Arama yapın

Türkiye'nin En Etkileyici Antik Kentleri

Türkiye'nin En Etkileyici Antik Kentleri
Ömer Keskinsoy
Ev sahipliği yaptığı yerlerle adeta tarihin arka bahçesi olan Türkiye'de bulunan en güzel 10 antik kenti sizler için sıraladık!
İçerik Başlıkları
    • 1. Efes Antik Kenti
    • 2. Çatalhöyük
    • 3. Hierapolis Antik Kenti
    • 4. Afrodisias Antik Kenti
    • 5. Troya Antik Kenti
    • 6. Olympos Antik Kenti
    • 7. Aspendos Antik Kenti
    • 8. Aizanoi Antik Kenti
    • 9. Pergamon Antik Kenti
    • 10. Sagalassos Antik Kenti

Türkiye, geçmişte önemli tarihi olaylara tanıklık etmiş ülkelerin başında gelmiştir. Jeopolitik konumu ve verimli toprakları sayesinde Anadolu toprakları birçok medeniyetin doğduğu yer olmuştur. Hititlerden İyonlara, Lidyalılardan Perslere, Romalılardan Bizanslılara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar önemli kadim uygarlıklara ev sahipliği yapan bu topraklar, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengindir.

Bu toprakların farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması ve önemli ticaret yollarının güzergahında olması birçok kültürün bu topraklarda birleşmesine neden olmuştur. Türkiye'de bu kadar eski zamanlara dayanan ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan kalıntıların tarihi ve kültürel mirası elbette yadsınamaz. Miniyol olarak hazırladığımız bu blog yazısında Türkiye’de bulunan en harika antik kentleri keşfedeceğiz. Keyifli okumalar!

1. Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesine 3 kilometre uzaklıktadır. Yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en ünlü antik kentlerinden olan Efes Antik Kenti, çok etkileyici bir metropoldür. Tarihi milattan önce 5 binli yıllara kadar uzanan bu antik kent, milattan sonraki bininci yılda ise dünyanın en büyük kenti haline gelmiştir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 2015 yılında dahil edilen Efes, döneminde 24 bin kişi kapasitesi ile dünyanın en büyük antik tiyatrosuna da ev sahipliği yapıyor.

Efes Antik Kenti hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Efes Antik Kenti Gezi Rehberi” blog yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Çatalhöyük

Çatalhöyük

Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Çatalhöyük, farklı yükseklikteki iki tepeden oluşur. O dönemin yaşamına dair pek çok bilgi edinmemizi sağlayan Çatalhöyük kalıntıları sayesinde günümüze ışık tutulmuştur. Ayrıca Çatalhöyük’te bulunan ana tanrıça motifleri de dönemin dini görüşleri açısından ipuçları verir. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük Ören Yeri, 2012 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

3. Hierapolis Antik Kenti

Hierapolis Antik Kenti

Su ve inanç kenti olarak bilinen Hierapolis Antik Kenti, Denizli'nin Pamukkale ilçesinde yer alır. Büyülü doğal güzelliği ve tarihi yapısıyla her iki yönden de etkileyen bu kent, deprem kuşağında yer alması nedeniyle sürekli yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Hem Roma hem de Bizans döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Roma döneminde termal sağlık merkezi olarak hizmet veren Hierapolis'in şifalı olduğuna inanılan kaynakları binlerce yıldır Anadolu'nun farklı yerlerinden sağlık ve güzellik arayan insanlar tarafından ziyaret ediliyor.

4. Afrodisias Antik Kenti

Afrodisias Antik Kenti

Adını mitolojideki aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'ten alan Afrodisias Antik Kenti, eşsizliği UNESCO'nun 41. Dünya Miras Komitesi'nde de tescillenen muazzam antik kentlerimizdendir. Roma döneminde tapınak olarak kullanılmasıyla bilinen Afrodisias, Aydın'da yer alıyor. Afrodisias'ın keşfi oldukça ilginçtir. Ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in bir gün yolunu kaybettiğinde fark ettiği taş ve sütunların fotoğraflarını çekmesiyle bu kent keşfedilmiştir.

5. Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti

Tunç Çağı'na kadar uzanan en eski yerleşim katmanı olan Troya Antik Kenti, dünyanın en ünlü antik kentlerindendir. Homeros'un İlyada ve Odysseia destanlarında geçen Troya ile ilgili çok sayıda dizi ve film de bulunur. Özellikle ziyaretiniz sırasında Troya Antik Kenti’nde bulunan Truva Atı ve Troya Müzesi’ni gezmeyi ihmal etmeyin.

6. Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti

Türkiye’nin en ünlü antik kentlerinden olan Olympos Antik Kenti, “Tanrıların Evi” olarak da bilinir. Antalya'nın Kemer ilçesinde yer alan Olympos, Likya uygarlığının en gelişmiş ve önemli altı kentinden biriydi. M.Ö. 3. yüzyılda kurulan bu antik kent aynı zamanda bir hac merkezi olarak da faaliyet göstermiştir. Olympos Antik Kenti, içinden geçen derenin (Ulupınar) iki yakasına yayılır. Bu iki yaka, hala izlerini taşıyan bir köprü ile birleşir. Ayrıca antik kent, dünyaca ünlü Likya Yolu’nun yaklaşık 7,5 kilometrelik etabında bulunur.

7. Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti

Antalya’nın bir diğer ünlü antik kenti Aspendos, Serik ilçesine bağlı olan Belkıs köyünde yer alıyor. Kendi adına sikke basan ilk kentlerden olan Aspendos’un en ünlü yapısı olan antik tiyatrosu M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Dünyanın en güzel akustiğine sahip tiyatroların başında gelen Aspendos Antik Tiyatrosu'nun yanında bir bazilika bulunmakta olup, kentin diğer kalıntıları ise tiyatronun arkasında, akropolün üzerinde yer alır.

8. Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti

Bugün kalan kısmıyla bile büyüleyici bir görüntüye sahip olan antik kentlerden biri de Aizanoi Antik Kenti'dir. Kütahya merkeze 50 km uzaklıkta olan Aizanoi, Frigya'da yaşamış olan Aizanitis'in ana yerleşim yeriydi. Bu bölge Helenistik dönemde dönüşümlü olarak Pergamon ve Bitinya’ya bağlıydı. Daha sonra M.Ö. 133 yılında bölge Roma egemenliğine girmiştir. Roma döneminde şarap ve yün üretimi ile ünlü olan bu bölgede ilk sikkelerin basılmaya başlandığı bilinir.

9. Pergamon Antik Kenti

Pergamon Antik Kenti

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Pergamon Antik Kenti, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. Şehrin en tepesinde yer alan Pergamon, MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Sarp bir tepe üzerine kurulmuş olan bu kent, döneminin koşullarında yaptığı şehir planlaması ile oldukça ünlenmiştir. Yukarı ve aşağı şehir olarak ikiye ayrılan yerleşim planında Athena Tapınağı, Roma İmparatoru heykelleri ve 200 bin ciltlik Pergamon kütüphanesi yer alır.

10. Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik Kenti

Akdeniz'in en tarihi noktalarından biri olan Sagalassos Antik Kenti, Burdur'un Ağlasun ilçesinde yer alıyor. Roma İmparatorluk Dönemi'nin en önemli kentlerinden olan Sagalassos, aşkların ve imparatorların kenti olarak biliniyor. İlk olarak 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından keşfedilen kent, dağ yamacına kurulmuştur. Oldukça stratejik bir konumda yer aldığı için tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Sagalassos'ta gezerken mükemmel bir manzara sizi bekliyor olacak.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.