Arama yapın

Pasaport Süresi Nasıl Uzatılır?

Pasaport Süresi Nasıl Uzatılır?
Büşra Kurnaz
Pasaport süreniz dolduysa ya da dolmak üzereyse aklınıza gelen ilk işlem pasaport süresi uzatmak olmuş olabilir. Bu yazımızda pasaport süresi uzatmaya dair tüm soruları sizin için yanıtladık. Keyifli okumalar dileriz!
İçerik Başlıkları
    • Pasaport Süresi Nasıl Uzatılır?  
    • Pasaport Süresi Uzatma Ücreti 2023
    • Pasaport Harcı Nasıl Ödenir? 
    • Pasaport Süresi Sorgulama 
    • Pasaport Süresi Uzatmak için Gerekli İşlemler
    • Pasaport Süresi Uzatma için Gerekli Evraklar 
    • Pasaport Yenileme İşlemi Kaç Günde Tamamlanır? 

Pasaport Süresi Nasıl Uzatılır?  

pasaport-suresi-uzatma-islemi

Pasaport süreniz dolduysa ya da dolmak üzereyse aklınıza ilk gelen işlem pasaport süresi uzatmak olmuş olabilir. Hala pasaport süresi uzatma işlemi olarak bahsedilse de artık mevcut pasaportunuzun süresini uzatmanız mümkün değildir. 2011 yılında çipli pasaportlara geçilmesinin ardından pasaport süresi uzatma işlemi son bulmuştur. 
Süresi dolan pasaportunuzun yerine yenisini çıkartmanız gerekmektedir. E-pasaport olarak geçen çipli pasaport işlemleri için randevu alarak kolaylıkla yeni pasaportunuzu çıkarabilirsiniz. 

Pasaport Süresi Uzatma Ücreti 2023

Pasaport süresi uzatma ücretleri pasaportunun süresini uzatmak isteyen vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Her yıl değişkenlik gösteren pasaport süresini uzatma işlemi ücretleri; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından her sene açıklanmaktadır. 2023 yılı pasaport süresi uzatma güncel ücretlerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. 
 
SÜREHARÇDEFTERTOPLAM
6 AY689,70₺501,00₺1190,70₺
1 YIL1008,30₺501,00₺1509,30₺
2 YIL 1646,10₺501,00₺2147,10₺
3 YIL 2338,50₺501,00₺2839,50₺
3+ YIL3295,50₺501,00₺3796,50₺

 

Pasaport süresi uzatma ücretiyle ilgili detaylı bilgi almak için Pasaport Harçları ve Defter Bedeli yazımıza göz atabilirsiniz.

Pasaport Harcı Nasıl Ödenir? 

Pasaport harcınızı başvuru işleminizi tamamladıktan sonra kredi kartı veya banka kartıyla online olarak ödeyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak ATM’ler üzerinden de pasaport harcı ödenebilmektedir. 
Pasaport harcınızı PTT şubelerinden, anlaşmalı banka ATM’lerinden, Vergi Dairesi Müdürlükleri’nden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan ödeyebilirsiniz. 

Pasaport Süresi Sorgulama 

pasaport-suresi-sorgulama-nasil-yapilir

Pasaport sürenizin ne kadar kaldığını bilmiyor ve merak ediyorsanız artık kolaylıkla online olarak öğrenebilirsiniz. E-Devlet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasına geçiş yapmalısınız. Ardından Pasaport Başvuru Durumu Sorgulama bölümünden pasaport sürenizin ne kadar kaldığını öğrenebilirsiniz.
Pasaport sürenizin ne kadar kaldığını öğrenmek için Pasaport Başvuru Durumu Sorgulamalinki üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
 
miniyola-davet-et-100-tl-kazan
 

Pasaport Süresi Uzatmak için Gerekli İşlemler

Pasaport sürenizi uzatmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alabileceğiniz gibi bu işlemi online olarak da halledebilirsiniz. Alo 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ web adresinden randevu talebi oluşturabilirsiniz. Randevu talebinizi oluşturmanızın ardından yapmanız gereken işlemler şu şekildedir;
  1. Öncelikle Pasaport seçeneğini seçmelisiniz. 
  2. Ardından pasaportunuzun türünü (yeşil/gri/bordo) seçmelisiniz. 
  3. Bilgilerinizi doldurmanızın ardından bağlı olduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğünü seçmelisiniz.
  4. İşlem yapmak istediğiniz kişiyi seçmelisiniz.
  5. Son olarak randevu almak istediğiniz tarih ve saati seçerek randevu işleminizi oluşturabiliyorsunuz.  

Pasaport Süresi Uzatma için Gerekli Evraklar 

pasaport-suresi-uzatma-evraklari

  • Aktif olarak elinizde bulunan pasaportunuz
  • Kimlik Kartınız veya geçici kimlik belgesi  
  • Harç bedelinin ödenmiş olduğunu gösteren kaşeli dekontlar
  • 2 adet biyometrik fotoğraf 
  • Hizmet damgalı pasaport talep formu (60 gün geçerliliğe sahip olmalıdır.)
  • Parmak izi (Daha önce parmak izi verdiyseniz gerek yoktur.)
* Reşit olmayan çocuğunuz adına başvuru yaptıysanız bu belgelere ek olarak muvafakatname almanız gerekmektedir. 

Pasaport Yenileme İşlemi Kaç Günde Tamamlanır? 

Pasaport yenileme işlemi randevu sürecinizin ardından Nüfus Müdürlüğüne gittiğinizde yaklaşık 30 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Pasaportunuzun yenilenme işlemi başladıktan sonra yaklaşık olarak 10 gün içerisinde adresinize yeni pasaportunuz ulaşmaktadır. 
Yoğun başvuru yapılan aylarda bu süre biraz daha uzayabilmektedir. Bu sebeple ihtiyaç durumunuza göre pasaport başvurunuzu son günlere bırakmamanızı tavsiye ederiz. Seyahatinizden bir ay önce pasaport yenileme işleminizi gerçekleştirmeniz yararınıza olacaktır. 
 
Pasaportsuz ziyaret edilebilecek ülkeleri Pasaportsuz Sadece Kimlikle Gidilebilen Ülkeler yazımızdan inceleyebilirsiniz.

250 tl indirim

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.