- Kriko Nedir?
- Araç Krikosu Neden Kullanılır?
- Kriko Çeşitleri Nelerdir?
- Mekanik Araç Krikosu
- Makas Kriko
- Yüksek Kaldırma Krikosu
- Hidrolik Araç Krikosu
- Şişe Krikosu
- Zemin Krikosu
- Kriko Nasıl Kullanılır?
- Her Arabada Kriko Var mı?
Araç sahipleri için krikolar, otomobillerin bakımı ve onarımı söz konusu olduğunda vazgeçilmez araçlardandır. Pek çoğumuz, lastik değişimi, fren işleri veya altındaki bakım çalışmaları gibi günlük yaşantımızın bir parçası olan işleri yaparken bir kriko kullanmışızdır. Ancak, bu basit aletin ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını tam olarak bilmek, güvenliğiniz ve aracınızın bakımı açısından son derece önemlidir. Miniyol olarak hazırladığımız bu yazıda, araçlarda krikoların ne olduğunu, farklı türlerini ve bu aletleri güvenli bir şekilde nasıl kullanabileceğinizi ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
Kriko Nedir?
Kriko, bakım veya onarım yapılabilmesi amacıyla araçları kısmen veya tamamen yerden kaldırmak için kullanılan mekanik veya hidrolik bir kaldırma cihazıdır. Bir aracı kaldırmak için minimum enerjiye ihtiyaç duyarlar ve temel mekanik işleri tamamlamak için güvenli ve emniyetli bir platform elde ederler.
Araç Krikosu Neden Kullanılır?
Araç krikolarının patlak bir lastiği değiştirmekten çok daha fazla kullanım alanı vardır. Bununla birlikte, lastiklerin bakımı yıl boyunca yapılmalıdır ve mevsimsel olarak değiştirilmeleri gerekiyorsa iyi bir kriko hayati bir ekipman parçasıdır.
Düzenli bakım ve onarımların gerçekleştirilmesi, frenlerin ve aracın alt takımının kontrol edilmesi için gereklidirler. Krikoyla kaldırılmış bir araba, hasar onarımı da dahil olmak üzere birçok işin kolayca tamamlanmasını sağlar.
Kriko Çeşitleri Nelerdir?
Araçlarda kriko çeşitleri başlıca ikiye ayırılır: mekanik krikolar ve hidrolik krikolar.
Her biri bir aracı güvenli bir şekilde kaldırmak için tasarlanmıştır. Ancak bunu çok farklı şekilde yaparlar.
Mekanik Araç Krikosu
Mekanik kriko en yaygın olanıdır. Operatörün, bir sistemi yukarı veya aşağı doğru hareket ettirmek için dişli vidayı döndüren bir kolu manuel olarak kranklamasını gerektirir. Mekanik araç krikoları da iki farklı çeşide ayrılırlar.
Makas Kriko
Makas kriko, çoğu arabada bulunan hafif ve taşınabilir bir krikodur. Adından da anlaşılacağı gibi, sağlam bir taban ile düz bir sele desteği arasına sıkıştırılmış makas tarzı, çapraz bir mekanizmadan oluşur.
Uzun, dişli bir vida menteşenin ortasından geçer ve kaldırma kuvvetini sağlayan bu basit sistemdir. Vidanın döndürülmesi makas menteşesini açarak selenin yükselmesine ve yükü kaldırmasına neden olur. Vidanın saat yönünün tersine çevrilmesi makas mekanizmasını kapatarak seleyi ve yükünü indirir.
Makas kriko, lastik değiştirmenin en kompakt, taşınabilir ve güvenilir yöntemidir. Bu nedenle tüm normal araçlarda taşınmalıdır. Çoğu durumda, yedek lastiğin yanında bir makas kriko bulunur. Makas kriko, araç üzerindeki çeşitli kaldırma noktalarına uyacak şekilde tasarlanmıştır.
Yüksek Kaldırma Krikosu
Yüksek kaldırma krikosu genellikle çiftçiler, off-road meraklıları veya ortalamadan daha büyük bir araca sahip olan kişiler tarafından kullanılan mekanik bir krikodur.
Ağır araçları nispeten kolaylıkla kaldırmalarını sağlayan güçlü, dayanıklı metallerden üretilirler. Genel olarak, yüksek kaldırma krikoları 3 tona kadar derecelendirilirken 1,5 metreye kadar kaldırabilirler. Zemin yumuşak veya tehlikeli olduğunda bile yükü eşit olarak dağıtırlar.
