Arama yapın

Pasaportsuz Kimlikle Gidilebilen Ülkeler 2023

Pasaportsuz Kimlikle Gidilebilen Ülkeler 2023
Büşra Kurnaz
Karşılıklı anlaşmalar sonucunda bazı ülkelere yalnızca kimlik kartıyla giriş yapılabilmektedir. Sadece kimlik kartıyla pasaporta gerek duyulmadan gidilebilen ülkeleri Miniyol olarak sizin için listeledik!
İçerik Başlıkları
    • Pasaportsuz Yurt Dışına Çıkılır mı? 
    • Pasaportsuz Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? 
    • Pasaportsuz Sadece Kimlikle Gidilebilen Ülkeler 2023
      • 1- KKTC
      • 2- Sırbistan 
      • 3- Ukrayna 
      • 4- Gürcistan 
      • 5- Azerbaycan 
      • 6- Moldova 
      • 7- Bosna-Hersek

Pasaportsuz Yurt Dışına Çıkılır mı? 

Pasaport ve vize olmadan yurt dışına çıkılabilir ancak bu her ülke için geçerli değildir. Karşılıklı anlaşmalar sonucunda bazı ülkelere yalnızca kimlik kartıyla giriş yapılabilmektedir. Azerbaycan, KKTC, Ukrayna, Sırbistan, Gürcistan ve Moldova’ya sadece kimlik kartıyla gidilebilmektedir. 

Pasaportsuz Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? 

Yurt dışına pasaport olmadan çıkmak için kimlik kartınızın yeni ve çipli kimlik kartı olması gerekmektedir. Sınır kapısında size verilen yurt dışı çıkış formunun eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması ve yurt dışı çıkış harcının yatırılmış olması gerekmektedir. 

Ülkeden çıkmanızın ardından giriş yaptığınız ülkede size verilen damgalı formu gezi boyunca saklamalı ve Türkiye’ye dönene kadar yanınızda taşımanız gerekmektedir.

Pasaportsuz Sadece Kimlikle Gidilebilen Ülkeler 2023

1- KKTC

kimlikle-kktc-gidilir-mi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, pasaporta ve vizeye gerek duymadan yalnızca kimliğinizle seyahat edebileceğiniz ülkeler arasındadır. Kıbrıs sınır kapısında çipli kimlik kartınızı göstererek giriş belgenizi alabilir ve seyahatinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yavru vatan Kıbrıs’a kimliğinizle seyahat ettiğinizde en fazla 30 gün konaklama hakkınız bulunmaktadır. Daha üzerinde bir konaklama ihtiyacınız bulunuyorsa pasaport gerekmektedir. Pasaportla seyahat ettiğinizde ise vize gerekmeden 90 gün konaklama hakkınız bulunmaktadır. 

Türkiye’den yaklaşık 1.5-2 saatlik uçuş mesafesinde yer alan KKTC Erhan Havalimanı’na ülkemizden birçok havalimanından uçuş imkanı bulunmaktadır. Deniz tatili severler için ideal bir tatil merkezi olan Kıbrıs, geceleriyle de oldukça renklidir. Kıbrıs seyahatlerinde konforlu ve rahat bir ulaşım sağlamak istiyorsanız Kıbrıs araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Kıbrıs araç kiralama nasıl yapılır öğrenmek için tıklayınız. 

KKTC Gezilecek Yerler hakkında dataylı bilgi edinmek için tıklayınız.

*KKTC girişinde eski ve fotoğrafsız kimlikler kabul edilmemektedir. 

KKTC Başkenti: Kuzey Lefkoşa 

Resmi Dil: Türkçe 

Para Birimi: Türk Lirası 

2- Sırbistan 

sırbistana-kimlikle-gidilir-mi

Sırbistan yalnızca kimlikle seyahat edilebilen ülkeler listesine yeni dahil olmuş bir ülkedir. Yapılan karşılıklı anlaşmalar sayesinde artık vizeye de ihtiyaç duymadan Sırbistan’ı ziyaret edebilirsiniz. Yeni çipli kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Sırbistan’da kültürel çeşitliliğe doyacaksınız.

Birçok ziyaret edilebilir tarihi noktaya sahip olan Sırbistan; eski şehir ve yeni şehir olarak ikiye ayrılmaktadır. Eski şehir kısmında çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Tuna ve Sava nehirlerinin birleşim noktası olan başkent Belgrad ise mimarisiyle ziyaretçilerini büyülemektedir. 

