Arama yapın

Cumalıkızık Gezilecek Yerler

Cumalıkızık Gezilecek Yerler
Ömer Keskinsoy
Miniyol olarak Bursa'nın tarihi evleri ve sokaklarıyla ünlü, Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan Cumalıkızık Köyü'ne ait gezi rehberi hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Cumalıkızık Nerede?
    • Cumalıkızık Adı Nereden Gelir?
    • Cumalıkızık Köyü’ne Nasıl Gidilir?
      • Toplu Taşıma
      • Özel Araç
      • Havayolu
    • Cumalıkızık – Bursa Arası Kaç Kilometredir?
    • Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer!
      • 1. Cumalıkızık Evleri
      • 2. Küpeli Ev
      • 3. Cumalıkızık Cami
      • 4. Cumalıkızık Hamamı
      • 5. Cumalıkızık Etnografya Müzesi
      • 6. Anıt Çınarlar
    • Cumalıkızık’ta Ne Yenir?
    • Cumalıkızık Köyü Kaliteli Restoranları
    • Cumalıkızık Köyü Konaklama Seçenekleri
    • Cumalıkızık Otelleri - Pansiyonları
    • Bursa Araç Kiralama

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alan Cumalıkızık Köyü, harika bir Osmanlı köyüdür. Özellikle bölge insanı tarafından hafta sonu tatillerinin vazgeçilmez yerlerinden biri olarak göze çarpmaktadır. Cumalıkızık köyü, rengarenk taş evleri ve taştan yapılmış dar sokakları ile her köşesinde tarihin derinliklerine inebileceğiniz edebileceğiniz bir yer.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan Cumalıkızık köyü muhteşem tarihi dokusuyla tarihi dizi ve filmlere de konu olmuştur. 2002 senesinde yayınlanmaya başlayan ve 3 sezon süren "Kınalı Kar" dizisi ile 1994 senesinde yayınlanan "Kurtuluş" dizisi, harika tarihi dokusu için Cumalıkızık köyünü tercih etmişlerdir.

Cumalıkızık Köyü Nerede? Cumalıkızık Köyü’ne Nasıl Gidilir? Cumalıkızık’ta Ne Yenir? Cumalıkızık Gezilecek Yerler Nerelerdir? gibi sorulara cevap arıyorsanız Miniyol olarak sizler için Cumalıkızık gezi rotası hazırladık. Keyifli okumalar dileriz!

Cumalıkızık Nerede?

Türkiye’nin en ünlü Osmanlı köylerinden biri olan Cumalıkızık hakkında insanların ilk merak ettikleri soru Cumalıkızık nerede? olmaktadır. Cumalıkızık Köyü, Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı görsel ve tarihi olarak muhteşem bir köydür. Bursa şehir merkezine 12 kilometre ve Yıldırım ilçe merkezine sadece 1 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Cumalıkızık Adı Nereden Gelir?

Cumalıkızık Köyü’ne gelen gezginlerin akıllarına gelen ilk soru bu tarihi köyün isminin nereden geldiği oluyor. Acaba köyün ismi mimarisine sahip Osmanlı’dan mı gelmekte yoksa daha önceleri bölgede yaşamış olan Antik Yunan ve Bizans gibi dönemlerden mi geliyor?

Tarihte Bursa’da, Uludağ’ın yamaçları ve vadiler arasındaki köylere “kızık” denmiştir. Kızıklar, Oğuzların 24 boyundan bir tanesidir. Anadolu’da yaşayan Kızıklar, Ertuğrul Gazi’den Bursa çevresine göç edebilecekleri bir yer istemiştir. Bölgede yaşayan Karakeçili Aşireti bu isteğe karşı çıkınca Ertuğrul Gazi Kızıklara Uludağ’ın diğer eteğinde bulunan bu yeri vermiştir. Cumalıkızık isminin ise çevrede bulunan kızık köyleri halklarının cuma namazı için bu köyde toplanmalarından geldiği söylenir. Diğer bir rivayet ise köyün kurulduğu günün cuma günü olmasından dolayı köye Cumalıkızık isminin verildiğidir.

