Arama yapın

Formula 1 Tarihinin En Çok Yarış Kazanan Pilotları

Formula 1 Tarihinin En Çok Yarış Kazanan Pilotları
Ömer Keskinsoy
Formula 1 tarihinde en çok yarış kazanan pilotları araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için listeledik!
İçerik Başlıkları
    • 1. Lewis Hamilton – 103 Galibiyet
    • 2. Michael Schumacher – 91 Galibiyet
    • 3. Max Verstappen – 54 Galibiyet
    • 4. Sebastian Vettel – 53 Galibiyet
    • 5. Alain Prost – 51 Galibiyet
    • 6. Ayrton Senna – 41 Galibiyet
    • 7. Fernando Alonso – 32 Galibiyet
    • 8. Nigel Mansell – 31 Galibiyet>
    • 9. Jackie Stewart – 27 Galibiyet
    • 10. Jim Clark – 25 Galibiyet
    • Formula 1 Tarihinde Üst Üste En Çok Yarış Kazanan Pilot Kimdir?
    • Formula 1 Tarihinde Yarış Kazanan En Genç Pilot Kimdir?
    • Formula 1 Tarihinde En Çok Pole Pozisyonu Alan Pilot Kimdir?
    • Formula 1 Tarihinde Podyuma En Çok Çıkan Pilot Kimdir?
    • Formula 1 Tarihinde Bir Sezonda En Çok Yarış Kazanan Pilot Kimdir?
    • Formula 1 Tarihinde Şampiyon Olmuş En Genç Pilot Kimdir?
    • Formula 1 Tarihinde Şampiyon Olmuş En Yaşlı Pilot Kimdir?
    • Formula 1 Tarihinde Üst Üste En Fazla Şampiyon Olan Pilot Kimdir?

Dünyanın en popüler araba yarışı organizasyonu olan Formula 1, 1950 yılından beri düzenli olarak düzenlenmektedir. Dünya çapında oldukça takip edeni bulunan Formula 1, dünyadaki en popüler spor dallarından biridir. Böylesine sevilen bir spor dalına tarih boyunca damga vurmuş birçok pilot bulunmaktadır. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan 10 pilotunu listeledik. İşte karşınızda Formula 1’in en başarılı efsanevi pilotları! Keyifli okumalar dileriz.

Yazımıza geçmeden önce Formula 1 hakkında daha detaylı bilgiler almak için Formula 1 Hakkında Merak Edilenler adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

1. Lewis Hamilton – 103 Galibiyet

lewis hamilton

Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotu İngiliz pilot Lewis Hamilton’dur. Tarihte 100 galibiyet barajını aşan ilk pilot olan Lewis Hamilton, ayrıca 7 şampiyonluk ile efsanevi Alman pilot Michael Schumacher ile birlikte en çok şampiyonluk kazanan sürücüdür. Aktif olarak yarış kariyerine devam eden 37 yaşındaki pilotun rekorunu daha da geliştirmesi beklenmektedir. Aktif olarak kariyerine devam eden diğer pilotların galibiyet olarak oldukça önünde bulunan İngiliz pilotun Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotları listesinde uzun yıllar ilk sırada kalacak olması kesindir.

Kariyerine 2007 senesinde McLaren Mercedes sürücüsü olarak başlayan Lewis Hamilton’un, McLaren takımıyla geçirdiği 6 sezonda 21 yarış galibiyeti ve 1 şampiyonluğu bulunmaktadır. 2013 senesinden beri Mercedes sürücüsü olarak kariyerine devam eden İngiliz pilotun Mercedes markasıyla ise 82 yarış galibiyeti ve 6 şampiyonluğu bulunmaktadır.

2. Michael Schumacher – 91 Galibiyet

michael schumacher

Michael Schumacher birçok kişiye göre Formula 1 tarihinin en iyi pilotu olarak gösterilmektedir. Kariyeri boyunca 91 yarış galibiyeti bulunan Alman pilotun bunun yanı sıra 7 şampiyonluğu da bulunmaktadır. Lewis Hamilton ile beraber Formula 1 tarihinin en çok şampiyon olan pilotu olan Michael Schumacher, yalnızca Formula 1’in değil tüm spor tarihinin en popüler sporcularından biridir. 2012 senesinde emekli olduktan sonra 2013 senesinde Alpler’de kayak yaparken kaza geçirerek komaya giren Schumacher günümüzde uyanmış olsa da tedavisi herkesten gizli bir şekilde devam etmektedir.

