Arama yapın

Kırmızı Işık Cezası Sorgulama | Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Kırmızı Işık Cezası Sorgulama
Ömer Keskinsoy
Günümüzde trafikte en çok karşılaşılan ceza olan kırmızı ışık cezasının nasıl sorgulandığı ve ne kadar olduğunu sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Güncel Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?
    • Kırmızı Işık Cezası Nasıl Sorgulanır?
      • E-Devlet’ten Kırmızı Işık Cezası Sorgulama
      • İnternet Vergi Dairesi’nden Kırmızı Işık Cezası Sorgulama
      • PttAVM’den Kırmızı Işık Cezası Sorgulama
    • Kırmızı Işık Cezası Ne Zaman Belli Olur?
    • Kırmızı Işık Cezası Ödenmezse Ne Olur?
    • Kırmızı Işık Cezası Borcu Bulunan Bir Araç Satılabilir mi?
    • Kırmızı Işık Cezası Borcu Bulunan Bir Araç Muayene Edilir mi?
    • Kırmızı Işık Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?
Türkiye’de her gün binlerce araba trafiğe çıkmaktadır. Genel olarak trafik sorununun olduğu ülkemizde herhangi bir can veya mal kaybının olmaması için trafik kurallarına uymak oldukça önem taşımaktadır. Fakat bazı sürücülerin bu kuralları ihlal ettiklerine şahit olabiliyoruz. Bazen bilerek bazen de kasıtsız olarak gerçekleşen bu eylemlerin en çok gerçekleşeni ise kırmızı ışık ihlali olarak göze çarpmaktadır. Kırmızı ışık cezası yediğinizi düşünüyorsanız bunu öğrenmek oldukça kolay. “Kırmızı ışık cezası ne kadar?” ve “Kırmızı ışık cezasını nasıl öğrenebilirim?” gibi sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kırmızı Işık İhlali

Güncel Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

47/1-b ceza koduyla belirtilen kırmızı ışık cezası, trafik cezaları arasında en çok karşılaşılan ceza türüdür. Güncel kırmızı ışık cezası 427 TL’dir. Eğer cezanızı tebliğ edildiği tarihten sonra 15 gün içerisinde öderseniz 25% indirim tutarı uygulanır. Kırmızı ışık cezasının indirimli hali 320,25 TL’dir.
Kırmızı ışık cezası sadece para ile sınırlı kalmayabilir. Eğer kırmızı ışık ihlali yapmaya devam ederseniz ehliyetinize belirli bir süre el konulabilir. 1 yıllık zaman dilimi içerisinde kırmızı ışık ihlalinin tekrarı durumunda ehliyetinize el konulacak süreler şu şekildedir:
Kırmızı Işık İhlal Sayısı
Ehliyete El Konma Süresi
3. KEZ
30 GÜN
6. KEZ
45 GÜN
9. KEZ
60 GÜN
 
 
 
 
 
Karayolları Trafik Kanun, kırmızı ışık ihlali yapmayı bir suç saymaktadır. Bu sebeple kırmızı ışık ihlali yapmamın ehliyetinize ceza puanı eklenmesine sebep olacağını unutmamalısınız. Kırmızı ışık cezası ehliyetinize 20 ceza puanı yazılmasına neden olur. Eğer 1 yıllık zaman dilimi içerisinde 100 ceza puanına ulaşırsanız ehliyetinize 2 ay süreliğine el konur ve tekrardan eğitim almak zorunda bırakılırsınız.

Kırmızı Işık Cezası Nasıl Sorgulanır?

Kırmızı ışık ihlali yaptığınızı düşünüyor veya biliyorsanız bunu kolayca farklı yollardan öğrenebilirsiniz. İşte kırmızı ışık cezasını sorgulayabileceğiniz yöntemler.

