Arama yapın

Plakaya Yazılan Ceza Sorgulama

Plakaya Yazılan Ceza Sorgulama
Ömer Keskinsoy
Araç kiralama alternatifleri ile adını duyuran Miniyol, araç plakasına yazılan ceza hakkında sorgulama ve ödeme yollarını anlattı.
İçerik Başlıkları
    • Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama
    • Araç Plakasına Yazılan Cezayı Ödeme
    • 2023 Trafik Cezaları Ne Kadar?
    • 2023 Plakasız Araç Kullanma Cezası
    • 2023 Trafikte Telefonla Konuşma Cezası

Eğer plakanıza ceza yazıldıysa bunu kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. Plakaya yazılan trafik cezası ve miktarı ilgili devlet kurumlarına giderek öğrenebileceğiniz gibi, online olarak da görebilirsiniz. Araç plakasına yazılan ceza zaman zaman gözden kaçabiliyor bu yüzden plakaya yazılan ceza sorgulama işleminizi yapmanız iyi olabilir. Oto kiralama yaptığınız zaman cezayı kim öder, ceza nasıl sorgulanır, plakaya yazılan ceza ödeme nasıl ödenir bu yazıda öğrenebilirsiniz.

2023 trafik cezası fiyatları
Plakanıza yazılan sorgulama işleminizi yaptığınız zaman tescilli araç plakasına son 1 yıl içinde yazılan cezayı görebilirsiniz. Ceza her zaman sizin haberiniz dahilinde yazılmayabilir. Sürüş halinde aracınızı durdurmadan dahi polisin ceza yazma hakkı bulunmaktadır. Ceza aldığınızı düşünüyorsanız ya da kontrol etmek için trafik cezanızı sorgulayabilirsiniz. “Araç plakasına yazılan ceza sorgulama” işlemleri için e-devleti de kullanabilirsiniz.

Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama

Yazılan cezanın miktarını ve nedenini öğrenmek için ilk olarak e-Devlet’e giriş yapmanız. E-devlete giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” cümlesini girip aratın. Sonrasında önünüze çıkan bölüme gidin. Açılan sayfada araç bilgilerinizi girdikten sonra yazılan ceza ve tutarlarını görebilirsiniz. Cezanızın hangi il, hangi ilçede, hangi tarih ve saatlerde yazıldığı sayfada bulunacaktır. Araç plakasına yazılan ceza ödeme eylemini de başka bir yönlendirmeden gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte plakaya yazılan bir ceza yoksa sayfada “ Son 1 yıl içinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan herhangi bir ceza bulunamadı” yazısını göreceksiniz.
 
Diğer trafik cezası sorgulama ve bilgileri için blogumuza buradan ulaşabilirsiniz! 
 
2023 plakaya yazılan cezalar

Araç Plakasına Yazılan Cezayı Ödeme

Trafik cezası sorgulama işleminden sonra ceza ödemenizi yine e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Beyanla trafik cezası ödeme bölümünden yine araç ve plaka bilgilerini girerek ödemenizi yapabilirsiniz. Yine EGM ceza sorgulama yapabilir ve GİB internet sitesi üzerinden cezanızı ödeyebilirsiniz. Yine MTV sorgulama, MTV ceza ödeme de “Trafik Para Cezası” sayfasından yapabilirsiniz.
 

2023 Trafik Cezaları Ne Kadar?

2022 yılına göre trafik cezaları ciddi bir artış artış gösterdi. 2023 Trafik Cezaları tablosuna buradan ulaşabilirsiniz:
 

Trafik Cezası Nedeni

2023 Trafik Cezası miktarı

Kırmızı Işıkta Geçmek

951 TL

Emniyet şeridi cezası

4.064 TL

Emniyet kemeri takmamak

436 TL

Plakada oynama yapmak

1.671 TL

Sahte plaka veya farklı bir aracın plakasını takmak

20.302 TL

Ehliyetsiz araç kullanmak

8.190 TL

Takip mesafesine uymamak

436 TL

Araç kullanırken cep telefonu kullanmak

951 TL

Alkollü araç kullanmak (1.defa)

4.064 TL

Alkollü araç kullanmak (2.defa)

5.096 TL

Plakasız araç kullanmak

5.154 TL

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyle araç kullanmak

20.977 TL

Alkolmetreye üflemeyi reddetme

8.551 TL

Hız sınırını %50den fazla aşmak

4.064 TL

Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak

951 TL

Drift/spin atmak

20.342 TL

Yetkisiz bir şekilde “çakar”, ışıklı/sesli uyarı sistemleri kullanmak

4.064 TL

Engelli park yerine park etmek

873 TL

Şerit değiştirme kurallarına uymamak

642 TL

 

2023 Plakasız Araç Kullanma Cezası

Plakasız araç kullanma cezası da diğer cezalar gibi 2023’de zamlanmıştır. Plakasız araç kullananlara 5.154 TL’lik bir para cezası uygulanmaktadır. 
 

2023 Trafikte Telefonla Konuşma Cezası

Sadece sizin ve sevdiklerinizin değil, başka insanların hayatına da zarar verebilecek olan trafikte telefonla konuşma davranışı cezasız değildir. Eğer ki sürüş esnasında telefonla konuşursanız 951 TL para cezası alırsınız.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.