Arama yapın

Şahmaran Efsanesi Nedir? Şahmaran Efsanesi Gerçek mi?

Şahmaran Efsanesi Nedir? Şahmaran Efsanesi Gerçek mi?
Büşra Kurnaz
Şahmaran efsanesi farklı versiyonlarda uzun yıllardır anlatılan bir efsanedir. Miniyol olarak Şahmaran Efsanesini bu yazımızda sizler için anlattık.
İçerik Başlıkları
    • Şahmaran Nedir?
    • Şahmaran Dizisi
    • Şahmaran Ne Demek? 
    • Şahmaran Gerçek mi?
    • Güneydoğu'dan Doğan Bir Efsane: Şahmaran Efsanesi 
    • Efsaneler Bölgesi Güneydoğu Hakkında 

Şahmaran Nedir?

Şahmaran yada Şahmeran; efsanelere konu olmuş yarı yılan yarı insan olan bir kadın figürdür. Rivayete göre yüzü ay parçası gibi gövdesi yılan gibi olan bu kadın figür, yıllardır Anadolu’da anlatıla gelen efsaneler arasında yer alır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok ilde sahiplenilen bir efsane olan Şahmaran Efsanesi’nin, Mersin’in Tarsus ilçesinden doğduğu tahmin edilmektedir. Bir diğer rivayet ise Şahmaran'ın; Adana'da Ceyhan ve Misis arasında bulunan Yılankale'de yaşadığı yönündedir.

Şahmaran Dizisi

Son günlerde popüler olan ve Netflix'te yayınlanan Şahmaran dizisi de bu efsaneyi konu almaktadır. Şahmaran efsanesinden uyarlama yapılan Şahmaran dizisinin başrollerini Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz paylaşmaktadır. Fantastik konusuyla dikkat çeken Şahmaran dizisinin ardından izleyicilerin aklında Şahmaran efsanesi nedir ve Şahmaran'ın anlamı ne soruları canlamaktadır. Peki yüzyıllardır dilden dile anlatılan Şahmaran Efsanesinin gerçeği nedir? 

Şahmaran Ne Demek? 

efsane-sahmaran

Şahmaran’ın kelime anlamı oldukça merak edilmektedir. Farsça kökenli bir kelime olan Şahmaran “yılanların şahı” anlamına gelmektedir. Farsça’da “maran” kelimesi yılan demektir. Aslı “Şah-ı Maran” olan kelime dilden dile söylene söylene “Şahmaran” olarak birleşmiş ve halk ağzında "Şahmaran" ve "Şahmeran" şekillerinde söylenmeye başlanmıştır. 

Şahmaran Gerçek mi?

Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır. 

Güneydoğu'dan Doğan Bir Efsane: Şahmaran Efsanesi 

Anadolu’nun bağrından gelen efsane Şahmaran, birçok farklı versiyona sahiptir. Ancak tüm versiyonlarında ihaneti konu almaktadır. 

sahmeran

Rivayet odur ki; Şahmaran yeraltında yılanlarla yaşayan yarı insan yarı yılan olan bir canlıdır. Şahmaran’ın yaşadığı topraklarda yeryüzünde yaşayan yoksul oduncu bir genç olan Camsab bir gün arkadaşlarıyla odun toplamaya gider. Bu esnada arkadaşlarıyla beraber ormanda bir bal dolu kuyuya rastlarlar. Genç delikanlı balı çıkarmak için kuyuya iner. Tüm balı çıkardıktan sonra arkadaşlarının gözünü hırs bürür ve Camsab’ı kuyuda bırakarak balı alır giderler. İhanete uğrayan Camsab yanındaki çakıyla toprağı delerek bir tünel açar. Tünelden ilerledikten sonra kendini çok güzel bir bahçe içerisinde bulur. Bahçe yılanlarla dolu yemyeşil çok güzel bir bahçedir. 

