Arama yapın

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi
Ömer Keskinsoy
İzmir İli, Selçuk İlçesi sınırları içinde yer alan Efes Antik Kentinin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Efes Antik Kenti hakkında bilmeniz gereken her şeyi “Efes Antik Kenti Gezi Rehberi” ile Miniyol olarak size anlatacağız.
İçerik Başlıkları
    • Efes Antik Kenti Nerede?
    • Efes Antik Kentine Nasıl Gidilir? Efes Antik Kenti Yol Tarifi
    • Efes Antik Kentini Gezmek İçin En Uygun Zaman Nedir?
    • Efes Antik Kenti Ne Kadar Sürede Gezilir?
    • 2022 Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri
    • 2022 Efes Antik Kenti Giriş Ücreti
    • 2022 Efes Antik Kenti Kimlere Ücretsiz?
    • Efes Antik Kenti Tarihi
    • Efes Antik Kenti Nasıl Yok Oldu?
    • Efes Antik Kentinin Hristiyanlar İçin Önemi
    • Efes Antik Kentinde Görülmesi Gereken Yerler
      • Artemis Tapınağı
      • Meryem Ana Evi
      • Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf)
      • Efes Müzesi
      • Celsus Kütüphanesi
      • Efes Antik Tiyatrosu (Büyük Tiyatro)
      • Liman Caddesi
      • Domitian Tapınağı
      • Hadrian Tapınağı
      • Yamaç Evler
      • Trajan Çeşmesi
      • Kuretler Caddesi
      • Prytaneion (Belediye Binası)
      • Odeon
    • İzmir Araç Kiralama
Efes Antik Kenti, dünya tarihinin en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Yüzyıllar boyunca yerleşim yeri olan ve antik çağın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı ile beraber Efes Harabeleri, Efes Antik Tiyatrosu ve Efes Müzesi ile ünlü olan bu antik kent hakkında bilmeniz gereken her şeyi “Efes Antik Kenti Gezi Rehberi” ile Miniyol olarak size anlatacağız.

Efe Antik Kenti

Efes Antik Kenti Nerede?

Efes Antik Kenti, Ege Bölgesi’nde İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer almaktadır. İzmir merkeze 83 kilometre uzaklıkta bulunan bu antik kent, Selçuk ilçesi ile Aydın’ın Kuşadası ilçesi arasındaki yol üzerindedir.

Efes Antik Kentine Nasıl Gidilir? Efes Antik Kenti Yol Tarifi

İzmir merkezden Efes Antik Kentine ulaşım banliyö trenleri ile rahatça sağlanmaktadır. Selçuklu garında indikten sonra 600 metrelik yürüyüşten sonra antik kente varabilirsiniz.
Şehir dışından otobüs ile gelecek kişilerin İzmir-Selçuk otogarında inmesi gerekmektedir. Selçuk merkez ile Efes Antik Kenti arasında 3 kilometre mesafe bulunmaktadır. Dilerseniz otogardan minibüs ile Efes’e ulaşabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise araç kiralama işlemi yaparak bölgeye ulaşmak.
İstanbul’dan İzmir/Selçuk’a otobüs bileti fiyatları 350 TL ile 500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Uçak ile gelmeyi tercih edenlerin durağı ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Havalimanı ile Efes Antik Kenti arasındaki mesafe ise yaklaşık 60 kilometredir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan yapacağınız araç kiralama ile 40 dakikada Efes Antik Kentine ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçak biletleri 620 TL’den başlamaktadır.

Efes Antik Kentini Gezmek İçin En Uygun Zaman Nedir?

Efes Antik Kenti dört mevsim gezebileceğiniz eşsiz bir yer. Fakat aşırı sıcak ve soğuklardan kaçınmak için ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Efes Antik Kenti Ne Kadar Sürede Gezilir?

Yalnızca Efes Antik Kentini görecekseniz 2 saat gibi bir sürede gezebilirsiniz. Fakat gitmişken Artemis Tapınağı ve Meryem Ana Evi gibi yerleri de görmenizi tavsiye ederiz. Bunun için ortalama olarak 5 saat yeterlidir.

2022 Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü açık olan Efes Antik Kentini;
  • Yaz döneminde (Nisan-Ekim arası) 08.00 – 19.00 saatleri,
  • Kış döneminde (Ekim-Nisan arası) 08.30 – 17.30 saatleri
arasında ziyaret edebilirsiniz.

2022 Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

  • Efes Antik Kenti giriş ücreti kişi başı 200 TL’dir.
  • Ayrıca sesli rehberlik hizmeti de sağlanmaktadır.

2022 Efes Antik Kenti Kimlere Ücretsiz?

  • Öğrenciler
  • Öğretmenler
  • 18 yaş altı kişiler
  • 65 yaş üstü kişiler
  • Müzekart’ı bulunan kişiler (1 yıl içerisinde Müzekart almış olanlar)
ücretsiz olarak Efes Antik Kentini ziyaret edebilirler.

