Arama yapın

HGS & OGS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

HGS & OGS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sinan Daşpınar
HGS & OGS Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? HGS Nedir? OGS Nedir? HGS ve OGS Nasıl Alınır? HGS ve OGS Nasıl Yüklenir?
İçerik Başlıkları
    • HGS Nedir?
    • OGS Nedir?
    • OGS’nin açılımı Otomatik Geçiş Sistemi’dir. Köprü ve paralı otoyollardan geçerken verilecek olan ücretin otomatik olarak ödenmesini sağlayan bir otoyol uygulamasıdır. OGS cihazları genelde aracın ön camına yerleştirilmektedir. Bu cihazlar için yol kenarlarında bölümler ayrılmıştır. Gişeler vardır. Siz bu gişelerden geçerken daha önce cihazınıza yüklediğiniz para otomatik olarak çekilmektedir. Araçlar OGS’de 5 farklı sınıfa ayrılmıştır. Geçişte de buna göre para alınır.
    • HGS ve OGS Nasıl Alınır?
    • HGS ve OGS Nasıl Yüklenir?
    • Kiraladığım Araçta HGS&OGS Var Mıdır?
    • Geçiş İhlalleri
Hemen hemen her araç sahibinin en az bir kere sorduğu sorulardan biridir HGS ve OGS’nin ne olduğu. Kafalarda oluşan bu sorulara cevap niteliğinde bu yazıyı sizler için yazdık. 

HGS Nedir?

2012 yılında aktif hale getirilmiştir. HGS, Hızlı Geçiş Sistemi demektir. Aslında 2000’lerin başında hayatımıza giren OGS’nin yerine kullanılmak için tasarlanmıştı. HGS araç sınıfları 6’ya ayrılmaktadır. HGS araç geçişlerini daha hızlı şekilde algılamaktadır. 

OGS Nedir?

OGS’nin açılımı Otomatik Geçiş Sistemi’dir. Köprü ve paralı otoyollardan geçerken verilecek olan ücretin otomatik olarak ödenmesini sağlayan bir otoyol uygulamasıdır. OGS cihazları genelde aracın ön camına yerleştirilmektedir. Bu cihazlar için yol kenarlarında bölümler ayrılmıştır. Gişeler vardır. Siz bu gişelerden geçerken daha önce cihazınıza yüklediğiniz para otomatik olarak çekilmektedir. Araçlar OGS’de 5 farklı sınıfa ayrılmıştır. Geçişte de buna göre para alınır.

hgs-ogs-nedir

HGS ve OGS Nasıl Alınır?

“OGS ve HGS nerelerden alınır?” sorusu sık sık karşımıza çıkmaktadır. Birbirinden farklı iki uygulama olmasına rağmen hem OGS’yi hem de HGS’yi PTT veya anlaşmalı olan bankalardan alabilmeniz mümkündür. OGS ve HGS fiyatları birbirinden elbette ki farklıdır. İkisi ayrı ayrı uygulamalardır. OGS fiyatları, HGS’ye göre biraz daha yüksektir. Cihazları almak için araç ruhsatı genellikle yeterlidir.

HGS ve OGS Nasıl Yüklenir?

PTT veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla OGS ve HGS yüklemesi yapabilirsiniz. Yükleme yapmadan önce OGS ve HGS bakiye sorgulama araçlarını kullanarak bakiyenizi öğrenmelisiniz. Yüklemenizi ona göre gerçekleştirmelisiniz. Bu işlemi de aynı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda da e-devlet üzerinden de bu işlemleri yapabilirsiniz. Bakiyenizi kontrol etme işleminiz oldukça önemlidir. Dikkat etmeniz gereken hususlar arasında yer almaktadır.

Kiraladığım Araçta HGS&OGS Var Mıdır?

Araç kiralama işlemlerinde sizlere verilen tüm araçlarda HGS bulunmaktadır. Kiralıdığınız araçla birlikte Türkiye'nin tüm köprü ve otoyollarından gönül rahatlığıyla geçebilirsiniz. Ancak sonrasında oto kiralama işlemini yaptığınız rent a car firması, geçiş yaptığınız köprü ve otoyollarının ücretlerini sizlere fatura edecektir. Köprü ve otoyol ücretleri yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 
 

Geçiş İhlalleri

OGS’li ve HGS’li araçlar için köprülerde ve otoyollarda ayrı gişeler bulunmaktadır. Ancak bazı zamanlar yolcular bu gişelerden cihazlarını okutamamaktadırlar. Alıcılar da bir sorun yaşanabiliyor. Bazen de cihazlarda yeterli bakiye olmadığı için kaçak geçilmiş olmaktadır. Bu gibi durumlara geçiş ücretinin 10 katı tutarında ceza kesilmektedir. Bu nedenle belli aralıklarla OGS – HGS cezalarınızı kontrol etmelisiniz. Öncesinde ödemenizi gerçekleştirirseniz indirimli bir şekilde ödeme yapabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.