Arama yapın

İstanbul İzmir Otoyolu Geçiş Ücretleri

İstanbul İzmir Otoyolu Geçiş Ücretleri
Sinan Daşpınar
İstanbul’dan İzmir’e gitmek isteyenler otoyoldan önce 525 km yol almaları gerekiyordu. Otoyoldan sonra 426 km yol alarak İstanbul’dan İzmir’e 3,5 saatte gidilebilmektedir.
İçerik Başlıkları
    • İstanbul- İzmir Otoyolu 2023 Ücreti
    • İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - İzmir Çıkış)
    • İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - Bursa Kuzey Çıkış)
    • İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - Manisa Turgutlu Çıkış)
    • İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - Balıkesir Susurluk Çıkış)
    • İstanbul- İzmir Otoyolu Geçiş İhlali
    • İstanbul ve İzmir Ulaşımında Araç Kiralama

İstanbul’dan İzmir’e kesintisiz bir şekilde ulaşmak isteyenlerin tercihi İstanbul-İzmir Otoyolu oldu. İstanbul İzmir Otoyolu ihalesi 9 Nisan 2009 tarihinde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeline göre Nurol, Özaltın, Astaldi ve Göçay firmalarının oluşturduğu NÖMAYG Grubu tarafından inşa edildi. NÖMAYG Grubu’nun otoyolu 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme hakkına sahip. Sonrasında İstanbul İzmir Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

İstanbul İzmir Otoyolu 5 Haziran 2015 tarihinde tamamen tamamlanmış ve hizmete girmiştir.

Otoyol üzerinde Osmangazi, Altınova, Kılıç, Orhangazi, Gemlik, Bursa Serbest Bölge, Bursa Kuzey, Bursa Batı, Karacabey Doğu, Karacabey Batı, Susurluk, Balıkesir Kuzey, Balıkesir Batı, Savaştepe, Soma, Kırkağaç, Akhisar, Saruhanlı, Turgutlu ve İzmir giriş - çıkışları vardır.

İzmir yol

İstanbul İzmir Otoyolun'da birçok ilk gerçekleştirilmiştir. Bu ilkler şu şekildedir.

  • Sorunlu HGS etiketlerinden dolayı kayıt yaptıramayan araçlar ve nakit gişelerinden para ödeyerek geçmek zorunda olan araçların dertlerini ortadan kaldıran plaka bilgisi ile kayıt ile araçlar durmadan yollarına devam edebilmektedirler. Plakaya borç yazılan ilk otoyoldur. Plakaya yazılan ücreti internet üzerinden rahatlıkla ödeyebilirsiniz.
  • Çıkış gişelerinde ön sınıflama sistemi ve gişe çıkışında ikinci sınıflama sistemi ile araçların sınıflarının tespiti yapılmaktadır. Bu sayede geçiş tamamlanmadan ücretin tespit edilerek tahsil edilmesi sağlanmaktadır. Yine bu sistem ile geçiş sırasında işlem yapan aracın ikinci bir kontrolü yapılmaktadır.
  • HGS etiket okunmaması durumunda plaka bilgisi ile banka etiket numarasına ulaşılarak ödeme gerçekleştirme
  • İhlalli geçişleri OTOYOL A.Ş mobil uygulaması ve internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Mobil uygulama sayesinde yolun durumunu, bakımları ve onarımları takip edebilirsiniz. Otoyol üzerinde bulunan tesislere, yakıt istasyonlarına, HGS dolum yerlerine ulaşabilirsiniz.
  • Geçiş yapan tüm araçlar Robotik İşlem Otomasyon (RPA) kapsamında geliştirilen yapay destekli kontrol sistemi ile kontrol edilmektedir.  
  • Filo araçlarının ihlalli geçişlerinde İhlalli Geçiş Sorgulama Portalı (İGSP) ile otomatik olarak firmalara bildirim gönderilmektedir.
  • Otoyol üzerinde sabit veya mobil meteoroloji istasyonları, kameralar ile yol üzerinden alınan veriler tek bir yerde toplanarak otoyol üzerinde bulunan araçlar bilgilendirilmektedir. Böylece değişken durumlar anlık olarak sürücülerle paylaşılmaktadır.
  • Otoyolda enerji, veri aktarımı, tünel, trafik izleme ve ücret toplama ile ilgili sorunlar otoyolda bulunan tam otomasyon sistemi ile kontrol edilerek müdahale edilmektedir. 
  •  Otoyolda yapılması gereken işlerin takibi için Otoyol Yönetim Sistemi ( OSM) yazılımı geliştirilmiştir.

