Arama yapın

Gülhane Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Gülhane Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Büşra Kurnaz
Bu yazımızda İstanbul’un eşsiz parklarından biri olan Gülhane Parkı'nın nerede olduğunu ve Gülhane Parkı'na nasıl gidileceğini sizler için detaylandırdık. Keyifli okumalar dileriz.
İçerik Başlıkları
    • Gülhane Parkı Nerede?
    • Gülhane Parkı Konumu 
    • Gülhane Parkı Giriş Ücreti 2023
    • Gülhane Parkı Ziyaret Saatleri 
    • Gülhane Parkı’na Nasıl Gidilir?
      • Toplu Taşıma ile Gülhane Parkı’na Ulaşım
      • Araç Kiralama ile Gülhane Parkı’na Ulaşım 
    • Gülhane Parkı’nda Neler Var?
      • İstanbul Arkeoloji Müzeleri
      • Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
      • İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi
      • Topkapı Sarayı Müzesi
    • Gülhane Parkı Lale Festivali
    • Gülhane Parkı Şiiri
      • CEVİZ AĞACI

Gülhane Parkı Nerede?

gulhane

Gülhane Parkı İstanbul’un Avrupa yakasında Fatih ilçesinde yer almaktadır. Sirkeci ve Sultanahmet semtleri arasında yer alan bu tarihi park; aynı zamanda Topkapı Sarayı’nın hemen yanı başında bulunmaktadır. 

Gülhane Parkı Konumu 

Gülhane Parkı Giriş Ücreti 2023

Gülhane Parkı’na giriş ücretsizdir. Tarihi ve doğal güzelliklere sahip bu eşsiz parkta hiçbir ücret ödemeden gezinti yapabilirsiniz.

Gülhane Parkı Ziyaret Saatleri 

Haftanın her günü açık olan Gülhane Parkı’nı 24 saat boyunca ziyaret edebilirsiniz.

Gülhane Parkı’na Nasıl Gidilir?

Tarihi yarımada içerisinde yer alan Gülhane Parkı’na birçok alternatifle ulaşım sağlayabilirsiniz. 

gulhane-parki-toplu-tasima-ulasim

Toplu Taşıma ile Gülhane Parkı’na Ulaşım

Toplu taşıma ile Gülhane Parkı’na ulaşım sağlamak isterseniz; şehir hatları otobüslerini, T1 tramvay hattını ve Vapur alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. 

Bulunduğunuz lokasyona bağlı olarak Sirkeci ve Eminönü’ne ulaşım sağlayabileceğiniz İETT Belediye Otobüsleriyle Sirkeci ya da Eminönü’ne geçiş yapmalısınız. Ardından kısa bir yürüyüşle ya da T1 tramvay hattını kullanarak Gülhane durağında inerek parka ulaşabilirsiniz. 

İETT Hat ve Durak Arama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 

Marmaray hattı ile de Gülhane Parkı’na ulaşım sağlamanız oldukça kolay. Marmaray’dan Sirkeci durağında inerek park istikametinde yaklaşık olarak 5-10 dakikalık bir yürüyüşle ya da T1 tramvay hattına aktarma yapıp Gülhane durağında inerek parka kolaylıkla varabilirsiniz.

Anadolu yakasından Gülhane Parkı’na geçiş yapmak istiyorsanız; şehir hatları vapurlarını kullanarak ulaşmanız oldukça keyifli olacaktır. Eminönü vapuruyla Avrupa yakasına geçiş yapmanızın ardından T1 tramvayını kullanarak ya da kısa bir yürüyüşle parka gidebilirsiniz. 

Şehir Hatları Vapur Seferlerini öğrenmek için tıklayınız. 

Araç Kiralama ile Gülhane Parkı’na Ulaşım 

gulhane-parki-ulasim-arac-kiralama

Tarihi yarımadanın birbirinden eşsiz diğer tarihi güzelliklerini de ziyaret etmek ve bu tarih yolculuğunda konforlu ulaşım sağlamak istiyorsanız; bir numaralı ulaşım alternatifi kesinlikle İstanbul araç kiralama olacaktır. Gülhane Parkı’na Miniyol üzerinden araç kiralama yaparak oldukça rahat ve konforlu şekilde ulaşabilirsiniz. Size en uygun kiralık aracı en yakın lokasyondan teslim alarak ulaşımı dert etmeyin.

Gülhane Parkı’nda Neler Var?

gulhane-parkinda-ne-yapilir

İstanbul’un eşsiz parklarından biri olan Gülhane Parkı’nda ağaçların arasında keyifli yürüyüşler yapmanın yanı sıra boğaz manzarasına karşı huzurlu şekilde dinlenebilirsiniz. Ayrıca park içerisinde bulunan müzeleri ziyaret edebilir, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi Kütüphanesi’nde çalışabilir ve park içerisinde yer alan kafelerde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

istanbul-arkeoloji-muze

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Gülhane Parkı’nın hemen yanı başında yer almaktadır. Gülhane Parkı’nın girişinden uzanan Osman Hamdi Bey Yokuşu’nda yer alan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Gülhane Parkı’na geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken gezi duraklarından biri bizce. 

