Arama yapın

Germiyan Köyü: Çeşme’nin Sakin Yüzü

Germiyan Köyü: Çeşme’nin Sakin Yüzü
Ömer Keskinsoy
İzmir Çeşme'de bulunan harika bir Ege köyü olan Germiyan Köyü hakkında bilmeniz gereken şeyler ve görmeniz gereken yerleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Slow Food Köyü: Germiyan Köyü
    • Germiyan Köyü Nerede?
    • Germiyan İsmi Nereden Gelir?
    • Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?
      • Toplu Taşıma
      • Karayolu
      • Havayolu
      • Germiyan – İzmir Arası Kaç Kilometredir?
      • Germiyan – İstanbul Arası Kaç Kilometredir?
      • Çeşme’den Germiyan’a Nasıl Gidilir?
    • Çeşme Germiyan Köyü Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Yer
      • 1. Germiyan Köy Kahvesi
      • 2. Germiyan Köyü Pazar Yeri
      • 3. Germiyan Plajı / Germiyan Sahili
      • 4. Yaşar Baba’nın Çiftliği
      • 5. Germiyan Köy Evleri
      • 6. Germiyan Köyü Festivali
      • 7. Musa Amca’nın Mini Müzesi
      • 8. Otantik Ev Dilek (Germiyan Otantik Ev)
    • Germiyan’da Ne Yenir?
    • İzmir Araç Kiralama

İzmir’in Çeşme ilçesinde bağlı bir köy olan Germiyan Köyü oldukça şirin ve ilgi çekici bir köydür. Her köşesinde muhteşem güzellikler barındıran bu köyün en dikkat çekici kısmı ise elle yapılmış harika duvar süslemeleri. Az nüfuslu mütevazı bir Ege köyü olan Germiyan Köyü’nün güzelliğinde kendinizi kaybetmeye hazır mısınız?

Germiyan

Slow Food Köyü: Germiyan Köyü

Germiyan Köyü, Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) akımına katılan ilk yerleşim yeri olma özelliğini taşımaktadır. Slow food, fast food gıdalara zıt olarak oluşturulmuş bir akımdır. Bilindiği üzere sağlık açısından oldukça zararlı olan fast food gıdalar kişide büyük sağlık sorunları oluşturabiliyor. Slow food ise yerleşim yerinin bulunduğu bölgeye ait ürünlerle yapılan ve dışarıdan hazır ürün kullanılmamasını temel almış bir akımdır. “İyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla kurulan slow food akımı sağlıklı beslenmeyi savunan bir girişimdir.

Germiyan Köyü Nerede?

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir köydür. Germiyan Köyü, bölgenin en ünlü tatil beldelerine yakınlığı ile oldukça ilgi çekicidir. Çeşme merkezine yaklaşık 24 kilometre, Alaçatı’ya ise 15 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezine de yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan Germiyan Köyü her yıl İzmir’e tatil yapmaya gelen yerli ve yabancı gezgin tarafından ziyaret akımına uğramaktadır.

Germiyan İsmi Nereden Gelir?

Germiyan Köyü adını Osmanlı zamanında Kütahya merkezli kurulan Germiyanoğulları Beyliği’nden almaktadır.

Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Germiyan Köyü’ne yakın çevrede bulunan ünlü tatil yerlerinin de etkisiyle köye ulaşım oldukça kolaydır.

Toplu Taşıma

hat numaralı ESHOT otobüsleri ile köye ulaşım kolayca sağlanabilir. Köyün girişinde bulunan “Germiyan” durağında inerek kısa bir yürüyüş sonucu Germiyan Köyü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs dışında Çeşme ve Urla arası sefer yapan dolmuşlarla da yine köy girişinde inerek Germiyan Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Karayolu

Kendi aracınızla veya araç kiralama işlemi yaparak Germiyan Köyü’ne ulaşım sağlamak en kolay seçenek olarak göze çarpmaktadır. D300/İzmir-Çeşme yolunu takip ederek Germiyan Köyü tabelasını gördüğünüz anda köye saparak ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca sahil yolundan gelirken de Germiyan Köyü iç yolunu kullanarak köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Havayolu

Germiyan Köyü’ne havayolu ile ulaşmak için İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşmanız gerekmektedir. Daha sonra İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama işlemi yaparak Germiyan Köyü’ne gidebilirsiniz.

Germiyan Köyü ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı arası 77 kilometredir. Araç kiralama işlemi sonrası yapacağınız yaklaşık bir saatlik bir yolculukla Germiyan Köyü’ne varabilirsiniz.

Germiyan Manzara

Germiyan – İzmir Arası Kaç Kilometredir?

