Arama yapın

Arabada En Çok Karşılaşılan Uyarı İşaretleri

Arabada En Çok Karşılaşılan Uyarı İşaretleri
Ömer Keskinsoy
Araçlar yeni de olsa eski de olsa her zaman arıza yapabilir. Peki araç arıza işaretleri yandığında ne yapmalısınız öğrenmek için yazımıza bir göz atın!
İçerik Başlıkları
    • Yağ Basıncı Uyarı Işığı
    • Lastik Basıncı Uyarı Işığı
    • Hararet Uyarı Işığı
    • Akü Sistemi Uyarı Işığı
    • ABS Uyarı Işığı
    • Çekiş Kontrolü Uyarı Işığı
    • ESC/ESP Uyarı Işığı
    • Düşük Yakıt Uyarı Işığı
    • Hava Yastığı Uyarı Işığı
    • Ön Cam Yıkama Sıvısı Uyarı Işığı
    • Fren Uyarı Işığı
    • Şanzıman Uyarı Işığı

Günümüzde araçlar, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, bu teknolojik harikalar zaman içinde çeşitli arızalara maruz kalabilirler. Sürücüler olarak, aracımızın bize gönderdiği sinyalleri doğru bir şekilde okumak ve anlamak, olası sorunları hızlı bir şekilde tespit etmemiz açısından kritik öneme sahiptir.

Araçlardaki arıza işaretleri, genellikle gösterge panelinde beliren ışıklar veya belirli semboller şeklinde karşımıza çıkar. Ancak, bu işaretlerin ne anlama geldiğini bilmek, aracımızın sağlığı için büyük bir avantaj sağlar. Miniyol olarak hazırladığımız bu yazıda, araçlardaki yaygın arıza işaretlerini anlamak ve bu sinyalleri doğru bir şekilde çözümlemek üzerine odaklanacağız.

Yağ Basıncı Uyarı Işığı

Yağ Basıncı Uyarı Işığı

Yağ tenekesi sembolü olarak karşımıza çıkan bu işaret, aracınızın yağ basıncı sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bu arıza işaretiyle karşılaşırsanız ya arabanın yağı azalıyordur ya da yağ pompa motorun içindeki yüzeyleri düzgün şekilde yağlamak için yeterli sıvıyı sirküle etmiyordur.

Motor yağlamasında sorun olması motorda büyük hasara neden olabilir. Bu nedenle bu ikaza dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bu işareti gördüğünüz anda aracı kenara çekin, kapatın ve yağı kontrol edin. Yağ seviyesi düşükse, yağ eklediğinizde ışık yanabilir. Yeterli yağ varsa ancak motor gürültülü çalışıyorsa, yağ pompasında bir sorun olabilir. Yağ seviyesi tamamsa ve motor sorunsuz çalışıyorsa, yağ basınç sensörü arızalı olabilir.

Lastik Basıncı Uyarı Işığı

Lastik Basıncı Uyarı Işığı

Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS) sembolü olarak da bilinen bu sarı renkli ünlem işareti, lastik basıncı veya TPMS ile ilgili bir sorunu işaret eder. Bu ikaz lambası sabit bir şekilde yanıyorsa, bir veya daha fazla lastikteki basınç çok düşük veya çok yüksek demektir. Aracı çalıştırdığınızda TPMS sembolü 60-90 saniye boyunca yanıp sönüyor ve ardından lastikler düzgün şekilde şişirilmiş olsa bile yanık kalıyorsa, sensörlerde bir sorun var demektir.

Düşük veya yüksek basınçlı lastiklerle araç kullanmak güvenli değildir ve lastiklere zarar verebilir. Lastikleri doğru basınca şişirmek veya söndürmek için mümkün olan en kısa sürede durmanızı öneririz.

Hararet Uyarı Işığı

Hararet Uyarı Işığı

Gösterge panelinde bu ışığın belirdiğini görürseniz, motor aşırı ısınıyor demektir. Bu büyük olasılıkla soğutma sıvısıyla ilgilidir, ancak çeşitli nedenlerden dolayı da olabilir.

Bu ışıkla karşılaşıldığında ilk olarak, yolcu bölmesine ısıyı yeniden dağıtmak için klimayı kapatmayı ve ısıtıcıyı açmayı deneyin. Birkaç dakika sonra bu işe yaramazsa, güvenli olduğu anda aracı kenara çekin ve kapatın. Motorun en az 15 dakika soğumasını bekleyin ve kaputu sakın açmayın. Motor sıcakken kaputu açmak, buhar veya duman püskürmesi nedeniyle yanıklara/yaralanmalara neden olabilir. Aracın soğumasını bekledikten sonra soğutma suyunu doldurmayı veya yakındaki bir tamirhaneye çektirmek için bir yol yardım servisini aramayı tercih edebilirsiniz.

