Arama yapın

Osmanlı’dan Bu Yana Mutfağımızda Olan Yemekler

Osmanlı’dan Bu Yana Mutfağımızda Olan Yemekler
Sinan Daşpınar
Miniyol’un sunduğu fırsatlarla araç kiralama gerçekleştirerek, Osmanlı mutfağı keşfi yaparken, ulaşımınızı kolaylaştırabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
    • İşkembe Çorbası
    • Güllaç
    • Ezogelin Çorbası
    • Kuzu Kapama
    • Türk Kahvesi
    • Kabak Tatlısı
    • Yaprak Sarma
    • Boza
    • Bıldırcın Dolması
    • Tavuk Şiş Kebabı
600 yıllık heybetli tarihinin ve birçok farklı kültürü bir arada yaşatabilen Osmanlı Devleti bu sayede zengin bir mutfak kültürüne sahip olabilmiştir.  Özellikle Suriye mutfağından etkilendiği düşünülen Osmanlı mutfağında oğlak, keçi, koyun eti gibi etler kullanılmıştır. Tavuk etinin çok etkin olmadığı bu mutfakta tatlılar ise oldukça önemliydi. Tatlı yapacak şefler, aşçılar özellikle tatlı yapımında ustalaşmış kişilerden seçilirdi. Şimdi gelin bu seçici ama zengin mutfaktan bizlere neler kalmış öğrenelim!
güllaç

İşkembe Çorbası

Şirden çorbası olarak da bilinen İşkembe çorbası adını sığır veya koyunun sindiriminin bittiği son bölüm olan şirdenden alır. İşkembe ise bu hayvanların midesinin tamamına denmektedir. İşkence çorbası saray ve İstanbul halkı tarafından çok tercih edilen bir çorbaydı. Hala çok sevilen ve her yerde kolaylıkla bulunan İşkembe Çorbası günümüzde özellikle gece yemeği olarak tüketilmektedir.

Güllaç

Ramazan aylarının vazgeçilmezi güllaç hafif bir tatlı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Osmanlı mutfağı tatlıları içinde en nadide olan güllaç o dönemler baldan yapılmaktaydı. Şu anda ise hazırlanırken beyaz şeker kullanılmaktadır.

Ezogelin Çorbası

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin mihenk taşı Ezogelin çorbası besleyici ve tok tutan bir çorba olarak bilinmektedir. Kış aylarında hastalıktan koruyacağı veya grip, nezle gibi viral enfeksiyonlarda sağlığa iyi geleceği düşünülen ezogelin çorbası içinde mercimek, bulgur, soğan, un ve bolca baharat bulunmaktadır.

Kuzu Kapama

Padişahların birçoğunda gut hastalığı bulunmaktaydı. Bunun ana sebebi ise Osmanlı’da etin çok tüketilmesiydi. Hatta öyle ki gut hastalığından dolayı vefat etmiş padişahlarımız bile var. Halk arasında da yaygın olan et tüketimi farklı lezzetlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İşte Osmanlı’nın son dönemlerinde keşfedilen, Osmanlı kuzu yemekleri içinde zirve olan “kuzu kapama” da bunlardan bir tanesidir. Kuzu koldan ya da kuzu budundan yapılmaktadır.

Türk Kahvesi

Saray mutfağı yemekleri içinde miras kalan, günlük hayatımızın vazgeçilmezi Türk kahvesi… Yabancı mutfaklarda bile sevilerek kullanılmaktadır.
türk kahvesi

Kabak Tatlısı

Osmanlı saraylarında tatlının çok önemli bir yere sahip olduğundan bahsetmiştik. İşte Osmanlı Hanedanı bu tatlılar arasında en çok kabak tatlısını seviyordu. Günümüzde de özellikle kışları tercih edilen ve sevilen bir tatlıdır.

Yaprak Sarma

Türkiye toprakları içinde çok sevilen ve bayramların vazgeçilmezi olan yaprak sarma Osmanlı mutfağı içinde bize kalan belki de en güzel lezzet. Daha çok asma yaprağından yapılan yaprak sarma hem etli hem de soğuk zeytinyağlı olarak yapılmaktadır.

Boza

Geleneksel içeceklerimizden biri olan ve çok seveni olan boza Osmanlı mutfağında da çok tercih edilmekteydi.

Bıldırcın Dolması

Diğer av hayvanları gibi bıldırcında Osmanlı sultanları tarafından avlanan hayvanlardan biriydi. Yaban ördekleri, güvercin ve bıldırcınla kurulan sofralar bugün bile dizilerde karşımıza çıkmaktadır Bıldırcın dolması da bu enfes sofralarda olurdu ve hala da olmaya devam ediyor.

Tavuk Şiş Kebabı

tavuk şiş kebap

Genelde pilavla ya da salata, sebze yemeği ile servis edilen günlük hayatta her yerde tavuk şiş kebabıyla karşılaşmaktayız.
Türk mutfağı hakkında daha fazla bilgi almak için buradan blogumuza göz atabilirsiniz!

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.