İzmir şehir merkezi üzerinden Germiyan Köyü’ne ulaşım sağlayacakların en merak ettikleri konu Germiyan-İzmir arasının kaç kilometre olduğudur. İzmir şehir merkezinden Germiyan Köyü yaklaşık olarak 70 kilometredir. İzmir araç kiralama işlemi yaparak ortalama 50 dakikada Germiyan Köyü’ne varabilirsiniz.

Germiyan – İstanbul Arası Kaç Kilometredir?

İstanbul’dan Ege’nin incisi İzmir’e tatil yapmak isteyen gezginler Germiyan Köyü’nü de gezmek istemektedirler. İstanbul ile Germiyan Köyü arası kilometredir. İstanbul – İzmir otoyolunu kullanarak yaklaşık 5,5 saatte Germiyan Köyü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

İstanbul – İzmir otoyolunun geçiş ücreti hakkında bilgi almak için "İstanbul İzmir Otoyolu Geçiş Ücretleri" blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Çeşme’den Germiyan’a Nasıl Gidilir?

Çeşme ilçe merkezi ile Germiyan Köyü arası yaklaşık olarak kilometredir. İzmir-Çeşme otoyolunu kullanarak Alaçatı’nın güneyinden ilçeye uğramadan İzmir-Çeşme yoluna bağlanarak Germiyan Köyü’ne gidebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise en baştan İzmir-Çeşme yolunu kullanarak Alaçatı’nın içinden geçerek köye ulaşım sağlamaktır.

Çeşme Germiyan Köyü Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Yer

Germiyan Köy

Özellikle misafirperverliği ve sakinliği ile bilinen Germiyan Köyü, hayatın stresini atabileceğiniz muhteşem bir yerdir. Köye gelen gezginler, bina ve sokakların duvarlarında bulunan el yapımı görsellere oldukça ilgi duymaktadır. Geleneksel köy yaşamının korunduğu bu şirin Ege köyüne yapacağınız günübirlik gezinizde mutlaka görmeniz gereken bazı yerler bulunmaktadır.

1. Germiyan Köy Kahvesi

Germiyan köy kahvesi, köy meydanında bulunan tipik bir köy kahvesidir. Köylerdeki yaşamı en iyi anlayabileceğiniz yer olan Germiyan köy kahvesinde köy halkıyla kaynaşma ve sohbet etme imkanı bulabilirsiniz. Oldukça misafirperver ve sıcakkanlı olan Germiyan halkı, köye gelen gezginlerle sohbet etmekten oldukça keyif duymaktadır. İnsanlarla muhabbetiniz sırasında çay çeşitlerini ve diğer içecekleri tatmanızı da tavsiye ederiz.

Germiyan Köy Kahvesi konumu için tıklayınız.

2. Germiyan Köyü Pazar Yeri

Germiyan Köyü Pazar Yeri

Germiyan Köyü’nün bir slow food köyü olduğundan yazımızın başında bahsetmiştik. Tamamen organik ve sağlıklı yiyeceklerin satıldığı Germiyan Köyü pazar yerini gelmişken görmeden gitmek olmaz. Germiyan Köyü insanlarının kendilerinin yetiştirdikleri leziz sebze ve meyvelerin tadını mutlaka denemenizi öneriyoruz. Ayrıca Germiyan Köyü Pazar Yeri köy halkıyla sosyalleşebileceğiniz yerlerden bir tanesidir.

3. Germiyan Plajı / Germiyan Sahili

Germiyan Sahili

Germiyan oldukça sessiz ve sakin bir köydür. Köyün sahili de en az köy kadar sakin bir yer. Ailece Germiyan sahilinde hayat stresinden uzak bir deniz keyfi çıkarabilirsiniz. Germiyan plajının masmavi muhteşem denizinde serinleyerek Ege güneşin altında güneşlenmeden Germiyan Köyü gezinizi tamamlamayın.

4. Yaşar Baba’nın Çiftliği

Yaşar Babanın Çiftliği

Yaşar Baba’nın Çiftliği, Germiyan Köyü’ndeki en güzel yerlerden biridir. Tamamen organik bir köy kahvaltısı yapabileceğiniz yer olan çiftlikte yemeklerinizi kendiniz hazırlama imkanı bulunuyor. Birçok hayvana da ev sahipliği yapan Yaşar Baba’nın Çiftliği’nin, Ali Baba’nın Çiftliği’nden aşağı kalır bir yanı yok. Özellikle çocuklarınızın eğlenceli bir vakit geçirmesini istiyorsanız onları Yaşar Baba’nın Çiftliği’ndeki hayvanlarla tanıştırmalısınız.

Yaşar Baba’nın Çiftliği konumu için tıklayınız.

