? yoksa geçmişte çokça uygarlığa ev sahipliği yapmış olduğundan dolayı başka bir kökene ait bir isim mi? soruları akılları karıştırmaktadır. Birgi isminin Bizans Dönemi'ndeki Pyirgion ve Pyrgi isimlerinden evrildiği düşünülmektedir. 

Birgi Köyü tarihte; Frig, Pers, Lidya, Roma ve Bizans'a ev sahipliği yapmış zengin bir kültüre sahiptir. Birgi yöresi Bizans idaresine geçtikten sonra savunma amaçlı kullanılan alanlardan biridir. Yüksek bir mevkiide yer almasından dolayı kale-şehir olarak kullanılmıştır. Birgi ismi de buradan gelmektedir.

Birgi Köyü’ne Nasıl Gidilir?

birgi-ulasim

Toplu Taşıma ile Birgi Köyü'ne Ulaşım 

Merkezi konumda yer alan Birgi Köyü’ne çeşitli ulaşım seçenekleriyle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarıyla Birgi’ye İzmir Ödemiş’ten yaklaşık 20 dakikada ulaşmanız mümkün. Ödemiş’in haricinde Salihli’den de köye ulaşım sağlayan minibüsler bulunmaktadır.  Birgi köyü toplu taşıma seferleri için,  Birgi Belediyesi'nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Karayolu ile Birgi Köyü'ne Ulaşım

Özel araçla ya da araç kiralama yaparak da Birgi’ye ulaşmanız oldukça kolay. İki farklı rotayı izleyerek Birgi’ye aracınızla ulaşabilirsiniz. İlk rota Ankara asfaltı üzerinden Salihli’ye girmeden sola dönerek Birgi’ye giderken, ikinci alternatif olarak İzmir - Torbalı – Ödemiş yönünde ilerleyerek Birgi’ye ulaşım sağlayabilirsiniz.

İstanbul - İzmir otoyol geçiş ücretlerini öğrenmek için tıklayınız. 

Havayolu ile Birgi Köyü'ne Ulaşım

Birgi Köyü’ne Havalimanı üzerinden ulaşım seçeneği de mevcut. Köy, Adnan Menderes Haval’manı'na 100 km mesafe uzaklıkta yer almakta. Özel aracınızla ya da havalimanı araç kiralama yaparak kiralık aracınızla yaklaşık 1,5 saatte Birgi Köyü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Havalimanından Birgi’ye nasıl ulaşabileceğinizi düşünüyorsanız İzmir Havalimanı Araç Kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Size en uygun kiralık aracı Miniyol’dan en uygun fiyata kiralayarak konforlu ve rahat ulaşımın tadını çıkarabilirsiniz.

Birgi Köyü Konumu için Tıklayınız.

İzmir Adnan Menderes Araç Kiralama için Tıklayınız.

Birgi - İzmir Arası Kaç Kilometredir? 

İzmir'den Birgi Köyü'ne seyahat edecekler Birgi-İzmir arasının kaç kilometre mesafe olduğunu merak etmektedirler. İzmir şehir merkezinden Birgi Köyü yaklaşık olarak 123 km mesafe uzaklıkta yer almaktadır. İzmir merkezden karayoluyla yaklaşık olarak 2 saat uzaklıkta bulunduğunu söyleyebiliriz. 

Ödemiş'ten Birgi'ye Nasıl Gidilir? 

Ödemiş'ten Birgi Köyü yaklaşık 10 km mesafeuzaklıkta yer almaktadır. Ödemiş yolu üzerinden ulaşım sağlandığında yaklaşık olarak 20 dakikalık bir yolculukla Birgi Köyü'ne ulaşabilirsiniz. Ödemiş üzerinden Birgi'ye toplu taşıma ile ulaşmak için 795 numaralı otobüs hattını kullanabilirsiniz. 

Ödemiş Birgi Köyü Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Yer!

odemis-birgi-gezilecek-yerler

Taş evleriyle, tarihi konak ve camiileriyle, eşsiz doğasıyla size gezilecek çokça yer sunan Birgi Köyü bir tatilden beklentinizi tam anlamıyla karşılayacak diyebiliriz. Birgi evleri gezilecek yerlerin başında sırasını alıyor. İşte mimarisiyle sizi büyüleyecek olan Birgi taş evler gibi sizi tarihiyle ve güzelliğiyle büyüleyecek olan diğer Birgi gezi durakları!

1 - Birgi Meydan Kahvesi

birgi-meydan-gezilecek-yer

Birgi’nin popüler noktalarından biri Birgi Meydan Kahvesi’dir. Yerel satış noktalarını görebileceğiniz Birgi Meydan’ında el yapımı reçeller, yöreye özgü doğal kuru meyveler, Ege’nin zeytinlerinden yapılma sabunlar ve pek bilinmese de köyde oldukça fazla üretilen kestanelerden alabilirsiniz. Yolu İzmir'e düşen seyahat severler uğradamadan geçmediği Birgi Köyü'nü mutlaka ziyaret listenize eklemenizi ve yöresel lezzetleri tatmadan dönmemenizi tavsiye ederiz. 

Çeşitli Ege otlarını, toprak ürünleri ve sevdikleriniz için hediyelik eşyaları da burada kolaylıkla bulabilirsiniz.

Tarihi Meydan Kahvesi Konumu için Tıklayınız.

2 - Güdük Minare Mescidi

guduk-minare-guduk-camii

Birgi Köyü’nün bilinen en eski camii olduğu düşünülen Güdük Camii, meydanın hemen altında yer alan mahallede yer almaktadır. Günümüzde mescit olarak kullanılan bu camiyi de tarih severlerin Birgi gezi rotasına dahil etmesini tavsiye ederiz.