Cumalıkızık Sokak

Cumalıkızık Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Toplu Taşıma

Hem Bursa şehir merkezine hem de Yıldırım ilçe merkezine oldukça yakın olan Cumalıkızık köyüne ulaşım oldukça kolaydır. Otobüs, metro ve minibüs gibi farklı ulaşım seçenekleriyle Cumalıkızık Köyü’ne ulaşılabilir.

CUMALIKIZIK'A GİDEN OTOBÜS HATLARI
1/K
2/G
D/7
D/8
D/8-A
D/10
91
91/G
38/D-2

Yukarıda belirtilen hatların herhangi birinden "Cumalıkızık / Değirmenönü İstasyonu” durağında inerek Cumalıkızık Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü’ne metro ile ulaşım sağlayabilmek için M/2 hatlı BursaRay metrosunu kullanarak Cumalıkızık/Değirmenönü istasyonunda inmeniz gerekmektedir.

Özel Araç

Özel araçla veya araç kiralama işlemi yaparak Cumalıkızık’a kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bursa şehir merkezi üzerinden Cumalıkızık’a ulaşmak için Ankara Yolu Cd./D200 yolunu kullanmanız gerekmektedir. İstanbul’dan Cumalıkızık Köyü’ne ulaşmak için İzmir Otoyolu’nu kullanarak Bursa/Osmangazi/Havalimanı/Ankara çıkışına girmeniz gerekmektedir.

İstanbul - İzmir otoyol geçiş ücretleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Bursa araç kiralama işlemi için tıklayınız.

Havayolu

Cumalıkızık’a ulaşım için bir diğer seçenek de Bursa Yenişehir Havalimanı’nı kullanmak. Bursa Yenişehir Havalimanı ile Cumalıkızık Köyü arası yaklaşık 45 kilometredir. Uçuş sonrası dilerseniz Bursa Yenişehir Havalimanı araç kiralama işlemi yaparak Cumalıkızık Köyü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bursa Yenişehir Havalimanı araç kiralama işlemi için tıklayınız.

Cumalıkızık – Bursa Arası Kaç Kilometredir?

Bursa’dan Cumalıkızık Köyü’ne ulaşım sağlamak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu ise Cumalıkızık-Bursa arasının kaç kilometre mesafe olduğudur. Bursa şehir merkezinden Cumalıkızık Köyü yaklaşık olarak 12 kilometredir. Yaklaşık 20 dakika gibi bir sürede Cumalıkızık Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer!

Muhteşem taş mimarisi evleri ve sokaklarıyla çeşitli renklerin birleştiği Cumalıkızık Köyü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Harika tarihi dokularıyla gezinizin her anından büyük zevk alacağınız Cumalıkızık Gezilecek Yerler listemize başlıyoruz!

1. Cumalıkızık Evleri

Cumalıkızık Evleri

Cumalıkızık Evleri genellikle üç katlıdır. Akraba ailelerin bir arada uyum içerisinde yaşadığı Cumalıkızık’ta 270 adet ev bulunmaktadır. Bu evlerin yaklaşık olarak 180 tanesi günümüzde de kullanılmaktadır.

Cumalıkızık Evleri yapılırken ailenin mahremiyetine çok dikkat edilmiştir. Sokaktan evlerin içini görmek mümkün değildir. Evlerin dış kısımlarında zemin ve birinci katlar ile avlular, sokak döşemesine uygun moloz taş ve ahşap kirişlerle inşa edilmiştir. Üst kat ahşap mafsallı olup, çatısı alaturka kiremit kaplıdır. Üst katlardaki pencereler ise kafesli veya cumbalıdır.

