Arama yapın

Takip Mesafesi Nedir?

Takip Mesafesi Nedir?
Ömer Keskinsoy
Sürüş güvenliği için oldukça önemli bir konu olan takip mesafesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Takip Mesafesi Nedir?
    • Takip Mesafesi Ne Kadardır?
    • Takip Mesafesi Neden Önemlidir?
    • Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Takip Mesafesi Ne Kadardır?
    • Takip Mesafesi Cezası Ne Kadardır?
    • Trafik Kazalarında Suçlu Takip Mesafesine Uymayandır!

Yolculuk esnasında dikiz aynanıza baktığınız anda arkanızdaki arabanın oldukça yakında bulunduğunu gördüğünüz zamanlar olmuştur. Peki tam da o sırada yolunuza bir insan veya hayvan çıksa ne yapacaksınız? Muhtemelen herkesin bu soruya cevabı aniden frenlere yüklenmek olacaktır. Ani fren yaptığınız anda oldukça yakından takip eden arabanın size arkadan çarpması kaçınılmaz bir son olacaktır. Bu durum oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yüzden seyir esnasında öndeki araçla arada mesafe bırakmak basit ama çok önemli bir konudur. Takip mesafesi adı verilen bu mesafeye dair bilmeniz gereken her şeyi araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

takip mesafesi ne kadardır

Takip Mesafesi Nedir?

Takip mesafesi, bir sürücünün herhangi bir çarpışmayı önlemek için önündeki araçla arasında güvenli bir mesafe bıraktığı savunma sürüş tekniğini ifade eder. Takip mesafesi, sürücülerin diğer araçların arkasından seyahat ederken araç kazalarını önlemek için takdir yetkisini kullanmaktan sorumlu olduğu trafik akışını düzenlemek için bir ölçü işlevi görür.

Takip mesafesi, arabalar arasındaki minimum güvenli mesafedir. Öndeki araçla olabildiğince fazla mesafe bırakmak daha iyidir. Ayrıca, daha büyük bir araç kullanılması veya römork çekilmesi durumunda frenleme yapma süresi daha uzun süreceği için öndeki araçla arada daha fazla alan bırakmak önemlidir.

Takip Mesafesi Ne Kadardır?

Ani bir frenleme karşısında öndeki araçla arada yeterli bir alan bırakılması güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir. Takip mesafesi adı verilen bu alanın hesaplanması için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki basit bir şekilde önünüzdeki araçla aranızdaki mesafenin mevcut hızınızın yarısı olmasıdır. Örnek vermek gerekirse kuru ve düz bir yolda 90 km/s hızla seyir halindeyseniz önünüzdeki araçla aranızda 45 metre mesafe bırakmanız gerekmektedir. Diğer yöntem ise 88-89 kuralı olarak da bilinen iki saniye kuralıdır. Bu kurala göre de önünüzdeki aracın geçtiği yerden iki saniye sonra geçmeniz gerektiğidir. İçinizden 88, 89 diye saydıktan sonra öndeki aracın geçtiği yerden geçmelisiniz.

Takip Mesafesi Neden Önemlidir?

Bir aracın diğer araca arkadan çarpmasını içeren araba kazaları, en yaygın kaza türlerinden ve aynı zamanda en tehlikelilerinden biridir. Yapılan bir araştırmaya göre, ciddi yaralanmalarla sonuçlanan tüm trafik kazalarının neredeyse %30'u arkadan çarpmalardan kaynaklanmaktadır. Mümkün olduğunda iki saniye kuralına uyarak başka birine çarpmaktan kaçınabilirsiniz. Arkanızda araç size çok yakınsa, zamanında duramayacak kadar yakın olmamak için geçmesine izin vermek en iyi seçenek olabilmektedir.

takip mesafesi cezası

Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Takip Mesafesi Ne Kadardır?

Tehlikeli madde taşıyan araçlar hangi hızla giderlerse gitsinler, öndeki araç ile arasındaki 50 metre takip mesafesini korumak zorundalardır.

Takip Mesafesi Cezası Ne Kadardır?

Öndeki araçla takip mesafesini korumayan sürücüler 2023 yılı itibariyle 436 TL ceza ödemek durumunda kalacaklardır. 2022 senesinde ise bu tutar 196 TL idi. 2024 senesinde ise bu ceza 691 TL olacaktır. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %15 oranında bir indirim uygulanmaktadır. Ayrıca takip mesafesi cezası uygulanan sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı işlenmektedir.

Trafik Kazalarında Suçlu Takip Mesafesine Uymayandır!

En sık gerçekleşen trafik kazalarından biri, takip mesafesine uyulmaması sonucunda gerçekleşen arkadan çarpmalardır. Her an gerçekleşebilecek olan frenleme sonucu arkadaki araba takip mesafesini korumadığı için çarpışma gerçekleşebilmektedir. Bu gibi durumda tutulan tutanak sonucunda arkadan çarpan aracın sürücüsü %100 oranda kusurlu sayılmaktadır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.