Güdük Minare Camii Konumu için Tıklayınız.

3 -  Aydınoğlu Mehmet Bey Camii – Ulu Camii

ulu-camii-birgi

1312 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan camii ismini de buradan almaktadır. Ulu Camii ismiyle de anılan camii, Birgi’nin tam merkezinde bulunan Aydınoğlu Meydanı’nda bulunmaktadır. Kesme taştan yapılmış olan camii mimarisiyle adeta görenleri büyülemektedir. Selçuklu - Türk mimarisinin eşsiz eserlerinden biri olan camiinin yapımında kırmızı tuğlalar kullanılmıştır.  İzmir gezilecek yerler ve Birgi gezi rotalarını hazırlarken atlanmaması gereken tarihi bir camiidir.

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii Konumu için Tıklayınız.

 4 - Aydınoğulları Türbesi

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii’nin hemen yanında yer alan türbe Mehmet bey vefat ettiğinde yaptırılmıştır. 1334 yılında yapılan türbede Mehmet Bey’in oğulları Gazi Umur, İsa ve Bahadır Bey’in de türbeleri yer almaktadır.  

Aydınoğulları Türbesi Konumu için Tıklayınız.

5 - Ümmü Sultan Şah Türbesi

Hatuniye Kümbeti olarak da ismini duyabileceğiniz Ümmü Sultan Şah Türbesi, Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Kız kardeşinin ölümü üzerine anıt mezar olarak yaptırılmıştır. Tarihi kümbet taş yapısıyla dikkat çekmektedir.

Ümmü Sultan Şah Türbesi Konumu için Tıklayınız.

6 - Çakırağa Konağı

cakiroglu-konagi-birgi

1761 yılında deri tüccarı olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan konak toplam üç kattan oluşmaktadır. Konak içerisinde ahşap oymacılık, duvar resimleri, tavan süslemeleri ve kalem işlerini görebilirsiniz.

Bir aşk adamı olarak anabileceğimiz Mehmet Bey, eşlerinin memleket hasreti çekmelerini istemediği için odalarının duvarlarına İzmir ve İstanbul manzaralı duvar resimleri yaptırmıştır. Bir İzmirli bir de İstanbullu iki hanımla evlenen Mehmet Bey’in yaptırdığı duvar resimleri dönemin sanat anlayışını yansıttığı için oldukça önemli eserler arasında yer almaktadır.

Çakırağa Konağı Konumu için Tıklayınız.

7 - Gölcük Gölü – Bonus!

golcuk-golu-birgi-koyu

Her ne kadar Birgi’nin tam içerisinde yer almasa da Gölcük Gölü eşsiz güzelliğiyle Birgi’ye gelmişken görülmesi gereken yerlerden biri bizce. Her mevsim ayrı güzel olan Gölcük Gölü’nün size kartpostal gibi fotoğraflar sunacağına emin olabilirsiniz. Birgi’ye yaklaşık olarak 20 km mesafe uzaklıkta yer alan Gölcük Gölü’ne araç kiralama yaparak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Gölcük Gölü Konumu için Tıklayınız.

Birgi’de Ne Yenir?

birgi-koy-kestanesi

Birgi’ye geldik, ruhumuzu tarihe doyurduk peki midemizi nasıl doyuracağız demeyin. Birbirinden enfes Birgi yöresel lezzetleriyle kendinize bir ziyafet şöleni turu yapabilirsiniz. Peki Birgi’nin neyi meşhur?

Her ne kadar ülkemizde çok fazla bilinmese de Birgi Köyü Türkiye’nin en büyük kestane üretim merkezlerinden biri. Birgi’ye geldiğinizde mutlaka lezzetli kestanelerinden denemenizi tavsiye ederiz.

Köye gelmişken enfes bir köy kahvaltısı da fena olmaz diye düşünüyorsanız tam yerindesiniz. Yöresel lezzetlerin en taze halini tadabileceğiniz enfes bir Ege Köy Kahvaltısıyla gezinizi taçlandırabilirsiniz.

Birgi’de Tahinli Baklava, Töngül Pidesi, Ödemiş köftesi ve Oğlak Güveç de değerlendirebileceğiniz diğer yöresel lezzetler arasında.

Birgi Köyü Popüler Yeme – İçme Mekanları

  • Mor Fesli Cafe

  • Birgi Sofrası

  • Tarihi Meydan Kahvesi

  • Nar Danesi

  • Elif Hanım Konağı

  • Doktorun Yeri

Birgi Köyü Konaklama Alternatifleri

tas-konak-birgi

Birgi Köyü’ne gelen ziyaretçilerin aklına gelen ilk sorulardan biri de Birgi Köyü kalınacak yerler nerelerdir olmaktadır. Birgi Köyü içerisinde otantik ve yöreye özgü ruh taşıyan birçok konaklama seçeneği mevcuttur. Butik oteller ya da pansiyonlar Birgi Köyü’nün en popüler konaklama alternatifleri arasında yer almaktadır.

Birgi Köyü Butik Otel ve Pansiyonlar

  • Birgi Elif Hanım Konağı

  • Yeni Gelin Evi Pansiyon

  • Kadılar Paşazade Konağı

  • Saliha Hanım Taş Konak

  • Cemile Sultan Butik Otel

  • Hayat Tadında

  • İzzet Efendi Taş Konak

  • Birgi Lavinya Otel

  • Çınaraltı Pansiyon

izmir-gezilecek-koyler-

İzmir'in şirin mi şirin gezilecek diğer köyleri için İzmir'de Görmeniz Gereken 3 Köy yazımızı okuyabilirsiniz. 

izmir-kamp-alanlari

Maceracı ruha sahip kamp severler için İzmir'de Kamp Yapabileceğiniz Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.