Arama yapın

İstanbul’un En İyi Hamamları

İstanbul’un En İyi Hamamları
Sinan Daşpınar
İstanbul'daki Çemberlitaş Hamamı'nın hayat hikayesi, Türk hamamlarının zaman içindeki kültürel, sosyal ve ekonomik işlevlerine yönelik bir vaka çalışması sunuyor.
İçerik Başlıkları
    • Galatasaray Hamamı
    • Kılıç Ali Paşa Hamamı
    • Çatma Mescit Hamamı
    • Cağaloğlu Hamamı

Çemberlitaş Hamamı

İstanbul'daki Çemberlitaş Hamamı'nın hayat hikayesi, Türk hamamlarının zaman içindeki kültürel, sosyal ve ekonomik işlevlerine yönelik bir vaka çalışması sunuyor. Günlük yaşamın önemli bir öğesi olan hamam Osmanlı ve modern Türk mimari, kültürel, sosyal, ekonomik ve diğer tarihi konuları bir araya getiriyor. Çemberlitaş Hamamı Osmanlı mimarlık tarihinin organizasyonu ve sunumu açısından deneysel bir yaklaşımın sonucudur.

1583/4'te kurulmuş, Türkiye Cumhuriyeti döneminde (1923'ten beri) modernize edilmiş ve şu anda turistik bir yer. Turistler ve Türkler tarafından paylaşılan bir sosyal alan olarak, küresel turizmin yerel gelenekleri nasıl etkilediğini ve yerlerin küreselleşen bir dünyada kültürel aidiyetin çekirdeğini nasıl sağladığını araştırmak için kritik bir alandır.
 

Galatasaray Hamamı

Hamamın tarihi, II. Beyazıd'ın Osmanlı eğitiminin nihai serası olan Topkapı Sarayı okulu olan parlak Balkan çocukları için bir hazırlık okulu inşa ettiği 1498 yılına kadar uzanıyor.
 
Okulun hamamla olan ilişkisi 19. yüzyılın ortalarında okulun Galatasaray Lisesi olarak yeniden açılmasıyla devam etti ve Türkiye'nin diplomatlar okulu oldu. 1960'lara kadar hala Türk diplomatlarının uğrak yeriydi. 1965 yılında hamam büyük bir masrafla elden geçirilmiş ve kadınlar hamamları eklenmiştir.
 
Bugün İstanbul'un en iyi 18. yüzyıl Osmanlı hamamlarından biri. Galatasaray Hamamı Osmanlı sosyal kompleksi içinde bulunur Galatasaray , Beyazıt II 1481 yılında inşa edilmiştir. 1965 yılında yapılan restorasyonda cam levha bölümü betonla yeniden yapılmış, ortasına mermer bir şadırvan eklenmiş ve hamamın duvarları sırlı, boyalı çinilerle kaplanmıştır. Hamam, zamanında generallere, kadılara, sadrazamlara ve padişahlara hizmet vermiş; şimdi İstiklal Caddesi'nin hemen dışında yer aldığı için turistler arasında popüler.
 
İstanbul’un En İyi Hamamları

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Osmanlı imparatorluğunun tarihi limanında eşsiz bir dönemin fiziksel tezahürü niteliğini taşıyan Kılıç Ali Paşa Hamamı, restorasyon yapılıp yeniden hamam olarak açılmasının ardından Tophane bölgesinde tekrardan kullanılır bir hale geldi.
 
Kılıç Ali Paşa Hamamı, İstanbul'un Tophane semtinde daha büyük bir külliye kompleksinin parçası olarak Osmanlı Amirali Kılıç Ali Paşa adına Mimar Yüksek Mimar Sinan tarafından 1580 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı imparatorluğunun tarihi limanında bulunan Kılıç Ali Paşa Hamamı, restorasyonu ve hamam olarak yeniden açılmasından sonra Tophane bölgesinde yeniden kamusal alanın bir parçası haline geldi. 430 yıllık katmanlı malzeme ve moloz, kelimenin tam anlamıyla yüzeyleri 'mumyalayan' ve yapıyı 'gömmek', orijinal yapıyı tanımlamak ve böylece bu tarihi anıtın kökenlerine geri dönmesi için kaldırılması gerekiyordu. Bu proje, orijinal malzeme ve tekniklerin başarılı kullanımı, yeni bina teknolojilerinin yenilikçi entegrasyonu, son derece yüksek restorasyon kalitesine sahiptir.
 

Çatma Mescit Hamamı

Tarihi hamamda geleneksel Türk hamamını lüks hizmetle yaşamak ister misiniz? Mimar Sinan'ın 16.yy'da yaptırdığı hamamın hemen yanına 5 yıldızlı bir otel yapıp Sanitas grubu (spa ve masajda bir numara) ile sizlere hizmet verilmeye başlanmıştır. Burada hamam, masaj, maske gibi bol paketler arasından kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. Tarihi geçmişi ve kaliteli hizmetiyle şehrin simgesi olan bu muhteşem hamamda arayarak rezervasyon yaptırabilirsiniz.
 

Cağaloğlu Hamamı

Bu tarihi hamam, Cağaloğlu Mahallesi'nde Yerebatan Sarnıcı'nın yanında yer almaktadır. Sultan I. Mahmut tarafından saray mimarlarından Süleyman Ağa tarafından hem kütüphanesine hem de Ayasofya Camii'ne gelir sağlamak amacıyla hamamın planı yapılmıştır. 1741 yılında Abdullah Ağa tarafından yaptırılmıştır.
 
Yapılmadan önce Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan saray yerinde duruyordu. 1740 yılında çıkan bir yangında saray harap olmuş ve yerine Cağaloğlu Hamamı yapılmıştır. Esasen hamam, erkekler ve bayanlar bölümü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Hanımların giriş kapısı bölümü Hamam Caddesi olarak adlandırılan bir ara sokakta, erkekler bölümü ise ana yol üzerinde yer almaktadır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.