Arama yapın

Radyatör Nedir? Radyatör Nasıl Çalışır?

Radyatör Nedir? Radyatör Nasıl Çalışır?
Ömer Keskinsoy
Arabaların soğutma sisteminin önemli bir parçası olan ve sağlıklı çalışmasında hayati bir öneme sahip olan radyatörler hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık.
İçerik Başlıkları
    • Radyatör Nedir?
    • Radyatör Ne İşe Yarar?
    • Radyatör Nasıl Çalışır?
    • Radyatörün Önemi Nedir?
    • Radyatördeki Soğutma Sıvısı Ne Kadar Sürede Değiştirilmeli?
    • Radyatördeki Soğutma Sıvısı Nasıl Değiştirilir?
    • Radyatör Parçaları Nelerdir?
    • Radyatör Arızasının Belirtileri Nelerdir?

Araçların kaputlarında aracın verimli çalışması için eksiksiz bir soğutma sistemi bulunmaktadır. Motor çalışırken çok fazla ısındığından, meydana gelebilecek hasarı önlemek için sıcaklığın ayarlanması gerekir. Su pompası, termostat, hortumlar, fanlar ve radyatör dahil olmak üzere bu soğutma sistemini oluşturan birçok parça vardır. Bu yazımızda soğutma sisteminin çok önemli bir parçası olan radyatör hakkında sizlere bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizlere anlatacağız. “Radyatör nedir?”, “Radyatör nasıl çalışır?”, “Radyatörün önemi nedir?” gibi sorularınıza cevap bulabilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

radyatör nasıl çalışır

Radyatör Nedir?

Arabalar için hayati bir önem taşıyan radyatör parçasının ne olduğunu birçok kişi bilmemektedir. Radyatör nedir diye soran bir kişiye basitçe tanımını yapmak gerekirse, motorun aşırı ısınmasını engelleyen parça olarak tanımlayabiliriz.

Motor, yakıt yakarak ve birçok hareketli parçadan enerji üreterek gerekli gücü sağlar. Bu güç ve hareket, motor boyunca muazzam miktarda ısı üretebilir. Ciddi hasara neden olabilecek aşırı ısınmayı önlemek için çalışma sırasında bu ısıyı motordan boşaltmak önemlidir.

Radyatör, soğuk havayı motora geri dönmeden önce çekerken ısının bir kısmını serbest bırakan, motorun soğutma sisteminin temel bileşenidir.

Radyatör Ne İşe Yarar?

Otomobillerde radyatör, soğutma sisteminin kritik bir bileşenidir. Birincil işlevi, ısıyı dağıtmak ve motor sıcaklığını düzenlemektir. Motor, çalışırken önemli miktarda ısı üretir ve uygun soğutma olmadan hızla aşırı ısınarak ciddi hasara yol açabilir.

Radyatör Nasıl Çalışır?

Radyatör, motordaki aşırı ısıyı gidermeye yardımcı olur. Aynı zamanda bir sıvı soğutma sıvısı, soğutma sıvısını sirküle eden hortumlar, bir fan ve soğutma sıvısı sıcaklığını izleyen bir termostat içeren motor soğutma sisteminin bir parçasıdır. Soğutma sıvısı, radyatörden gelen hortumlardan geçerek motordan geçerek fazla motor ısısını emer ve radyatöre geri döner.

Radyatöre geri döndüğünde, ince metal kanatçıklar, sıcak sıvı içinden geçerken soğutucudan gelen ısıyı dışarıdaki havaya bırakır. Soğuk hava, bu işleme yardımcı olmak için aracın ızgarasından radyatöre akar ve araç hareket etmediğinde, örneğin trafikte rölantide olduğunuzda, sistemin fanı, ısıtılan soğutma sıvısının sıcaklığını düşürmeye yardımcı olmak için arabanın dışına sıcak hava üfler.

radyatör nedir

Radyatörün Önemi Nedir?

Arabanın çalışması sırasında üretilen fazla ısının tahliye edilmesinin başlıca yolu radyatörden geçmektedir. Eğer arabalarda radyatör olmasa araçlar çalıştıktan çok kısa bir süre motorun aşırı ısınması sonucu hararet yaparak çalışamaz hale gelir. Bu sebeple radyatör araç için hayati bir önem taşır.

