Arama yapın

Akü Ne İşe Yarar ?

Akü Ne İşe Yarar ?
Sinan Daşpınar
Akü Ne İşe Yarar? Nasıl çalışır? Akü Çeşitleri Nelerdir ? Akü Özellikleri Nelerdir? Akü bakımı nasıl yapılır?
İçerik Başlıkları
    • Akü Nasıl Çalışır? / Akü Nasıl Şarj Edilir?
    • Akü Hangi Maddeden Yapılır?
    • Akünün Görevleri Nelerdir?
    • Akü Çeşitleri Nelerdir?
    • Bilinmesi Gereken Akü Terimleri
    • Akülerin Performansını ve Ömrünü Etkileyen Faktörler

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden ve ihtiyaç duyulursa dış devreye elektriksel yük bağlanırsa bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza denir. Akü araç motorunun çalışması için gereken marş basma gücünü sağlar. Akü, araçta bulunan ve radyo, aydınlatma, havalandırma gibi elektriğe ihtiyaç duyan parçaların elektrik ihtiyacını karşılar.

Akü Nedir? Akü elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç olduğunda bu enerjiyi tekrardan elektrik enerjisini dönüştüren cihaza verilen addır. Akülerin içinde asitli suyun içinde duran methal levhalar bulunur. Bu sayede şarj dinamosunun gönderdiği elektrik, asitli suyun içinde depolanabilir. 

Akü Nasıl Çalışır? / Akü Nasıl Şarj Edilir?

Akülerin kullanım amaçları sadece marş değildir. Çalışma şekilleri aynı olan aküler; elektrik enerjisini depolayabilir, geri alabilir ve kullanabilirler. Akü kullanılırken anot ve katot kutuplar birbirine bağlıdır. Çalışma sırasında aküler dışarıdan gelen elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek, bu enerjiyi elektrik enerjisine tekrar çevirerek şarj olur, kullanılır.

Akü Hangi Maddeden Yapılır?

Bir akü hücresi çeşitli bölümlere ayrılır. Bunlardan ilki genellikle ebonit veya plastik malzemeden yapılan akü kabıdır. Akünün içindeki kurulumun görülmesine imkân verirler. Akü kapakları ise hücrenin üstünü kapatan ve hava sızdırmadan hücreyi kapatmayı sağlayan kısımdır. Hücre buşonu(tapa),plastikten yapılmış küçük bir kapaktır. Elektrolitin yoğunluğunu ölçmek, akü içindeki gazların dışarı çıkmasını sağlamak ve bu biriken gazların tekrar elektrolite dönüşmesini sağlamak gibi işlevlere sahiptir. Elektrolit, sülfürik asit ve saf su karışımından oluşan bir tür sıvıdır. Seperatör ise, hücre içindeki kısımların birbirine değerek kısa devre yapmasını önlemektedir. Seperatör parçalarının sağlam olmasına özen gösterilmelidir.

Akünün Görevleri Nelerdir?

Akü görevleri arasında motora ilk hareketin verilmesi için marş motoruna yüksek akım göndermek, şarj sisteminden gelene elektrik akımıyla elektrik enerjisini şarj etmek, motor çalışırken gerilim ve akım şiddetini dengelemek, motor çalışmıyorken elektrikli alıcıları beslemek vardır.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel demir gibi kullanılan metal cinslere göre akü çeşitleri vardır. En yaygın kullanılan kurşun-asit akümülatör tiplerdir. Bu aküler de sulu ve kuru olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sulu akülerin de Starter(SLI) olarak en sık kullanılan aküleri vardır. Bunlar klasik oto aküleridir. 

Bilinmesi Gereken Akü Terimleri

Marş Basma Gücü(CCA): Akünün tek seferde çekebileceği maksimum akım değeri.
Şarj Kabulü: Belli bir sıcaklık ve voltaj koşulu altında akünün şarj olması için gereken amper saat cinsinden tespit edilen akım miktarına denir.
Deşarj: Akünün akım vermesiyle oluşan durumdur.
Kısa Devre: Akımın istenilenin dışında atlama yapmasından dolayı oluşur. Akım atlandığı için fazla miktarda akım geçişi olur. Bu kısa devre, hücrenin deşarj olmasına ve  akünün bir daha kullanılamamasına neden olur.

Akülerin Performansını ve Ömrünü Etkileyen Faktörler

Akülerin ortam ısısı yaklaşık 25 C olmalıdır, her bir artış akünün ömrünü azaltacaktır. Akü raf ömrü 12-18 aydır. Uzun süreli depolama söz konusuysa akünün 6 ayda bir şarj edilmesi gerekir. Akülerin bakımı, kapasiteleri ve ömürleri için önemlidir, aküler için düzenli bakım ve kontrol şarttır. Akünüzü şarj etmeniz ömrü için yararlı olabilir fakat fazla şarj ederseniz tam tersi bir etki yaratabilirsiniz. Akünüzün sıvı düzeyinin hiçbir zaman plaka seviyesinden aşağıya inmesine izin vermeyin. Bu akünüzün ömrünü kısaltacaktır. 

Akü ve motor arızalarınızı öğrenmek istiyorsanız tıklayınız

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.