Efes Antik Kenti Tarihi

İzmir İli, Selçuk İlçesi sınırları içinde yer alan Efes Antik Kentinin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırma ve kazılarda Efes çevresindeki höyüklerde ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde Tunç Çağı ve Hitit yerleşimleri ortaya çıkarılmıştır.
Efes Antik Kenti, Yunanistan'dan gelen İyonlar tarafından inşa edilmiş ve adını Yunanca'da "kutsal olan" anlamına gelen Ephesos'tan almıştır. Şehir daha sonra kendi senatosu ve para birimi ile Efes Augusta (Büyük Efes) adlı bir Roma kolonisi haline geldi. Artemis Tapınağı bu dönemde inşa edilmiş ve MÖ 550'de tamamlandığında “Antik Dünyanın Yedi Harikasından” biri haline gelmiştir. MS 262'deki bir baskın sırasında Gotlar tarafından tahrip edilmiş, ancak MS 328'de Anadolu'da seyahat ederken kalıntılarını keşfeden annesi Helena aracılığıyla burayı bir Hıristiyan merkezi haline getiren İmparator Konstantin tarafından yeniden inşa edilmiştir.

Efes Antik Kenti Nasıl Yok Oldu?

6. yüzyılda Efes limanının Küçük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyon topraklarla dolmasıyla şehrin önemi git gide azalmaya başladı. Şehrin liman yolunun bataklığa dönüşmesiyle sıtma hastalığı ortaya çıktı. Üstüne depremler ve Sasani saldırılarıyla Efes’te yaşam sona erdi.

Efes Antik Kentinin Hristiyanlar İçin Önemi

Efes Hristiyanlık dininin yayılması için öncülük etmiş bir şehirdir. İncil’in Yeni Ahit bölümünde yer alan bilgiye göre Efes, kilisesine mektup yazılan yedi şehrin en önemlisi olarak kabul edilmiştir. Ayrıca Hz. İsa’nın annesi olan Hz. Meryem hayatının son senelerini burada geçirmiştir ve mezarı burada bulunur.

Efes Antik Kentinde Görülmesi Gereken Yerler

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı

Efes Antik Kenti Gezi Rehberinin ilk durağı olan Artemis Tapınağı, ay tanrıçası Artemis adına Lidya kralı Croesus tarafından yaptırılmıştır. Mermerden yapılan ilk tapınak olma özelliği taşıyan bu tapınak hem dini bir mekan hem de pazar yeri olarak kullanılırdı. Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı maalesef günümüze kadar ulaşmayı başaramamıştır.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

Hz. İsa’nın annesi olan Hz. Meryem’in yaşamının son yıllarını geçirdiği yer olarak bilinen bu kilise, Hristiyanların hac mekanı olma özelliğini taşır. Kilisenin yer aldığı Bülbül Dağı’nda Hz. Meryem’in mezarının da bulunduğu düşünülmektedir.

Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf)

Yedi Uyurlar

Panayır Dağı’nda bulunan bu mağaraya putperestlerin eziyetlerinden kaçan yedi Hristiyan gencin sığındıklarına inanılır. Hükümdar tarafından mağaranın girişinin kapatıldığı ve yedi gencin içeride ölüme terkedildiği rivayet edilir. Günümüzde ise “Yedi Uyurlar” mağarasının kendi şehirlerinde olduğunu iddia eden birçok yer bulunur.

Efes Müzesi

Efes Müzesi

Efes Müzesi gerçekleştirilen kültürel faaliyetler ve ağırladığı ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin en önemli müzelerinden biridir. Artemis’in heykelleri, Eros başı ve heykeli, Sokrates başı ve Priapos heykeli gibi dünyaca ünlü eserler bu müzede sergilenmektedir. İzmir Efes’e gittiğiniz zaman kesinlikle Efes Müzesi’ni ve muhteşem tarihi eserleri ziyaret etmelisiniz.
  • Haftanın her günü 08.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Giriş ücreti kişi başı 50 TL’dir.

Celsus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi ismini 105-107 yılları arasında Efes’in başkenti olduğu Asia eyaletinin valisi olan Tiberius Julius Celsus Polemaeanus’tan almıştır. Oğlu tarafından babasının adına yaptırılan bu kütüphane Efes Antik Kentinin en ihtişamlı yapılarından biridir. 21 metre genişliğinde ve 17 metre yüksekliğinde olan kütüphanenin dokuz basamaklı merdiveni bulunuyor. Kütüphanenin dışında ise 4 tane kadın heykeli bulunur. Günümüzde heykellerin orijinalleri Viyana Müzesi’ndedir.