Radyatördeki Soğutma Sıvısı Ne Kadar Sürede Değiştirilmeli?

Araçların çalışmaya devam edebilmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakım görevlerinin çoğu küçük ve basit olsa da çok uzun süre yapılmadığında büyük ve pahalı onarımlara yol açabilir.

Araba radyatörünüzü yıkamak bu görevlerden biridir. Radyatör, arabaların soğutma sisteminin en önemli parçalarındandır ve motorun aşırı ısınmasını önlemek için çeşitli bölümlerine antifriz olarak bilinen soğutma sıvısını gönderir. Radyatörünüzdeki antifrizi, her beş yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmeniz gerekmektedir.

Radyatördeki Soğutma Sıvısı Nasıl Değiştirilir?

radyatör bakımı

Radyatörünüzün bakım zamanı geldiğinde şu adımları uygulayarak soğutma sıvısını değiştirebilirsiniz.

  1. Motorun soğuduğundan emin olun.

  2. Soğutucuyu boşaltın.

  3. Radyatöre su ve temizleyici dökün.

  4. Kapağı kapatın ve motoru çalıştırın.

  5. Suyu ve temizleyiciyi boşaltın.

  6. Yeni soğutma sıvısı ekleyin.

  7. Aracınızı çalıştırın.

Radyatör Parçaları Nelerdir?

Radyatörü oluşturan birkaç ana parça vardır ve her biri soğutma işleminde rol oynar. Bunlar:
  • Çekirdek: Çekirdek, radyatörün en büyük parçasıdır. Havayı boşaltmaya yardımcı olan metal soğutma kanatlarına sahip bir bloktur. Çekirdek, sıcak sıvının ısıyı serbest bıraktığı ve işlemden tekrar gönderilmeden önce soğutulduğu yerdir.
  • Basınç Kapağı: Basınç kapağı, soğutma sisteminin basınç altında kalabilmesi için sızdırmaz hale getirilmesine yardımcı olur. Radyatördeki soğutucu, soğutucunun kaynamasını önlemek için basınçlıdır. Ayrıca sistemin daha verimli olmasını sağlar.
  • Giriş ve Çıkış Tankları: Bu tanklar, soğutucunun radyatöre girip çıktığı ve radyatör kafasında bulunduğu yerdir. Sıcak sıvı motordan giriş tankından akar ve soğutulduktan sonra çıkış tankından dışarı çıkarak motora geri döner.
  • Radyatör Hortumları: Soğutma sıvısı, radyatör hortumları aracılığıyla motor içinde hareket eder. Giriş ve çıkış tanklarının radyatöre ve motora bağlanması için önemlidirler.

Radyatör Arızasının Belirtileri Nelerdir?

Zamanla, soğutma sisteminin farklı parçaları aşınmaya başlayabilir. Radyatörünüzde sorun olduğuna dair birkaç belirti şunlar olabilir:
  • Su Sızıntısı: Radyatördeki çatlaklar veya sızıntılar, soğutma suyunun park veya seyir halindeyken aracınızın altından zemine akmasına neden olur. Bu gibi bir durumu veya düşük soğutma sıvısı seviyelerini fark ederseniz, radyatörünüzde çatlak olabilir.
  • Renksiz veya Çamur Kıvamında Soğutma Sıvısı: Soğutma sıvısı genellikle ince bir kıvamdadır ve yeşil veya sarı renktedir. Arızalı bir radyatörden kaynaklanan pas ve kalıntılar, sıvıda koyu veya paslı bir renge dönüşebilecek kirlenmeye neden olabilir. Ayrıca kalınlaşabilir ve motorun soğumasını engelleyebilecek çamur oluşturabilir.
  • Aşırı Isınma: Sürekli olarak aşırı ısınan bir araçta radyatör sorunu olabilir. Çünkü radyatör, motor ısısının kontrol altında tutulmasını sağlar.
  • Bükülmüş veya Hasarlı Kanatçıklar: Radyatör üzerindeki kanatçıklar bükülür veya hasar görürse radyatöre hava akışı engellenebilir. Bu durum genellikle sürüş sırasında taş kaçması veya temizlerken çok fazla su basıncı kullanılmasından kaynaklanabilir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.