Kariyerine 1991 senesinde Jordan sürücüsü olarak başlayan Michael Schumacher, kısa süre sürücüsü olduğu Jordan ile yarış kazanamamıştır. Daha sonra Benetton takımına geçen Alman pilot burada 19 yarış ve 2 şampiyonluk kazanmıştır. Benetton’dan sonra efsanesi olduğu Ferrari takımına geçen Michael Schumacher, Ferrari ile 72 yarış galibiyeti ve 5 şampiyonluk kazanmıştır. Kariyerinin sonunda 3 sene boyunca Mercedes takımında yarışan Alman pilot buraya hiç yarış kazanamamış ve 2012 senesinin sonunda emekli olmuştur.

3. Max Verstappen – 54 Galibiyet

max verstappen

Hollandalı “Super” Max Verstappen lakaplı pilot henüz 26 yaşında olmasına rağmen Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotları listesinde 4. sıradadır. Kariyerinde 54 yarış galibiyeti ve 3 şampiyonluğu bulunmaktadır. Lewis Hamilton’un rekorunu geçebileceği konuşulan Max Verstappen kariyerine aktif olarak Red Bull Racing takımı ile devam etmektedir.

Formula 1 kariyerine Toro Rosso takımı ile adım atan Hollandalı sürücü, burada geçirdiği iki senenin ardından Red Bull Racing takımına geçmiştir. Red Bull Racing ile çıktığı ilk yarışı kazanan Max Verstappen 19 yaşında kazandığı bu zaferle birlikte Formula 1 tarihinde yarış kazanan en genç pilot olmuştur. Red Bull Racing ile 54 galibiyeti ve 3 şampiyonluğu bulunan Hollandalı pilot aktif olarak kariyerine devam etmektedir.

4. Sebastian Vettel – 53 Galibiyet

sebastian vettel

Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotları listesinin 3. sırasında bir başka Alman pilot Sebastian Vettel yer almaktadır. Kariyeri boyunca 53 yarış galibiyeti bulunan Alman pilotun bununla birlikte 4 şampiyonluğu da bulunmaktadır. Ayrıca Sebastian Vettel, Formula 1 tarihinin en genç şampiyonu unvanını da elinde bulundurmaktadır. 35 yaşındaki Sebastian Vettel, 2022 sezonu sonunda emekli olmuştur.

Kariyerine Sauber takımının test sürücüsü olarak başlayan Vettel, 2007 senesinde kaza geçiren Kubica’nın ABD yarışına katılamamasıyla Formula 1 kariyerine başlamıştır. 19 yaşında ilk yarışına çıkan Alman pilot yarışı puan barajında tamamlayarak dikkatleri üzerine çekmiş ve sezon ortasında Toro Rosso takımına geçmiştir. Toro Rosso takımıyla 1 galibiyet alan genç sürücü, 2009 senesinde kariyerindeki bütün şampiyonlukları kazanacağı Red Bull Racing takımına geçmiştir. Red Bull Racing ile 38 yarış galibiyeti ve 4 şampiyonluk kazanan Vettel daha sonra Ferrari adına yarışmaya başlamıştır. Ferrari 14 galibiyet kazanmıştır. Son iki sezonunda Aston Martin pilotu olarak yarışan Sebastian Vettel burada hiç yarış kazanamamıştır ve 2022 sezonu sonunda emekli olma kararı almıştır.

5. Alain Prost – 51 Galibiyet

alain prost

Formula 1 tarihinin en başarılı Fransız pilotu olan Alain Prost, kariyeri boyunca 51 yarış galibiyeti ve 4 şampiyonluk kazanmıştır. Kariyerine 25 yaşında McLaren takımı ile başlayan Prost burada yalnızca 1 sene kalmış ve yarış kazanamamıştır. Ertesi sene Renault takımına geçen Fransız pilot burada 9 yarış galibiyeti kazanmıştır. Ardından eski takımı McLaren’e geri dönen Alain Prost, burada 30 yarış galibiyeti ve 3 şampiyonluk kazanmıştır. Ferrari ile geçirdiği 2 sezonda 5 galibiyet kazanan Fransız sürücü, kariyerinin son senesinde ise Williams takımı ile 7 yarış galibiyeti ve şampiyonlukla emekli olmuştur.