3 farklı alandan oluşan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin bölümleri; Arkeoloji MüzesiÇinili Köşk ve Eski Şark Eserleri Müzesi şeklinde ayrılmaktadır. 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde Müze Kart geçerlidir.

  • Giriş ücreti: 340₺ 
  • Ziyaret Günleri: Haftanın her günü açık. 
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.00
  • Adres: Alemdar Caddesi, Osman Hamdi Bey Yokuşu, Gülhane Parkı, Fatih/İSTANBUL

E-mail: istanbularkeoloji@ktb.gov.tr

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

ahmet-hamdi-tanpinar-muzesi

12 Kasım 2011 tarihinde açılan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Gülhane Parkı’nın giriş kısmında sol tarafta yer almaktadır. Giriş ücreti bulunmayan müze kütüphanede Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserlerini görebileceğiniz gibi kütüphane kısmında Gülhane Parkı’nı izleyerek çalışma imkanınızda mevcut. 

Kütüphane içerisinde 1000’i aşkın yazara ait 9000’den fazla eser yer almaktadır. Ziyaretçiler tüm bu kitap ve dergilerden kütüphane içerisinde faydalanabilmektedir.

  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 20.00
  • Adres: Alemdar Mahallesi. Gülhane Parkı içi, Alay Köşkü, Gülhane Parkı, Fatih/İSTANBUL
  • E-mail: kutuphane3438@kultur.gov.tr 

İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi

islam-bilim-ve-teknoloji-muze

2008 yılında açılan müzede 9. Yüzyıldan 16. Yüzyıla kadar İslam alimleri tarafından astroloji, matematik ve fizik gibi alanlarda üretilmiş olan icatlar sergilenmektedir. İslam Bilim ve Teknik Müzesi’ni Müzekart ile gezme imkanınız bulunmaktadır. 

Topkapı Sarayı Müzesi

topkapi-sarayi-muzesi-gulhane

Topkapı Sarayı Müzesi Gülhane Parkı'nın tam içerisinde yer almaz. Ancak hemen yanı başında bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde Topkapı Sarayı'nın bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı'yla bir bütün oluşturduklarını söyleyebiliriz. Zamanında saraya gül yetiştirmek için kullanılan Gülhane Parkı o dönemlerde padişahların ve sultanların gezinti alanı olmuştur.

Tarihte Topkapı Sarayı'nın dış bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı'nı ziyaret ettiğinizde siz de sultanların gezdiği bu parkta kendinizi tarihte yolculuk yapmış gibi hissedebilirsiniz. Gülhane Parkı'nı ziyaret ederken Topkapı Sarayı Müzesi'ne de zaman ayırmanızı tavsiye ederiz. Bu keyifli gezintide Osmanlı Sarayı'nı inceleyerek tarihi ve kültürel zenginliklerin tadına varabilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi hakkında detaylı bilgi almak için "Topkapı Sarayı Müzesi" blog yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Giriş ücreti: 150₺ 
  • 18 yaş altı öğrenciler için ücretsizdir. 
  • 18-25 yaş arası öğrencilere 50 TL
  • Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem kombine giriş 290 TL
  • 18 ile 25 yaş arası öğrencilere kombine giriş 60 TL
  • Ziyaret Günleri: Salı günü hariç haftanın her günü açıktır.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 16.00

Gülhane Parkı Lale Festivali

lale-festivali-gulhane-parki

Gülhane Parkı’nda her yıl bahar aylarında Lale Festivali düzenlenmektedir. Osmanlı’dan kalan lale geleneğini yaşatan bu festivalde her yıl sayısız laleyle rengarenk görüntüler ortaya çıkmaktadır. Birden çok motif şeklinde hazırlanan laleler İstanbullular tarafından oldukça ilgi görmektedir. Sizin de yolunuz bahar aylarında Gülhane Parkı’na düşerse mutlaka Lale Festivali’ni görmenizi öneririz. 

Gülhane Parkı Şiiri

nazim-hikmet

Ünlü şair Nazım Hikmet'in Ceviz Ağacı şiirini hapisten kaçtıktan sonra sevgilisi Piraye ile Gülhane Parkı'nda görüştüğü esnada polislerin parka gelmesi üzerine yazdığı iddia edilir. Bu hikaye her ne kadar romantik olsa da gerçeği yansıtmamaktadır. Nazım Hikmet bu şiiri 1 Temmuz 1952'de Bulgaristan'da yazmıştır. 

CEVİZ AĞACI

Başım köpük köpük bulut, içim dışım deniz,
ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda,
budak budak, şerham şerham ihtiyar bir ceviz.
Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında.
Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda.
Yapraklarım suda balık gibi kıvıl kıvıl.
Yapraklarım ipek mendil gibi tiril tiril,
koparıver, gözlerinin, gülüm, yaşını sil.
Yapraklarım ellerimdir, tam yüz bin elim var.
Yüz bin elle dokunurum sana, İstanbul'a.
Yapraklarım gözlerimdir, şaşarak bakarım.
Yüz bin gözle seyrederim seni, İstanbul'u.
Yüz bin yürek gibi çarpar, çarpar yapraklarım.
Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda.
Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.