Arama yapın

Türk Dizi Tarihinin En İyi 10 Dizisi

Türk Dizi Tarihinin En İyi 10 Dizisi
Sinan Daşpınar
Dünyanın en popüler sektörlerinden birisi dizi sektörüdür, Türkiye ise bu sektörde başı çeken ülkeler arasında yer almaktadır. Sizler için Türk dizi tarihinin en iyi 10 dizisini listeledik.
İçerik Başlıkları
    • 1- Şahsiyet
    • 2- Leyla ile Mecnun
    • 3- Gibi
    • 4- Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi
    • 5- Avrupa Yakası
    • 6- İkinci Bahar
    • 7- Ezel
    • 8- Tatlı Hayat
    • 9- Masum
    • 10- Kurtlar Vadisi

Dünyanın en popüler sektörlerinden birisi dizi sektörüdür, Türkiye ise bu sektörde başı çeken ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye Amerika’dan sonra dünyaya dizi ihraç eden ikinci ülke konumundadır. Türkiye 146 ülkeye dizi ihraç etmektedir. İlk ihraç edilen dizi 1975 yılında Fransa’ya ihraç edilen Aşk-ı Memnu olmuştur. Özellikle Türk dizileri 2000’li yıllardan sonra çok büyük bir çıkış yakalamıştır. Türkiye’de ilk diziler TRT tarafından çekilmiştir. İlk yerli türk dizisi 1974 yılında çekilen Aşk-ı Memnu’dur.

Türkiye’nin yeni nesil araç kiralama platformu Miniyol olarak Türk dizi tarihinin en iyi dizileri neler? sizler için listeledik.

1- Şahsiyet

şahsiyet

Başrollerinde Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu ve Hüseyin Avni Danyal’un oynadığı Şahsiyet dizisi Ay Yapım tarafından yapıldı ve puhutv’de 2018 yılında yayınlandı. 1 sezon 12 bölüm süren dizinin daha sonra Show Tv’de tekrarları oynatıldı. Gerilim,  suç ve gizem türünde internet dizisi olan Şahsiyet’in yönetmenliğini Onur Saylak yaptı. Şahsiyet dizisinin senaristini Hakan Günday yazdı. Şahsiyet dizisi aynı zamanda Almanya’da yayınlanan ilk Türk dizisi olarak tarihe geçti. Dizi ilk olarak 17 Mart 2018’de yayınlandı son olarak 8 Haziran 2018’de yayınlandı.

2- Leyla ile Mecnun

leyla ile mecnun

Leyla ile Mecnun, Eflatun Film şirketi tarafından yapılan ve 2011-2013 yılların arasında TRT 1’de yayınlanan absürt komedi dizisidir. TRT 1’de 3 sezon yayınlandıktan sonra dizi 2021 yılından itibaren Exxen platformunda yayınlanmaya başladı. Dizinin senaryosunu Burak Aksak yazmaktadır. Dizinin yönetmenliğini ise Onur Ünlü, Eyüp Boz, Murat Onbul ve Yüksel Aksu yaptı. Dizinin başrollerinde Ali Atay, Serkan Keskin, Ahmet Mümtaz Taylan, Cengiz Bozkurt, Osman Sonant ve Köksal Engür oynamaktadır. Dizi ile ilişkili olarak Ben de Özledim adlı dizi çekilmiştir. 9 Şubat 2011 yılında başlayan dizi günümüzde Paradox Film’in yapımcılığında Exxen için çekilmektedir. Dizi Exxen platformu üzerinde devam etmektedir.

Exxen hakkında merak ettikleriniz için tıklayınız.

 

3- Gibi

gibi

Exxen platformunda yayınlanan komedi internet dizisidir. Dizinin başrollerinde Feyyaz Yiğit ve Kıvanç Kılınç oynamaktadır. Dizinin yönetmenliğini Ömer Sinir yapmaktadır. Gibi dizisinin senaryosunu ise Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi yapmaktadır. 1 Ocak 2021’de başlayan dizi halen Exxen platformu üzerinde devam etmektedir. 

4- Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi

behzat ç

 Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi, Emrah Serbes’in Her Temas İz Bırakır romanından esinlenerek çekilmiş bir dizidir. Emrah Serbes aynı zamanda dizinin senaristliğini yapmıştır daha sonra dizinin senaryosunu Ercan Mehmet Erdem yazmıştır. Behzat Ç dizisinin yönetmen koltuğunda Serdar Akar, Doğan Ümit Karaca, Zekeriya Kurtuluş, Mustafa Altıoklar ve Sadullah Şentürk yapmıştır. Dizinin başrollerinde ise Erdal Beşikçioğlu, Canan Ergüder, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Berkan Şal, Seda Bakan, Berke Üzrek, Hakan Hatipoğlu, Engin Öztürk, Güven Kıraç, Nejat İşler gibi isimler oynamıştır. Dizi 2010-2013 yılları arasında Star Tv’de günümüzde ise BluTv’de yer almaktadır.

