Arama yapın

Motor Devri Nedir?

Motor Devri Nedir?
Büşra Kurnaz
Her araç motorunun özelliklerine bağlı olarak verimli çalıştığı bir devir aralığı bulunmaktadır. Motor devrinizi devir saatinden anlayabilirsiniz. Peki motor devri nedir? Miniyol sizin için yanıtladı.
İçerik Başlıkları
    • Devir Saati Nedir?
    • Devir Saati Nasıl Çalışır?
    • Devir Saati Çeşitleri Nelerdir?
      • Mekanik Devir Saati
      • Analog Devir Saati
      • Dijital Devir Saati
    • Devir Saatiyle Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?
    • Araç Dururken Devir Kaçta Olmalıdır?
    • Araç Rölantideyken Devir Neden Yükselir?
    • Rölanti Devri Yüksek Olursa Ne Olur?

Motor devri tüm araç kullanıcılarının bildiği ve önem verdiği bir kavramdır. Motor devrinizi devir saatinden anlayabilirsiniz. Peki motor devri nedir?

Motor devrini aracın motorunda bulunan krank milinden ölçeriz. Araç motorunda bulunan krank milinin bir dakikada yaptığı dönme sayısı motor devridir. Aracınızda yer alan devir saati göstergesinden krank milinin devrini görebilirsiniz.

Motor devrinize göre aracınızın vitesini düşürüp arttırarak aracınızın performansını arttırabilirsiniz. Ayrıca bu sayede yakıt tasarrufu sağlamanız da mümkündür. Bu noktada kullanıcıların sıklıkla merak ettiği bir diğer soru devir saati nedir? sorusu olmaktadır.

Devir Saati Nedir?

devir-saatiyle-yakit-tasarrufu-nasil-yapilir

Her araç motorunun özelliklerine bağlı olarak verimli çalıştığı bir devir aralığı bulunmaktadır. Bu aralığı aracınızın kullanma kılavuzundan ya da aracınızın servisinden öğrenebilirsiniz. Devir saati size aracınızın hangi devirde olduğunu gösteren göstergedir.

Devir saatinde yer alan yeşil renk devrin en verimli olduğu devri gösterirken kırmızı ile belirtilen alan ise motor devrinin zorlandığı devri göstermektedir.

Devir Saati Nasıl Çalışır?

Devir saati göstergesi dizel ve benzinli araçlarda, araç markasında ve modeline göre değişkenlik göstermektedir. Dize araçlarda devir saati göstergesi yaklaşık olarak 6.000 devire kadar devri göstermektedir. Benzinli araçlarda ise bu devir göstergesi 9.000’e kadar ulaşmaktadır.

Gösterge üzerinde yer alan 0-9 aralığındaki sayıyı 1000 ile çarparak devir sayınızı bulabilirsiniz.

Aracın dizel ya da benzinli olup olmadığını da devir saatinden anlamanız mümkündür.

Devir Saati Çeşitleri Nelerdir?

Dijital, analog ve mekanik olmak üzere üç farklı devir saati çeşidi bulunmaktadır.

Mekanik Devir Saati

En basit tasarıma sahip olan devir saati mekanik devir saatidir. Bu saat çeşidi bir tahrik kablosunun krank ve eksantrik miline bağlanmasıyla çalışır. Milin dönme hızını buradan alır ve gösterge ibresini hareket ettirir. Genellikle eski araçlarda ve motosikletlerde bulunmaktadır.

Analog Devir Saati

Analog devir saati mekanik devir saatine kıyasla daha gelişmiş bir modeldir. Ancak çalışma mantığı mekanik devir saatiyle neredeyse aynıdır.

Dijital Devir Saati

Dijital devir saati en gelişmiş devir saati modelidir. Krank mili sensörüne bağlanarak çalışır. Manyetik bobin yerine sensörden gelen sinyalleri toplayan bir mikroişlemci bulunmaktadır. Bu sinyaller, kesin bir değer olarak gösterge paneline yansıtılmaktadır bu sebeple en küçük hata payına sahip olan devir saati çeşidi dijital devir saatidir.

Devir Saatiyle Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Aracınızın motor yapısına göre verimlilik sağlayan devir sayısı değişkenlik göstermektedir. Ancak genellikle dizel bir araçta yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000 – 2.500 devir aralığında vites değiştirmeniz verimlilik sağlayacaktır. Benzinli araçlarda ise 2.500 – 3.000 devir aralığında vites değişikliği yapmak hem motor sağlığınız hem yakıt tasarrufunuz için maksimum verimi verecektir.

Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Araç Dururken Devir Kaçta Olmalıdır?

Aracınız çalışırken duruyor ise buna rölanti ismi verilmektedir. Araç sürücüleri aracın rölanti devrinin kaçta olması gerektiğini merak ederler. Rölanti ayarı için aracınızın devrinin ortalama 500 – 1000 devir aralığında bulunması doğru olacaktır. Bunun sebebi rölanti devrinizin bu aralığın altında bir devirde olması aracınızın motoru çalışırken tekleme ya da durma ihtimalini oluşturur. Bu durum ise aracın motoru ve trafik güvenliği için oldukça tehlikeli bir durumdur.

Araç Rölantideyken Devir Neden Yükselir?

Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde motorun rölantide kalabilmesi için gerekli hava miktarı ayarlanır. Motor soğukken rölanti valfi hava geçişini daha da açmaktadır bu durumda motorun rölanti devrini arttırmaktadır.  

Rölanti Devri Yüksek Olursa Ne Olur?

Motor, araç rölanti durumundayken çalışmaya devam eder. Doğru rölanti devrinde olmak aracınızın stop etmesini engeller. Rölanti devrinin olması gerektiğinden fazla olması durumunda ise aracınız fazla yakıt sarfiyatı yapacaktır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.