Cumalıkızık gezilecek yerler listesinde bol bol karşılaşacağınız Cumalıkızık Evleri baştan aşağı tarihten birer kesitler gibi karşımıza çıkmaktadır. Bazılarının işletme olarak da kullanıldığı Cumalıkızık Evleri’nde leziz kahvaltılar yaparak köy halkıyla sohbet edebilme imkanı da bulabilirsiniz.

2. Küpeli Ev

Küpeli Ev

UNESCO Derneği Proje Uygulama Evi olarak kullanılan Küpeli Ev, Cumalıkızık evleri arasında en bilineni ve en önemlisi olarak göze çarpmaktadır. Yaklaşık 350 yıllık olan Küpeli Ev ismini, her tarafında bulunan küpe çiçeklerinden almaktadır. Geleneksel Cumalıkızık evinin iç dizaynını, düzenini ve eşyalarını görebileceğiniz Küpeli Ev’i Cumalıkızık gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Küpeli Ev konumu için tıklayınız.

3. Cumalıkızık Cami

Cumalıkızık Cami

Selçuklu ve Osmanlı mimarisini yansıtan Cumalıkızık Cami, kestane ağacından inşa edilmiştir ve kubbesizdir. Osmanlı zamanında cami ve medrese olarak kullanılan Cumalıkızık Cami zaman içinde birçok restorana uğraşmıştır fakat her zaman orijinal halini korumuştur. Cumalıkızık Köyü’nün gezginler için en popüler yerlerinden biri olan Cumalıkızık Cami’ni Cumalıkızık’ta gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.

Cumalıkızık Cami konumu için tıklayınız.

4. Cumalıkızık Hamamı

Cumalıkızık’ta gezilecek yerlerden biri de Cumalıkızık Cami’nin hemen yanında yer alan Cumalıkızık Hamamı’dır. Duvarları moloz taşlarla örülen hamamın inşa edildiği tarih tam olarak bilinmemektedir. Traşlık ve su deposu bölümleri orijinal olan Cumalıkızık Hamamı’nın tuvalet, külhan ve soyunma kısımları sonradan eklenmiştir. Klasik bir Osmanlı hamamının nasıl olduğunu merak edenlerin Cumalıkızık’a gitmişken Cumalıkızık Hamamı’nı görmesini öneriyoruz.

5. Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık halkının geçmişten günümüze yaşam tarzlarının, gelenek ve göreneklerinin sergilendiği yer olan Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nin mutlaka Cumalıkızık’ta gezilecek yerler arasında olması gerekmektedir. Bu muhteşem tarihi köyü keşfedebilmenin en güzel yollarından biri olan Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde geçmiş zamanda kullanılmış birçok antika eşya, av aletleri, ev ve mutfak eşyalarını görebilirsiniz. 2015 yılında restore edilen müze, eşsiz bir tarihe sahip olan Cumalıkızık Köyü’nün geçmişine yolculuk edebilme imkanını ziyaretçilerine sunmaktadır.

  • Pazartesi günü dışında 08.00 – 17.00 saatleri arasında Cumalıkızık Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Cumalıkızık Etnografya Müzesi konumu için tıklayınız.

6. Anıt Çınarlar

Cumalıkızık Köyü’nün girişinde bulunan iki kocaman çınar ağacı Cumalıkızık’ta gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. 4 metre ve 6 metre çapında iki devasa çınar ağacı olan Anıt Çınarlar köye gelen gezginlerin en uğrak yerlerinden biri olarak biliniyor. Ayrıca çevresinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yaparak kafelerde kahve molası verebilirsiniz. Harika fotoğraflar çekebileceğiniz Anıt Çınarları görmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Cin Aralığı

Cumalıkızık’ın en bilindik yeri Cin Aralığı adı verilen dar sokaktır. 2014 senesinde UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne eklenen Cin Aralığı dünyanın en dar sokaklarından bir tanesidir. Sokağın fark edilmesi oldukça zordur çünkü karşıdan bakıldığı zaman çıkmaz sokak olarak gözükmektedir. Cin Aralığının ismi ise rivayetlere göre Kurtuluş Savaşı zamanında Yunan askerlerinden kaçan Cumalıkızık halkının bu sokağı kullanarak Türk askerlerine kaçmasından gelmektedir. Köy halkını kovalayan Yunan askerleri sokağın başına geldiklerinde buradan bir insanın geçmesinin imkansız olduğunu geçse geççe cinlerin geçeceğini düşünmesinden dolayı bu dar sokak Cin Aralığı olarak adlandırılıyor. 