Akü Sistemi Uyarı Işığı

Akü Sistemi Uyarı Işığı

Bu ışık aracın elektrik sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Olası nedenler arasında gevşek veya hasarlı bir akü kablosu, bozuk bir alternatör veya başka bir elektrik arızası yer alır. Bu ışığın yanması sonrasında gösterge ışığının solduğunu veya farların karardığını fark edebilirsiniz. Ya da bazı durumlarda araç hiç çalışmayabilir.

Bu uyarı ışığıyla karşılaştıktan sonra aküyü kontrol ettirmeniz gerekir. Eğer aküde bir sorun bulunuyorsa hızlıca değiştirerek aracı kullanmaya devam edebilirsiniz.

ABS Uyarı Işığı

ABS Uyarı Işığı

Kaygan yollarda olduğu gibi sert fren yaptığınızda, ABS tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için frenleri titreştirir. ABS uyarı ışığı yanıyorsa, sistemde bir sorun var demektir.

Bu çok önemli bir güvenlik özelliği olduğundan, sorunu mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye teşhis ettirmek önemlidir.

Çekiş Kontrolü Uyarı Işığı

Çekiş Kontrolü Uyarı Işığı

Bu uyarı ışığı, aracın çekiş kontrol sisteminde kırık veya hasarlı bir sensör veya başka bir arıza olabileceğini gösterir.  Bazı araçlarda aynı kontrol modülü ABS ve çekiş kontrol sistemini çalıştırır, bu nedenle bazen ABS'de sorun olduğunda bu gösterge paneli ışığı yanar.

Bu durum günlük sürüşünüzü etkilemeyecek olsa da, aracın sert koşullarda güvenli bir şekilde çalışacağından emin olmak için en kısa zamanda kontrol ettirmelisiniz.

ESC/ESP Uyarı Işığı

ESC/ESP Uyarı Işığı

Bu uyarı sembolü aracınızın çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösterir. Çekiş kontrol sistemi, bir tekerleğin diğerlerinden daha hızlı dönüp dönmediğini belirlemek için kilitlenmeyi önleyici fren sistemini (ABS) kullanır. Bir tekerleğin kaydığını tespit ederse, araç çekiş gücünü yeniden kazanana kadar frenleri uygular. Bu, en çok yağmurda veya karda sürüş yapıyorsanız yardımcı olur.

Düşük Yakıt Uyarı Işığı

Düşük Yakıt Uyarı Işığı

Bu uyarı ışığı en sık karşılaşılan ışıktır. Basitçe aracın yakıtının azaldığı anlamına gelir.

Hava veya trafik durumunun nasıl olacağını asla bilemezsiniz. Bu nedenle en iyisi en yakın benzin istasyonunda durup depoyu doldurmaktır.

Hava Yastığı Uyarı Işığı

Hava Yastığı Uyarı Işığı

Hava yastığı uyarı ışığı, hava yastıklarından birinde veya tüm hava yastığı sisteminde bir sorun olduğunu gösterir.

Aracı hemen kontrol ettirmelisiniz! Aracınızın hava yastıkları kaza sırasında sizi güvende tutar, bu nedenle düzgün çalıştıklarından emin olmanız önemlidir.

Ön Cam Yıkama Sıvısı Uyarı Işığı

Ön Cam Yıkama Sıvısı Uyarı Işığı

Ön cam sileceklerinin hareketini taklit eden bu gösterge paneli sembolü, ön cam yıkama sıvısının az olduğu anlamına gelir.

Mümkün olan en kısa sürede hazneyi sıvı ile doldurmanız gerekir.

Fren Uyarı Işığı

Fren Uyarı Işığı

Gösterge panelinde kırmızı renkteki ünlem işareti gözüken bu uyarı ışığı yanıyorsa muhtemelen el freni çekili kalmıştır. El freni çekili olmadığı halde ışık yanmaya devam ediyorsa fren sisteminde bir arıza olabilir. Bu durumda en kısa sürede aracınızı servise göstermeniz gerekir.

Şanzıman Uyarı Işığı

Şanzıman Uyarı Işığı

Bu sembol (bazı araçlarda kırmızı derece yerine kırmızı ünlem işareti kullanılır) gösterge panelinde görünüyorsa, şanzıman aşırı ısınıyor demektir. Bunun nedeni düşük şanzıman yağı, aşınmış şanzıman parçaları, ağır çekme veya başka bir şey olabilir.

Güvenli olduğu anda aracı kenara çekin ve kapatın. Tekrar sürmeye başlamadan önce aracın soğumasını bekleyin ve mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye gidin.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.