Efes Antik Tiyatrosu (Büyük Tiyatro)

Efes Antik Tiyatrosu

Efes’in Panayır Dağı’nın eteklerinde yer alan Efes Antik Tiyatrosu, Büyük Tiyatro olarak da adlandırılır. 25 bin kişilik kapasitesi ile döneminin en büyük ve en görkemli tiyatrosudur. Aziz Paul’un Hristiyanlığı Yahudi toprakları dışına yaymak için vaaz verdiği yer olduğundan dolayı Hristiyanlar için önemli mekanlardan biridir. Günümüzde oturma kısımları hala sağlamdır ve her yıl Efes Opera ve Bale Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Liman Caddesi

Liman Caddesi

Efes’in en uzun caddesi olan Liman Caddesi 600 metre uzunluğundadır. İki tarafında da sütunlar ve mermer döşemeler bulunan caddede yürürken tarihin derinliklerinde yürüyüş yapıyormuş hissine kapılacaksınız. Liman Caddesi’nin geçmişte karşılamalar ve törenler için kullanıldığı biliniyor.

Domitian Tapınağı

Domitian Tapınağı

İmparator Domitian adına yapılan bu tapınak Efes Antik Kentinin en büyük yapılarından biridir. Acımasız ve merhametsiz bir lider olarak bilinen Domitian öldükten sonra ismi bütün yazıtlardan silinmiştir. Bunun sonucunda ise Efes halkı, Roma Senatosu tarafından tapınağa zarar verilmemesi için Domitian’ın heykelinin kafasını kesmişlerdir ve yerine babası Vespasian’ın heykelinin kafasını koymuşlardır. Günümüzde ise maalesef tapınağın sadece temelleri kalmıştır.

Hadrian Tapınağı

Hadrian Tapınağı

Roma İmparatoru Hadrianus adına inşa edilen Hadrian Tapınağı, küçük bir yapı olmasına karşın oldukça görkemlidir. Dış cephesinde bulunan kabartmalar ve heykeller ile Efes Antik Kenti ziyaretçilerinin en çok ilgi gösterdiği yapılardandır.

Yamaç Evler

Yamaç Evler

Yedi evden oluşan site şeklindeki bu yerleşim yeri Bülbül Dağı eteklerinde bulunur. Dönemin zengin insanlarının yaşadığı bu evler son derece lüks yapılar. Duvarları mermerle, zemini mozaiklerle kaplı olan Yamaç Evlerde hamamlar ve kalorifer sistemleri de bulunmaktaydı. Efes Antik Kentinde günümüze kadar kalan yapılar arasında en sağlam olanlarından biridir.
  • Yamaç Evleri ziyaret etmek için ekstra olarak 85 TL ücret ödemeniz gerekiyor.

Trajan Çeşmesi

Trajan Çeşmesi

Roma imparatoru Traianus (Trajan) adına yapılan çeşmenin orijinali 2 katlı olup ortasında büyük bir havuz bulunur. Ayrıca ortasında imparator Trajan’ın büyük bir heykeli bulunur. Trajan çeşmesinde bulunan heykellerin birçoğu günümüzde Efes Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kuretler Caddesi

Kuretler Caddesi

Kuretler Caddesi, Celsus Kütüphanesine doğru inen caddedir. Efes şehrinin en işlek caddesi olmuştur ve Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı gibi önemli yapıların da arasında bulunduğu birçok konut, çeşme, hamam ve anıtlar bu cadde üzerinde bulunur.

Prytaneion (Belediye Binası)

Prytaneion

Efes şehrinin bağımsızlığını ve ölümsüzlüğünü simgeleyen kutsal ateşin bulunduğu binadır. Prytan olarak bilinen belediye başkanının görevi bu ateşin sürekli olarak yanmasını sağlamaktı. Tanrı, tanrıça ve imparatorların heykellerinin bulunması sebebiyle kutsal olarak kabul edilmiştir.

Odeon

Odeon

Efes Antik Kenti Gezi Rehberinin son durağı görkemli yapısı ile dikkat çeken Odeon. 1500 kişilik kapasitesiyle konser alanı olarak bilinen kapalı alana “Odeon” adı verilir. “Bouleterion” olarak da adlandırılan bu yapı meclis olarak da kullanılırdı. Konser ve meclis toplantıları dışında tiyatro oyunları için de kullanıldığı bilinmektedir.

İzmir Araç Kiralama

İzmir Efes, tarihi mimarisiyle her zaman ilgi odağında olmuştur. İzmir'e geldiğinizde rahatça ulaşım sağlamanın ve Efes'i keşfetmenin en iyi yolu araç kiralamak. Miniyol ile “Efes Gezi Rehberi” lokasyonlarına kolay erişim sağlayın. Miniyol aracılığıyla araç kiralama çok kolay. Miniyol telefon uygulaması ve miniyol.com üzerinden 3 adımda araç kiralayabilirsiniz.
İzmir şehir merkezi araç kiralama yapmak için tıklayınız.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama yapmak için tıklayınız.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.