Sırbistan Başkenti: Belgrad 

Resmi Dil: Sırpça

Para Birimi: Sırp Dinarı 

1 Sırp Dinarı 0,15 Türk Lirasına eşittir. (Ekim 2022 baz alınmıştır.)  

3- Ukrayna 

ukraynaya-kimlikle-gidilir-mi

Kimlikle gidilebilen ülkeler listesinde yerini alan bir diğer ülke Ukrayna’dır. Pasaport ve vizeye gerek duymadan yalnızca kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Ukrayna’da 90 gün kalış hakkı bulunmaktadır. Ankara ve İstanbul’dan direkt uçuş imkanı bulunan Ukrayna’ya gittiğinizde Kiev, Lviv, Odessa ve Kharkiv’i mutlaka gezmenizi öneririz. 

Ukrayna'da gezilecek yerleri detaylıca öğrenmek için Ukrayna Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Ukrayna Başkenti: Kiev

Resmi Dil: Ukraynaca  

Para Birimi: Ukrayna Grivnası 

1 Ukrayna Grivnası 0,51 Türk Lirasına eşittir. (Ekim 2022 baz alınmıştır.)  

4- Gürcistan 

gurcistana-kimlikle-gidilir-mi

Sınır komşumuz olan Gürcistan’a bir seyahat planlıyorsanız yalnızca kimlik kartınızla giriş yapabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda 90 güne kadar pasaportsuz ve vizesiz konaklama imkanınız bulunan Gürcistan’da yeni yapılan düzenlemelerle bu süre 1 yıla kadar uzatılmıştır. 

Komşu ülke Gürcistan’da en çok ziyaret gerçekleştirilen şehir Batum olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek yakınlığıyla gerekse ülkemizden otobüsle geçiş imkanı bulunmasıyla yıl içerisinde çok sayıda ziyaretçi Batum’a gitmektedir. Kimlikle gidilen ülkeler ziyaret listenize Gürcistan'ı da eklemeyi unutmayın!

Gürcistan Başkenti: Tiflis 

Resmi Dil: Gürcüce

Para Birimi: Gürcistan Larisi 

1 Gürcistan Larisi 6,57 Türk Lirasına eşittir. (Ekim 2022 baz alınmıştır.)  

5- Azerbaycan 

azerbaycana-kimlikle-gidilir-mi

Kardeş ülke Azerbaycan da Türkiye’den sadece kimlikle ziyaret edebileceğiniz ülkeler arasında yerini almaktadır. Yalnızca yeni çipli kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Azerbaycan’a giderken pasaport ve vizeye ihtiyaç duyulmamaktadır. 90 güne kadar pasaportsuz ziyaret imkanı bulunurken 90 günü aşan durumlarda ise ikamet izni almanız zorunludur. 

Azeri Türkçesi konuşulan ülkede anlaşma konusunda çok sıkıntı çekmeyeceğinizi garanti edebiliriz. Kafkasların en büyük şehri olan başkent Bakü’de çok sayıda ziyaret noktası bulunmaktadır.

Bakü’de gezilecek yerleri keşfetmek için Bakü'de Gezilecek Yerler yazımıza da göz atabilirsiniz!

Azerbaycan Başkenti: Bakü

Resmi Dil: Azerice 

Para Birimi: Azerbaycan Manatı

1 Azerbaycan Manatı 10,92 Türk Lirasına eşittir. (Ekim 2022 baz alınmıştır.)  

6- Moldova 

moldovaya-kimlikle-gidilir-mi

Kimlikle giriş yapılabilecek ülkelerden bir diğeri olan Moldova’da 180 gün içinde 90 güne kadar pasaportsuz ve vizesiz konaklayabilirsiniz. 90 günü aşan durumlarda ikamet izni gerekmektedir. Başkent Kişinev’e direkt uçuş imkanı bulunan Moldova’da gezilecek birçok tarihi yapı yer almaktadır. 

Moldova Başkenti: Kişinev

Resmi Dil: Rumence 

Para Birimi: Moldova Leyi

1 Moldova Leyi 0,95 Türk Lirasına eşittir. (Ekim 2022 baz alınmıştır.)  

7- Bosna-Hersek

bosna-herseke-kimlikle-gidilir-mi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkan turu kapsamında Bosna- Hersek’i ziyaret ettiği esnada “Bundan böyle Bosna-Hersek’ten Türkiye’ye, Türkiye’den Bosna-Hersek’e kimlik kartıyla seyahat yapılabilecek.” açıklamasında bulunmuştu. Henüz tarih belli olmasa da bundan sonra Bosna-Hersek de yalnızca kimlik kartıyla ziyaret edilebilen ülkeler arasında yerini almış oldu.

Balkanların nadide güzelliği Bosna-Hersek hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Bosna-Hersek Gezi Rehberi yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bosna-Hersek Başkenti: Saraybosna

Resmi Dil: Boşnakça, Hırvatça, Sırpça

Para Birimi: Bosna-Hersek Markı 

1 Bosna-Hersek Markı 9,43 Türk Lirasına eşittir. (Ekim 2022 baz alınmıştır.) 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.