Günümüzde Cumalıkızık gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz yerlerinden biri olan Cin Aralığı, fotoğraf sever gezginlerin en sevdikleri yerlerden biri. Siz de Cumalıkızık gezinizde bu sokakta birbirinden güzel selfieler çekebilirsiniz.

Cin Aralığı (Dar Sokak) konumu için tıklayınız.

Cumalıkızık’ta Ne Yenir?

Cumalıkızık’ın tarihi güzelliklerini keşfetmek için köye geldiğiniz zaman karnınız da mutlaka acıkacak. Peki gezinize ev sahipliği yapacak Cumalıkızık’ın neyi meşhur?

Cumalıkızık özellikle kahvaltı yapmak için oldukça tercih edilen bir yer. Peynirli, patatesli, kıymalı ve ıspanaklı gözlemeleri en çok tercih edilen yiyecekleridir.

Cumalıkızık’ın enfes gözlemesi dışında da sac kavurma, mantı, mücver, tarhana çorbası ve erişte pilavı gibi lezzetlerini de Cumalıkızık gezisi sırasında tadabilirsiniz.

Böylesine güzel tarihi bir köyde karnınızı doyururken güzel bir hizmet almak da önemlidir. Gözlemlediğimiz müşteri deneyimlerine göre sizin için birkaç mekan önerisi vermek isteriz.

Cumalıkızık Köyü Kaliteli Restoranları

  • Otantik Kahvaltı Evi Cumalıkızık

  • Sultan Gözleme Evi 

  • Kızık Sofrası

  • Nida-i İkram Kahvaltı ve Gözleme Evi

  • Uludağ Konak

  • Kadıefendi Konağı

Cumalıkızık Köyü Konaklama Seçenekleri

Cumalıkızık genellikle günübirlik geziler için tercih edilen bir yerdir. Bu yüzden çok fazla alternatif olmamakla birlikte Cumalıkızık pansiyonları için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Uludağ’ın eteklerinde bulunduğundan dolayı muhteşem bir havası bulunan Cumalıkızık’ta konaklama yapacağınız birkaç mekan önerisi vermek isteriz.

Cumalıkızık Otelleri - Pansiyonları

  • Cumalıkızık Abbas-ı Ala Butik Pansiyon

  • Bulanlar Pansiyon Hotel

  • Gaia Mansion Cumalıkızık

Cumalıkızık Köyü gezinizden sonra Bursa şehrinde daha detaylı bir gezi yapmak isterseniz "Bursa Gezilecek Yerler" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü’nün eteklerinde bulunduğu Uludağ hakkında detaylı bilgiler için “Uludağ’ın En Güzel Halini Görmek İsteyenler Buraya!” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bursa Araç Kiralama

Cumalıkızık gezilecek yerler listenizde bulunan yerleri keşfetmenin en kolay ve rahat yolu araç kiralama işlemi yapmaktır. Cumalıkızık Köyü’nün yanı sıra "Bursa Gezilecek Yerler" listesinde bulunan yerlere Miniyol aracılığıyla araç kiralama yaparak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Miniyol.com ve Miniyol mobil uygulaması üzerinden 3 adımda kolayca araç kiralama yapabilir ve gezinize hız kesmeden başlayabilirsiniz.

Bursa araç kiralama işlemi yapmak için tıklayınız.

Bursa Yenişehir Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak için tıklayınız.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.