5. Germiyan Köy Evleri

Germiyan Köy Evleri

Germiyan köy evleri, köye gelen gezginlerin oldukça ilgisini çeken yapılar. Klasik Ege evleri gibi bembeyaz olan bu evleri özel yapan ise dış cephesindeki görseller ve süslemeler. Oldukça şık bir görünüme sahip olan bu evlerin üzerinde bulunan görsel çalışmaları köy halkından biri olan Nuran Erdem adındaki hanımefendi tarafından yapılmaktadır. Resim konusunda oldukça yetenekli olan Nuran Hanım, köy halkının evlerinin dış cephesine yaptığı resimlerle köye büyük bir renk katmış. Germiyan Köyü geziniz sırasında bu harika evleri bol bol göreceksiniz.

6. Germiyan Köyü Festivali

Eğer Germiyan Köyü geziniz 6-10 Ekim tarihlerine denk geliyorsa çok şanslısınız. Genellikle Ekim’in ilk haftasının sonu ile ikinci haftasının başında Germiyan Köyü Festivali düzenlenmektedir. Festivale katılarak yöresel lezzetlerin tadına bakabilir, köy yaşamına dair sergilere, söyleşilere ve konserlere katılabilir, köy halkı ile kaynaşabilir ve “En İyi Ekmek” yarışmasını yakından takip edebilirsiniz. Eğer bu tarihler arasında Germiyan Köyü veya çevresinde bir yerdeyseniz Germiyan Köyü Festivaline mutlaka katılmalısınız.

7. Musa Amca’nın Mini Müzesi

Germiyan Köyü’nün yerlilerinden biri olan Musa amcamız köye gelen gezginlere mini bir müze gezisi imkanı sunmaktadır. Musa Amca’nın Mini Müzesi olarak bilinen bu müzede tamamı Musa amcanın kendisine ait olan antik eşyalar, tarihi belgeler ve savaş anıları sergilenmektedir. Germiyan Köyü’ne uğramışken Musa Amca’nın Mini Müzesi’ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

8. Otantik Ev Dilek (Germiyan Otantik Ev)

Otantik Ev Dilek

Slow food köyü olan Germiyan Köyü’nün lezzetlerini tadabilme imkanı yakalayabileceğiniz en güzel yerlerden biri Otantik Ev Dilek isimli yerdir. Oldukça misafirperver olan Dilek Hanım ve eşi Süleyman Bey tarafından işletilen bir mekan olan Otantik Ev Dilek, Germiyan Otantik Ev adıyla da bilinir. Bamya çorbası, söğüş, pişi, lokum pilavı, otlu börek, damat kurabiyesi, reyhan şerbeti ve bir sürü lezzeti deneyebilirsiniz. “Fatmagül’ün Suçu Ne?” isimli dizinin çekildiği ev de olan Germiyan Otantik Evi ziyaret etmeyi unutmayın.

Otantik Ev Dilek (Germiyan Otantik Ev) konumu için tıklayınız.

Germiyan’da Ne Yenir?

Germiyan Köyü, slow food köyü olduğu için tamamı sağlıklı ve organik olan yiyeceklerden başka seçeneğiniz bulunmuyor. Sağlıklı yiyeceklerin tadını beğenmeyen kişiler için söylemek gerekirse Germiyan Köyü’nün sağlıklı yemekleri aynı zamanda oldukça da lezzetli. Germiyan Köyü’nde tadabileceğiniz bazı lezzetler şunlardır:

  • Damat kurabiyesi
  • Zeytinyağlı enginar
  • Deniz börülcesi
  • Otlu börek
  • Lokum pilavı
  • Kopanisti peyniri
  • Bazina
  • Pirinçli mantı

İzmir’in Germiyan Köyü dışında birbirinden güzel köyleri hakkında bilgi almak için "İzmir'de Görmeniz Gereken 3 Köy" blogumuza göz atabilirsiniz.

Germiyan Köyü’nü ziyarete gelmişken İzmir’i de detaylı bir şekilde gezmek için "İzmir Gezilecek Yerler" adlı yazımızı okuyarak fikir alabilirsiniz.

İzmir Araç Kiralama

Germiyan Köyü ve İzmir gezinizi daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilmek için araç kiralama işlemi yapabilirsiniz. Miniyol.com veya Miniyol mobil uygulaması üzerinden 3 adımda kolayca araç kiralama yaparak gezinize başlayabilirsiniz. Miniyol’da birçok rent a car firmasından araç kiralama için teklif alarak bütçenize en uygun aracı seçebilirsiniz.

İzmir araç kiralama işlemi için tıklayınız.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak için tıklayınız.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.