istanbul izmir otoban

İstanbul- İzmir Otoyolu 2023 Ücreti

İstanbul’dan İzmir’e gitmek isteyenler otoyoldan önce 525 km yol almaları gerekiyordu. Otoyoldan sonra 426 km yol alarak İstanbul’dan İzmir’e 3,5 saatte gidilebilmektedir.

İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - İzmir Çıkış)

Otomobil

470 TL

Hafif Ticari Araç

750 TL

3 Akslı Araçlar

885 TL

4 ve 5 Akslı Araçlar

1.180 TL

6 ve üstünde Akslı Araçlar

1.480 TL

Motosikletler

330 TL

İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - Bursa Kuzey Çıkış)

Otomobil

250 TL

Hafif Ticari Araç

400 TL

3 Akslı Araçlar

470 TL

4 ve 5 Akslı Araçlar

630 TL

6 ve üstünde Akslı Araçlar

790 TL

Motosikletler

175 TL

*Ücretlere Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti dâhildir

İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - Manisa Turgutlu Çıkış)

Otomobil

445 TL

Hafif Ticari Araç

710 TL

3 Akslı Araçlar

840 TL

4 ve 5 Akslı Araçlar

1.120 TL

6 ve üstünde Akslı Araçlar

1.410 TL

Motosikletler

310 TL

*Ücretlere Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti dâhildir.

İstanbul İzmir Otoyolu - (Osmangazi Köprüsü Giriş - Balıkesir Susurluk Çıkış)

Otomobil

310 TL

Hafif Ticari Araç

495 TL

3 Akslı Araçlar

585 TL

4 ve 5 Akslı Araçlar

780 TL

6 ve üstünde Akslı Araçlar

980 TL

Motosikletler

220 TL

*Ücretlere Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti dâhildir.

Türkiye’deki Köprü ve Otoyol ücretlerinin tamamını öğrenmek için "Türkiye’deki Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri" blog yazımıza göz atabilirsiniz.

İstanbul- İzmir Otoyolu Geçiş İhlali

İstanbul-İzmir Otoyolu’ndan ödemeler HGS ile yapılmaktadır. Borcunuzu plakaya yazdırabilir veya gişeden nakit ödeyebilirsiniz. Ücret ödemelerden geçişler geçiş ihlali olarak sayılmaktadır.

İhlalli geçişlerden sonra 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekmektedir. Ödeme yapmadığınız durumlarda dört katı zamla ödeme yapmanız gerekecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasından geçiş ihlallerinizi takip edebilirsiniz.

HGS bakiye sorgulama işlemlerinizi nasıl yapacağınızı öğrenmek için "HGS Bakiye Sorgulama" blog yazımıza göz atabilirsiniz.

İstanbul İzmir yolu

İstanbul ve İzmir Ulaşımında Araç Kiralama

İstanbul- İzmir otoyolundan ulaşım sağlamak için bir araca ihtiyacınız var. İşte bu ihtiyacınıza en uygun çözümleri sağlayacak bir platform Türkiye’nin yeni nesil araç kiralama platformu Miniyol. İstanbul’dan İzmir’e veya İzmir’den İstanbul’a giderken hızlı ve konforlu bir yolculuk yapmak isteyenleri Miniyol’a bekliyoruz. İstanbul araç kiralama ve İzmir araç kiralama yapmak için Miniyol telefon uygulaması ve miniyol.com’a gelerek saniyeler içerisinde araba kiralama işlemi yapabilir dilediğiniz yere, dilediğiniz araç ile gidebilirsiniz.

https://www.miniyol.com/kampanyalar/uye-olan-herkese-250-tl-hediye

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.