Bahçenin sahibi olan Şahmaran'ı ilk kez orada gören Camsab, başına gelenleri bir bir Şahmaran’a anlatır. İnsanın nankörlüğünü ve ihanetini öğrenen Şahmaran, Camsab’ın uzun yıllar yanında yaşamasına izin verir. Ancak genç delikanlı bir süre sonra ailesi çok özlediğini ve yeryüzüne dönmek istediğini söyler. Şahmaran genç adamın ayrılmasına izin verir ancak iki şeyi şart koşar. Birincisi hiç kimseye Şahmaran’dan bahsetmemesi gerektiği, ikincisi ise asla hamama girmemesi gerektiğidir. Çünkü Şahmaran’ı bir kez görüp sonra yıkanan kişinin derisi pul pul yılan derisine dönmektedir. 

Yeryüzüne geri dönen Camsab yıllar boyu kimseye Şahmaran’dan bahsetmez. Fakat bir gün ülkenin kralı hastalanır ve hekimler tek çarenin Şahmaran eti yemek olduğunu söyler. Şahmaran’ın lanetini bilen kral tüm ülkenin hamama getirilmesini emreder. Ne yazık ki genç adamın sırrı hamamda açığa çıkar. Şahmaran’ı gören tek kişi olan Camsab hemen yakalatılır ve işkencelere maruz kalır. Daha fazla işkenceye dayanamayan adam Şahmaran’ın yerini söyler. Şahmaran ölmeden önce insanın nankörlüğünü ve ihanetini kendisi de yaşayınca son kez Camsab’a ihanetle ilgili sözlerini söyler ve öldürülür. 

Öyle ki Şahmaran’ın yakalandığı sırada yılanların efendilerine olan bağlılık ve sadakatlerinden dolayı insanlara savaş açacağını ancak Şahmaran’ın bunu engellediği söylenmektedir. Şahmaran ölmeden önce tüm yılanlara “Savaşa başlamayın ben yeniden dirileceğim ve hep beraber savaşacağız o güne kadar dünyanın dört bir tarafına dağılın ve bekleyin” dediği rivayet edilmektedir. 

Efsaneler Bölgesi Güneydoğu Hakkında 

guneydogu-efsaneler

Tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapan verimli topraklar Güneydoğu’da, çok sayıda efsane anlatıla gelmiştir. Tarih aktarımının farklı bir versiyonu olan efsaneler aslında bu topraklarda yaşanmış birçok hayata iz bırakmıştır. Şahmaran efsanesi yalnızca dillerde kalmayıp evlerin duvarlarını süslemeye, çeyizlere motif olmaya başlamıştır. 

Efsaneleri kadar tarihi de büyüleyici olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok yer dinlenecek çok hikaye olduğunu söyleyebiliriz. Güneydoğu’da farklı kültürlerin harmonisi arasında gezerken öğreneceğinizi garanti edebiliriz. 

Bir sonraki seyahat planınızı Şahmaran’ın doğduğu topraklar olan Mersin’e yapmak istiyorsanız konforlu bir ulaşım için Mersin araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Böylece zamana ve toplu taşımaya bağlı kalmadan özgürce keşfedebilirsiniz. Mersin’deki en uygun fiyatlı kiralık araçları incelemek için miniyol.com’a göz atabilirsiniz. 

İstanbul’dan Güneydoğu Anadolu bölgesine seyahat gerçekleştirecekseniz havalimanı araç kiralama alternatiflerini de değerlendirmenizi öneririz. Bölgenin en çok uçuş alan havalimanlarından kolaylıkla havalimanı araç kiralama işleminizi gerçekleştirebilir ve hızlıca seyahatinize başlayabilirsiniz. Adana Havalimanı araç kiralama ya da Mardin Havalimanı araç kiralama yaparak konforlu bir şekilde Güneydoğu’nun tüm tarihi noktalarını ziyaret edebilirsiniz.

miniyol-250-tl-indirim

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.