Arama yapın

Fren Balatası Nedir?

Fren Balatası Nedir?
Ömer Keskinsoy
Araç kullanırken hayati bir öneme sahip olan fren sisteminin önemli parçalarından biri olan fren balatası hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Fren Balatası Nedir?
    • Fren Balatası Ne İşe Yarar?
    • Fren Balatası Çeşitleri Nelerdir?
      • Organik (Metalik Olmayan) Fren Balatası
      • Yarı Metalik Fren Balatası
      • Seramik Fren Balatası
    • Fren Balatasının Ömrü Ne Kadardır?
    • Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?
    • Fren Balatası Biterse Ne Olur?
      • Yavaş Tepki Süresine Neden Olur
      • Lastiklerinize Zarar Verebilir
      • Frenlerinizde Ciddi Hasarlar Oluşabilir
    • Fren Balatası Neden Öter?
Aracınızın fren sistemini etkili bir şekilde kullanmak için pedala basmaktan çok daha fazlası gereklidir. Arabaların, kamyonların ve motosikletlerin fren sistemleri, sürücünün hareketlerini arabayı durduran fiziksel güce çeviren bir dizi parçadan oluşur. Bu fren parçalarından biri de aracınızın fren balatalarıdır. Fren balatası bakımının sürekli yapılması gereken ve ihmal edilmemesi gereken bir parçadır. “Fren balatası nedir?”, “Fren balatasının ömrü ne kadardır?”, “Fren balatası ne işe yarar?”, “Fren balatası neden öter?” gibi sorularınızın cevaplarını Miniyol olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!
Balata

Fren Balatası Nedir?

Fren balatası, aracınızın fren sisteminin önemli bir bileşenidir ve fren pedalına bastığınızda aracınızın durmasını sağlamada önemli bir rol oynar. Bir tarafında kalın sürtünme malzemesi bulunan yassı bir çelik parçasından yapılırlar. Fren pedalına bastığınızda, fren balataları fren diskine temas eder. Bu, tekerleklerin dönmesini engelleyen sürtünmeye neden olur.

Fren Balatası Ne İşe Yarar?

Fren balatası kısa bir tabirle aracınızın frenleme yapmasını sağlar. Fren pedalı ile tekerlekler arasında bağlantı görevi görür. Sağlıklı bir fren balatası, fren pedalına basıldığı anda tekerleklerin hızını keserek aracın durmasını sağlar.

Fren Balatası Çeşitleri Nelerdir?

Fren balatası, sürtünmeyi en üst düzeye çıkaran bir malzemeden yapılmıştır. Fren balatalarının rotorlar üzerinde sağladığı tutuşu en üst düzeye çıkarmak için, daha yüksek sıcaklık ve sürtünme taleplerine dayanabilen farklı malzemeler kullanılır. Kullanılan farklı malzemelere göre fren balatası çeşitlerini organik, yarı metalik ve seramik olmak üzere üçe ayırabiliriz.

Organik (Metalik Olmayan) Fren Balatası

Organik fren balatası mevcut en yumuşak fren balatasıdır. Çabuk aşınırlar ve büyük miktarda fren tozu ürettikleri bilinmektedir.

Yarı Metalik Fren Balatası

Yarı metalik fren balatası günümüz arabalarının çoğunda kullanılan fren balatasıdır. Balatalardaki metal kısım balatayı ısıya daha dayanıklı hale getirir, ancak aynı zamanda daha düşük sıcaklıklarda daha az verimli çalışmasına neden olur.

Seramik Fren Balatası

Seramik fren balatası yarı metalikten daha yüksek performanslı bir peddir. Ancak fiyat olarak çok daha pahalıdır. Yalnızca yüksek performanslı uygulamalar için uygundurlar.

Fren Balatasının Ömrü Ne Kadardır?

Bir arabadaki tekerlekler inanılmaz derecede hızlı dönebilir ve ağır bir aracı sürtünme kullanarak durdurmak, fren balatalarında zamanla aşınmalara neden olur. Fren balatasının ömrü, sürüş tarzınızın yanı sıra ne sıklıkta sürdüğünüze de bağlıdır. Her gün yoğun trafikte araç kullanıyorsanız ve sık sık fren kullanıyorsanız veya sert bir frenleme stiliniz varsa, çoğunlukla kırsal alanlarda veya ara sıra araba kullanan birine göre fren balatalarınızı daha sık değiştirmeniz gerekecektir.
Fren balatası değişimi

Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?

Fren balatası değişimini en basit anlatımla şu adımları izlereyerek yapabilirsiniz:
  1. Tekerleği çıkarın.
  2. Sürgü cıvatasını çıkarın.
  3. Kaliperi yukarı döndürün.
  4. Eski fren balatalarını dışarı kaydırın.
  5. Tutma klipslerini değiştirin.
  6. Yeni fren balatalarını içeri kaydırın.
  7. Pistonları geri çekin.
  8. Fren hidroliği seviyesini izleyin.
  9. Kaliperi yeniden konumlandırın.
  10. Sürgü cıvatasını yeniden takın.
  11. Diğer taraf için tekrarlayın.
  12. Güvenli koşullar altında test sürüşü yapın.
Fren balatalarınızı kendiniz değiştirmeyi düşünüyorsanız özellikle son adıma çok dikkat edin. Güvenli bir şekilde test sürüşü yapmadan asla trafiğe çıkmayın!

Fren Balatası Biterse Ne Olur?

fren balatası

Yavaş Tepki Süresine Neden Olur

Aşınmış fren balataları ile sürüş, frenleme sırasında yavaş tepki süresine neden olarak yeterince hızlı fren yapamamanıza neden olabilir. Bu nedenle, sorunsuz bir sürüş deneyimi için fren balatalarınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

Lastiklerinize Zarar Verebilir

Aşınmış fren balatalarını değiştirmezseniz zamanla daha fazla maliyet ortaya çıkabilir. Aşınmış fren balataları ile sürüş yapmak frenlemeyi zorlaştıracağı için lastiklerin daha çabuk eskimesine sebep olabilir.

Frenlerinizde Ciddi Hasarlar Oluşabilir

Fren balatası, fren mekanizmasının sadece bir parçasıdır. Sürtünme yaratmak ve tekerleklerinizi yavaşlatmak için fren rotorlarınıza karşı yastık görevi görürler. Arabanızın fren balataları aşındığında metali açığa çıkarır ve metal taşlama üzerindeki metal, ısı ve olası kırılma yoluyla tüm fren sistemine daha fazla zarar verebilir. Bu nedenle, aşınmış fren balatalarıyla araba kullanmak, oynamak istemeyeceğiniz riskli bir oyundur.

Fren Balatası Neden Öter?

Fren balatasının ötmesinin en büyük nedeni aşınmış olmasıdır. Fren balataları kasıtlı olarak minimum kalınlıklarına yaklaştıklarında tiz bir uyarı veren metal bir gösterge ile tasarlanmışlardır. Bu rahatsız edici ötüş, fren balatalarınızı değiştirme zamanının geldiğini anlamanızın bir yoludur.
Fren balatalarınızın üzerindeki ince bir pas tabakası, benzer bir gıcırtı sesi çıkarabilir, ancak bu genellikle birkaç fren uygulamasından sonra kaybolur.Ötme sesi devam ediyorsa fren balatalarınızı hemen kontrol ettirdiğinizden emin olun.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.