Arama yapın

Uzayda Bulunan Teleskoplar

Uzayda Bulunan Teleskoplar
Sinan Daşpınar
Uzay her zaman insanoğlunun merak ettiği konulardan birisi olmuştur. İnsanlar yüzyıllardır uzayı keşfetmeye çalışmış bunun için araçlar geliştirmiştir. Miniyol olarak bizde uzayda bulunan teleskopları sizler için derledik.
İçerik Başlıkları
    Uzay her zaman insanoğlunun merak ettiği konulardan birisi olmuştur. İnsanlar yüzyıllardır uzayı keşfetmeye çalışmış bunun için araçlar geliştirmiştir. Uzay için özel teknolojiler geliştirilmiştir. 20.yüzyıldan itibaren insan uzaya roket ve mekikler göndermeye başlamış ve fiziksel incelemeler başlamıştır. Uzay araştırmaları Soğuk Savaş’ında konularından birisi olmuştur. Uzay araştırmaları Sovyetler Birliği ve ABD arasında bir rekabete dönüşmüş ve “Uzay Yarışı” başlamıştır. 4 Ekim 1957 yılında Sovyet Birliği Sputnik 1 yapay uydusunu dünya yörüngesine fırlatmış bunun üstüne 20 Temmuz 1969’da ABD, Apollo 11 uzay gemisi ile aya iniş gerçekleştirmiştir. Sovyetler 1957’de yörüngeye ilk canlıyı göndermiş daha sonra 1961 yılında ise Vostok 1 ile Yuri Gagarin uzaya giden ilk insan olmuştur. 1965’te Aleksei Leonov’un ilk uzay yürüşü, 1966’da farklı gezegene iniş yapma, 1971 yılında ilk uzay istasyonu Salyut 1. İşte bunlar insanlığın uzay çabalarından bir kaçı. İlerde uzayla ilgili neler bekliyor bilemeyiz. SpaceX şirketi günümüzde uzay turizmi ve uzay taşımacılığı için çalışmalar yapıyor ve baya bir ilerleme kat ettiler. Kim bilir yakında Türkiye’nin en büyük araç kiralama platformu Miniyol uzay araç kiralama yapmaya başlar. smiley
    uzay
    Araç kiralama demişken hemen bir hatırlatmada bulunalım yazıya giriş yapmadan. Miniyol çatısı altında global ve yerel 80’in üstünde araç kiralama firması bulunmaktadır. Bu firmalar arasında Sixt, Garenta, Avec, Greenmotion, Central, Cizgi, Europcar, Rent Go gibi şirketler bulunmaktadır. Uzay’da NASA, araç kiralamada MİNİYOL!
    Gelelim konumuza. İnsanoğlunun uzay merakı arttıkça uzay araç gereçleri de bir o kadar artıyor ve gelişiyor. İşte bunların örneği; uzay teleskopları. Uzayı keşfetmek öyle kolay değildir. Sonsuzluktan bahsediyoruz. Gidilemeyecek o kadar çok yer var ki. Fakat bazı yerlere gönderilen teleskoplar var onların yardımıyla da olsa sonsuz gezegende azıcıkta olsa fikrimiz oluyor. Uzay teleskopları gezegenleri, galaksileri ve astronomik cisimleri gözlemler. Uzay teleskopları öyle bir tekonoloji ile üretilmiştir ki, uzaydaki birçok engeli aşabilir.
    İlk uzay teleskopu 1946 yılında Lyman Spitzer tarafından teorize edilmiştir. İlk uzayda kullanılan teleskop ise Orbiting Astronomical Observatory OAO-2 ve 1971'de Salyut 1 istasyonlarında kullanılan Sovyet Orion 1 morötesi teleskoptur.
    Uzayda Görev Yapmış ve Yapan Önemli Teleskoplar
    Kepler Uzay Teleskopu
    kepler uzay teleskopu
    NASA tarafından uzaya fırlatılan uzay teleskopudur. 7 Mart 2009 tarihinde fırlatılmıştır. Galaksimizde bulunan diğer yıldızların etrafında dolaşan Dünya benzeri gezegenleri keşfetmek için tasarlanmıştır. Kepler Uzay Teleskopu’nun en önemli özelliği Dünya’nın yanında hareket edebilecek şekilde Güneş’in yörüngesinde yer almaktadır. Teleskop adını Alman gökbilimci Johannes Kepler’den almaktadır.  Kepler Uzay Teleskopu’nun görevi 9 yıl, 7 ay, 23 gün sonra yani 30 Ekim 2018 tarihinde görevi sona erdi.
    Hubble Uzay Teleskobu
    hubble uzay teleskopu
    Hubble Uzay Teleskopu adını Amerikalı astronom Edwin Hubble’den almaktadır. Nisan 1990 tarihinde Uzay Mekiği Discovery tarafından STS-31 görevi esnasında taşınmıştır. Dünya etrafındaki yörüngesinde 20 yıl 7 ay görev yapmıştır. Uzay çalışmalarında büyük roller oynamıştır. Hubbe Uzay Teleskopu, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın ortak bir çalışmasıdır. Hubble Uzay Teleskopu 559 km yükseklikte yer almakta ve 7.500 metre hızla yol almaktadır. Teleskop 13 metre uzunluğunda ve 12 ton ağırlığındadır. HUT uzaya fırlatılmış en büyük yörüngesel gözlemevidir. Harcadığı enerji neredeyse bir ütü kadardır.
    James Webb Uzay Teleskobu
    james webb uzay teleskopu
    Uzayın heyecanı en son hissedebileceğimiz son model bir teleskop. James Webb Uzay Teleskobu Aralık 2021 tarihinde fırlatılmış ve Ocak 2022 tarihinde yörüngeye oturmuştur. Uzaya gönderilen en güçlü teleskoptur. NASA öncülüğünde ESA, CSA ve 15 farklı devletin desteği ile yapılmıştır. İsmini 2002 yılında NASA Apollo programından sorumlu olan James E. Webb’ten almaktadır. James Webb Uzay Teleskopu dünyadan yaklaşık 1.600.000 km uzaklıkta Lagrange noktasındaki yörüngesine yerleşti. Bu mesafe Dünya ile Ay arasında mesafen 4 kat daha fazladır.
    TESS Uzay Teleskopu
    tess uzay teleskopu
    TESS yani Transiting Exoplanet Survey Satellite - Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu. 18 Nisan 2018’de göreve başlayan TESS binlerce yıldızı inceliyor ve fotoğraflarını bize gönderiyor. TESS SpaceX firmasının Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatıldı. TESS Uzay Teleskopu’nun görevi ötegezenleri keşfetmek.
    Kaç çeşit uzay teleskopu vardır? Uzay teleskop çeşitleri nedir?
    • Kızılötesi Teleskoplar
    • Radyo Teleskoplar
    • Optik Teleskoplar
    • Aynalı Teleskop
    • Mercekli Teleskop
    • Katadiyoptrik Teleskop
    Uzaya neden dünyadan gözlem yapılmıyor? Neden teleskopa ihtiyaç var?
    Dünyadan uzaya gözlem yapılmasını engelleyen faktörler bulunmaktadır bu faktörler;
    • Gök cisimlerinin uzaklığı
    • Işık kirliliği
    • Hava durumu
    • Atmosferdeki değişimler

    Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.