E-Devlet’ten Kırmızı Işık Cezası Sorgulama

  1. E-Devlet’inize giriş yaparak arama kutusuna “araç plaka” yazın. Çıkan sonuçlardan "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) (Emniyet Genel Müdürlüğü)" seçeneğine tıklayın.
E-Devlet Kırmızı Işık Cezası
 
  1. Açılan pencerede adınıza kayıtlı arabaların son 1 yıl içerisinde plakasına yazılan cezaları görebilirsiniz. Kırmızı ışık cezası da buradan görüntülenebilmektedir.
Kırmızı Işık Cezası Sorgulama E-Devlet
 

İnternet Vergi Dairesi’nden Kırmızı Işık Cezası Sorgulama

  1. İnteraktif Vergi Dairesinin internet sitesine girin ve ana sayfada bulunan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” seçeneğine tıklayınız.
İVD Kırmızı Işık Cezası Sorgulama
 
  1. Açılan pencereye T.C. kimlik numaranız veya vergi kimlik numaranız ile gerekli olan diğer bilgileri girdikten sonra plakanıza yazılan cezaları görüntüleyebilirsiniz.
Kırmızı Işık Cezası Sorgulama İVD
 

PttAVM’den Kırmızı Işık Cezası Sorgulama

  1. PttAVM sitesinin “Trafik Cezası” sistemine giriş yaparak T.C. kimlik numarası ve plaka bilgileri girilerek kırmızı ışık cezası sorgulama ve ödemesi yapılabilir.

Kırmızı Işık Cezası Ne Zaman Belli Olur?

Teknolojinin günümüzde gelişmesi ile birlikte trafik cezalarının sisteme işlenme süresi de kısaldı. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) sayesinde kural ihlali yapan sürücüler kolayca tespit edilebiliyor. İhlali gerçekleştirdiğiniz günden itibaren 3 iş günü içerisinde internet üzerinden kırmızı ışık cezası sorgulaması yapabilirsiniz. EDS’nin fotoğraflı delillerinin adresinize ulaşması ise 10 günü bulabilmektedir.

Kırmızı Işık Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Resmi olarak kırmızı ışık cezasının 30 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. 30 günlük süre trafik polisinin cezayı yazdığı andan veya ceza tebligatının adresinize ulaşmasından itibaren başlar. 30 gün içerisinde ödenmeyen cezalara her ay 5% faiz uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra 30 günün aşılması durumunda indirim ve taksit hakları da kaybedilir. Cezanın uzun süre boyunca ödenmemesi durumunda banka hesaplarınızdan faiziyle birlikte bu tutar tahsil edilir. Banka hesaplarınızda yeterli paranın olmaması durumunda ise maaşınıza el konulabilir veya icra işlemi başlatılabilir.

Kırmızı Işık Cezası Borcu Bulunan Bir Araç Satılabilir mi?

Kırmızı ışık cezasının da dahil olduğu trafik cezalarından kaynaklanan borcu bulunan bir aracın satış işlemi gerçekleştirilemez. Satış işleminden birkaç gün önce aracınızın ceza borçlarını ödemeyi unutmayın.

Kırmızı Işık Cezası Borcu Bulunan Bir Araç Muayene Edilir mi?

Trafik cezası bulunan bir aracın muayeneyi de yapılmamaktadır. Aracınızı muayeneye götürmeden önce ceza borçlarını ödediğinizden emin olun. Aracınız cezanızdan kaynaklı muayene edilmeyeceği için muayenesiz araç kullanmaktan da ceza yiyebilirsiniz.

Kırmızı Işık Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Eğer evinize gelen ceza tebligatının haksız olduğunu düşünüyorsanız bu duruma itiraz etme hakkınız vardır. Öncelikle itiraz hakkınız için geçerli olan sürenin ceza tebligatından sonraki ilk 15 gün olduğunu unutmayın. Eğer 15 günlük süre geçmemişse şu adımları izleyerek kırmızı ışık cezasına itiraz edebilirsiniz:
  • Nüfus cüzdanınızın, ehliyetinizin, araç ruhsatının ve trafik cezasının karar tutanağı ile tebligatlarının fotokopilerini hazırlayın.
  • Kırmızı ışık cezasının haksız olduğunu düşündüğünüz bir itiraz dilekçesi yazın.
  • Son olarak da hazırladığınız fotokopileri ve itiraz dilekçesini cezai işlemin uygulandığı yerde bulunan Sulh Ceza Mahkemesi’ne sunun.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.