5- Avrupa Yakası

avrupa yakası

Avrupa Yakası dizisi 2004 ve 2009 yılları arasında yayınlanan durum komedi dizisidir. Avrupa Yakası’nın yapımcılığı Sinan Çetin, senaristliğini Gülse Birsel yapmıştır. Dizinin ilk bölümü 11 Şubat 2004 yılında çekilmiştir. Dizi Plato film stüdyolarında çekilmiştir. Dizinin ilk sezon yönetmenliğini Hakan Algül daha sonra Jale Atabey yapmıştır. Dizinin başrollerinde ise Gazanfer Özcan, Hümeyra, Müşfik Kenter, Gönül Ülkü, Ata Demirer, Gülse Birsel, Engin Günaydın, Levent Üzümcü, Şenay Gürler, Bülent Polat, Veysel Diker, Yıldırım Öcek, Yavuz Seçkin, Hale Caneroğlu, Evrim Akın, Vural Çelik, Hasibe Eren, Tolga Çevik, Sarp Apak, Peker Açıkalın, Binnur Kaya, Hakan Yılmaz, Ömer Arpacı, Rutkay Aziz ve Suna Keskin gibi oynamıştır. Dizi atv ekranlarında yayınlanmış ve 24 Haziran 2009 tarihinde final bölümü ile sona ermiştir.

6- İkinci Bahar

ikinci bahar

1998-2001 yılları arasında yayınlanan dizidir. Dizi atv ekranlarında yayınlanmıştır. Başrollerinde Türkan Şoray ve Şener Şen’in oynadığı dizi Samatya’da çekilmiştir. 37 bölüm olan dizinin final bölümü 11 Ocak 2001 yılında ekranlara gelmiştir. Dizinin yönetmen koltuğunda Uğur Yücel, Orhan Oğuz ve Türkan Derya oturmuştur dizinin senaryosunu ise Sulhi Dölek yazmıştır.

7- Ezel

ezel

Ezel 28 Eylül 2009 tarihinde Show Tv’de yayınlanan daha sonra 25 Ocak 2010 tarihinden itibaren atv’de yayınlanamaya devam etmiş televizyon dizisidir. 2 sezon 71 bölüm süren dizinin son bölümü 20 Haziran 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Dizi Alexandre Dumas’ın Monte Kristo Kontu romanından uyarlanmıştır. Dizinin senaristliğini Kerem Deren ve Pınar Bulut yapmıştır. Yönetmen koltuğunda ise Uluç Bayraktar oturmuştur. Dizi müziklerini ise Toygar Işıklı yapmıştır. Dizinin başrol oyuncuları ise Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Yiğit Özşener, Barış Falay, Tuncel Kurtiz ve Haluk Bilginer oynamıştır.

8- Tatlı Hayat

tatlı hayat

Tatlı Hayat 2001 ve 2004 yılları arasında Show Tv’de yayınlanan dizidir. Dizinin başrollerinde Türkan Şoray, Haluk Bilginer, Asuman Dabak, Çolpan İlhan, Neco, Celal Kadri Kınaoğlu, Gamze Özçelik, Emre Altuğ, Veysel Diker, Sevinç Aktansel, Sedat Kalkavan ve Levent Sülün oynamıştır. Dizi ABD yapımı sitkom dizisi “The Jeffersons” uyarlamasıdır. İlk bölümü 18 Ekim 2001’de son bölümü ise Haziran 2004’de yayınlanmıştır. Dizinin senaryosunu Haluk Özenç ve Bora Tekay yazmıştır. Yönetmen koltuğunda da dizinin senaristliğini yapan Bora Tekay oturmuştur.

9- Masum

masum

Masum dizisi 27 Ocak 2017 tarihinde BluTv’de yayınlanmaya başlanan ve 17 Şubat 2017’de final yapan internet dizisidir. Dizinin senaryosunu Berkun Oya yönetmenliğini ise Seren Yüce yapmıştır. Masum dizisinin başrollerinde Haluk Bilginer, Nur Sürer, Ali Atay, Okan Yalabık, Serkan Keskin, Tülin Özen ve Bartu Küçükçağlayan oynamıştır.

10- Kurtlar Vadisi

kurtlar vadisi

Kurtlar Vadisi, Türk dizi tarihin denildiğinde herkesin aklına gelen ve dizinin yayınlandığı saat herkesin tv başında olduğu efsane dizidir. Türkiye’nin politik konularını işleyen ve yapımcılığı Osman Sınav’ın üstlendiği dizi 399 bölüm boyunca yayınlanmıştır ve 5 sinema filmi çekilmiştir. Dizi ilk olarak Kurtlar Vadisi ismi ile 15 Ocak 2003 tarihinde Show Tv’de yayınlanmıştır. 3 sezon Show Tv’de yayınlandıktan sonra Kanal D’ye transfer olmuştur. 29 Aralık 2005’de 97.bölüm ile final yapmıştır. 8 Şubat 2007 tarihinde Kurtlar Vadisi Terör adı ile derin devlet konularını işlemiştir. 2007 yılında Show Tv’de yayınlanan ikinci Kurtlar Vadisi dizinin ömrü sadece 2 bölüm sürmüştür. 16 Haziran 2016 tarihinde Kurtlar Vadisi efsanesi Kurtlar Vadisi Pusu ismiyle Star Tv’de yayınlanmaya başlandı daha sonra dizi 5.sezondan itibaren atv’ye geçti, 6.sezondan itibaren TNT kanalında yayınlanırken kanalın kapanmasından dolayı tekrar atv’ye son olarak Kanal D’ye gelen dizi yayından kalktı ve sona erdi.

Kurtlar Vadisi Dizisinde Kullanılan Araçlar Neler? Hangi karakter hangi arabayı kullanıyordu? Merak ettikleriniz için tıklayınız.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.