Arama yapın

Piston Nedir?

Piston Nedir?
Ömer Keskinsoy
Araçların temel parçalarından biri olan pistonlar hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Piston Ne İşe Yarar?
    • Piston Nasıl Çalışır?
    • Piston Neyden Yapılır?
    • Piston Üretimi Nasıl Yapılır?
    • Piston Neden Arızalanır?
    • Piston Aşağı Düşerse Ne Olur?

Arabalar büyük küçük birçok parçanın bir araya gelmesiyle oluşmaktadırlar. Her bir parçanın çok önemli olduğu arabalarda bir tanesinin olmaması halinde arabalar kusursuz bir şekilde çalışamazlar. Bu parçalardan bir tanesi olan piston, motorda ileri geri hareket eden önemli bir bileşendir. İçten yanmalı motorun önemli bir parçası olan piston, aracı hareket ettirmek için yakıtı enerjiye dönüştürmede kilit rol oynamaktadır. Ayrıca silindirlerde genişleyen gazdan gelen kuvveti tekerlekleri döndürmek için krank miline aktarmak için kullanılan hareketli bir bileşen olarak da bilinmektedir.

piston ne işe yarar

Piston Ne İşe Yarar?

Krank milini ve volanı döndürmek adına ateşlenen piston, yanma enerjisi olarak görünür. Piston sayesinde bu enerji mekanik enerjiye dönüştürülür. Bunun dışında piston, filtre görevi de görmektedir. Yüksek basınç ve itici güç sayesinde suyu yukarı taşır. Kısaca piston sayesinde araba hareket eder.

Piston Nasıl Çalışır?

Silindirin içine, giriş valfinden bir yakıt ve hava karışımı enjekte edilir. Silindirdeki basınç, piston önceki döngüsünden silindirin tepesine döndüğünde oluşur. Basınç en yüksek olduğunda, silindirin tepesinde bulunan buji gazı ateşler ve patlamaya neden olur. Piston son derece hızlı bir şekilde aşağı doğru gönderilir. Enerji, pistonun tabanına bağlı olan biyel kolu boyunca hareket eder ve doğrusal hareket, krank mili vasıtasıyla dönme hareketine dönüştürülür. Krank mili şanzımana bağlıdır, yani krank mili döndüğünde tekerlekler de döner.

Piston Neyden Yapılır?

Pistonlar genellikle sundukları düşük ağırlık ve yüksek mukavemet özellikleri için kullanılan alüminyum alaşımlarından yapılır.

Piston Üretimi Nasıl Yapılır?

Piston üretmenin iki ana yöntemi vardır: döküm ve dövme. Döküm en basitidir; alaşım eriyene kadar ısıtılır ve daha sonra bir kalıba dökülür. Dövme daha karmaşıktır; alaşım eritilmez, ancak çok yüksek basınçta bir kalıba girmeye zorlanacak kadar yumuşak hale gelene kadar ısıtılır.

piston nasıl çalışır

Piston Neden Arızalanır?

Çoğu zaman, piston arızasına ön ateşleme olarak da bilinen patlama neden olur. Yeterli yakıt olmaması veya çok fazla takviye gibi bir dizi dış faktör neden olabilir. Bu, motorda kafa contalarına, silindir kafalarına ve pistonların kendisine zarar verebilecek muazzam bir ısı oluşumuna neden olur. Bunun dışında pistonun silindir içinde hareket etmesi için çok fazla alana izin verilmesinin neden olduğu delik yıkama da pistonun arızalanmasına neden olmaktadır.

Piston Aşağı Düşerse Ne Olur?

Bir zamanların çok ünlü bir sözü olan “piston aşağı indi” sözü, arabada oldukça ciddi bir sorunu belirtmek için kullanılmıştır. Motorun çok bakımsız olması sebebiyle mazot araçtan aşağı akar. Bu sırada motorun içi yandığından dolayı olaya hızlıca müdahale edilerek söndürülmesi gerekmektedir. Ayrıca, piston aracın altından hızlı bir şekilde fırlayabilir ve biyel kolu parçaları etrafa savrulabilir. Bunun sonucunda da arabanın motoru kullanılamaz hale gelebilir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.