Hidrolik Araç Krikosu
Hidrolik araç krikosu, kapalı bir sistemdeki akışkana uygulanan basıncın tüm sistemlere eşit olarak dağılması prensibine göre çalışır. Bu durumda, kapalı bir hidrolik sisteme uygulanan kuvvet sıkıştırıldıkça çoğalır ve mekanik kriko gibi doğrudan fiziksel kuvvet gerektiren yöntemlerden daha fazla kaldırma gücü sağlar. Hidrolik araç krikoları da iki farklı çeşide ayrılırlar.
Şişe Krikosu
Şişe krikosu dikey olarak monte edilir. Dolayısıyla adı da buradan gelir. Ağırlığı yukarı yönde zorlarlar. Küçük ve dardır. Bu da kısıtlı alanlara uygundur. Ancak kaldırma yüklerinin ağırlığını ve genişliğini sınırlar. Bununla birlikte, sert ve sabit bir yüzeye de ihtiyaç duyarlar. Yani lastik değişimi için yol kenarı gibi koşullar ideal değildir.
Zemin Krikosu
Zemin krikoları, düşük ağırlık merkezine sahip uzun, yatay krikolardır. Ağırlıkları doğrudan güç kaynağına paralel olarak kaldırırlar. Yere yakın oldukları için alçak açıklığa sahip araçlarla uyumludurlar. Bununla birlikte, oldukça hantal olabilirler ve kompakt alanlar için ideal değildirler.
Kriko Nasıl Kullanılır?
- Kaldıracağınız Tarafın Karşısındaki Tekerleklere Takoz Koyun: Takozlar, tekerleklerin yuvarlanmasını önleyen kama şeklindeki sert kauçuk, metal veya ahşap parçalardır.
- Kriko Noktalarının Yerini Belirleyin: Aracın alt tarafında, genellikle ön tekerleklerin arkasında ve arka tekerleklerin önünde olmak üzere kriko için belirlenmiş birkaç nokta vardır.
Ayrıca ön ve arka tamponların arkasında da noktalar bulunmalıdır. Bu noktaların kullanılmaması, aracın alt takımının hasar görmesine ve güvenli olmayan bir kaldırmaya neden olabilir. - Krikoyu Yerleştirin ve Aracı Kaldırın: Bunun nasıl başarılacağı krikonuza bağlıdır:
Makas kriko, kullanıcının uzun kolu/çubuğu yerine sabitlemesini gerektirir. Pompalama hareketi üst ve alt platformları birbirinden ayırmaya zorlar ve böylece aracı yükseltir.
Zemin veya şişe krikosu, kullanıcının kolu yerine sabitlemesini gerektirir. Hidrolik sıvıyı silindirden pompalamak ve aracı kaldırmak için çubuğun kapasitesinin üstüne ve altına kadar uzun ve yavaş vuruşlar kullanın. - Kriko Stantlarını Yerleştirin: Stantlar krikonun üzerine güvenli bir şekilde oturana kadar aracı yavaş yavaş indirin. Stantları kilitleyin, krikoyu tamamen indirin ve çıkarın. Aracın altına girmeyecekseniz, kriko stantları olmadan devam edin.
- İş Tamamlandığında: Aracı tamamen indirmeden ve krikoyu dışarı kaydırmadan önce, kullanılmışlarsa stantları çıkarmak için aracı hafifçe kaldırın.
Bir makas krikoyu indirmek için çubuğu aracı kaldırmak için kullanılan yönün tersine çevirin. Bir hidrolik krikoyu indirmek için, genellikle kola bağlı küçük bir vida olan tahliye valfini bulun. Ani bir düşüşü önlemek için sıvıyı yavaşça boşaltın.
Her Arabada Kriko Var mı?
Otomobil şirketleri, 1950'lerde otomobillerin bagajlarına (yedek lastikle birlikte) makas krikoların yanı sıra diğer kriko tasarımlarını da dahil etmeye başladı. Bu uygulama yakın zamana kadar evrensel olarak kaldı. Günümüzde yeni otomobil ve kamyonların çoğunda kriko ve stepne bulunur. Ancak bazı modellerde ağırlıktan tasarruf etmek ve yakıt ekonomisini artırmak amacıyla kriko kullanılmamaktadır.