6. Ayrton Senna – 41 Galibiyet

ayrton senna

Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotları arasında 6. sırada yer alan Brezilyalı pilot Ayrton Senna, belki de bu listenin daha yukarılarında yer alabilirdi. Kariyeri boyunca 41 yarış galibiyeti ve 3 şampiyonluk kazanan Senna, Toleman takımıyla Formula 1 kariyerine giriş yaptı. Burada yarıştığı bir senede yarış kazanamayan Brezilyalı pilot ertesi sene Lotus takımına geçiş yaptı ve burada üç senede 6 yarış galibiyeti elde etti. Daha sonra efsanesi olacağı McLaren takımına geçen Senna, takımıyla birlikte 35 yarış galibiyeti ve 3 şampiyonluk kazandı. Kariyerinin son sezonunda Williams takımıyla Imola pistinde geçirdiği kaza sonrası hayatını kaybetmiştir. Belki de günümüz Formula 1’inin en harika icatlarından biri olan halo eklentisi o zamanlarda araçlarda olsaydı Ayrton Senna bu listede çok daha yukarılarda olabilirdi. Her şeye rağmen Ayrton Senna, Formula 1 tarihinin en efsane pilotları arasında yer almaktadır.

7. Fernando Alonso – 32 Galibiyet

fernando alonso

İspanyol sürücü Fernando Alonso kariyeri boyunca 32 yarış galibiyeti ve 2 şampiyonluk elde etmiştir. Aktif olarak yarış kariyerine devam eden 41 yaşındaki İspanyol pilot eski günlerini aratsa da hala gridin en iyi pilotları arasındadır.

Formula 1 kariyerine 20 yaşında Minardi takımıyla başlayan Fernando Alonso, buradan sonra kariyerindeki 2 şampiyonluğu kazandığı Renault takımına geçmiştir. Renault ile 15 yarış galibiyeti ve 2 şampiyonluk kazanan İspanyol pilot, McLaren takımı ile geçirdiği bir sezonda elde ettiği 4 galibiyetten sonra tekrar Renault takımına dönmüştür. İkinci Renault döneminde 2 yarış galibiyeti elde eden Alonso, daha sonra Ferrari ile 11 yarış galibiyeti kazanmıştır. Daha sonra McLaren ile 4 sezon boyunca yarış kazanamayan Fernando Alonso, 2018 sezonunda emeklilik kararı almıştır. 2021’de Alpine takımı ile gride geri dönen İspanyol pilot 2023 sezonunda Aston Martin takımında yarışacaktır.

8. Nigel Mansell – 31 Galibiyet>

nigel mansell>

Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotları arasında 8. sırada yer alan İngiliz pilot Nigel Mansell, beresi ve bıyığı ile Formula 1 takipçilerinin aklına kazınmış bir pilottur. Kariyerinde 31 yarış galibiyeti ve 1 şampiyonluğu bulunan İngiliz pilot, Formula 1'e Lotus takımı ile adım atmıştır. 5 sezon Lotus adına yarışan Nigel Mansell yarış kazanamadan Williams takımına geçmiştir. Williams ile 13 galibiyet kazandıktan sonra Ferrari takımına geçen Mansell, iki sezonda 3 yarış galibiyeti kazanabilmiştir. Daha sonra Williams’a geri dönen İngiliz pilot kariyerindeki tek şampiyonluğu burada kazanmıştır. İkinci Williams döneminde 15 yarış galibiyeti elde etmiş ve emekli olmuştur.

9. Jackie Stewart – 27 Galibiyet

jackie stewart

Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotları listesindeki bir diğer İngiliz pilot Jackie Stewart’tır. Döneminin en iyi pilotlarından biri olan İngiliz pilotun 27 yarış galibiyeti ve 3 şampiyonluğu bulunmaktadır. Formula 1 kariyerine BRM takımı ile başlayan Jackie Stewart burada 2 galibiyet kazanmıştır. Daha sonra Matra takımı ile 9 yarış galibiyeti ve 1 şampiyonluk kazanmıştır. Ardından March takımı ile 1 galibiyet kazanan İngiliz pilot, son olarak Tyrrell takımı adına yarışmıştır ve 15 yarış galibiyetinin yanında 2 şampiyonluk kazanmıştır.

10. Jim Clark – 25 Galibiyet

jim clark

Formula 1 tarihinin en çok yarış kazanan pilotları listemize son sıradan giriş yapan isim listedeki bir diğer İngiliz pilot olan Jim Clark’tır. Tarihin en hızlı pilotlarından biri olan Clark, korkusuz olarak nitelendiriliyordu. Sadece 9 sezon boyunca yarışan İngiliz pilot, kariyerinde sadece Lotus takımında yer almıştır. Lotus takımı ile 25 yarış galibiyetinin yanı sıra 2 dünya şampiyonluğu da kazanmıştır.

Formula 1 Tarihinde Üst Üste En Çok Yarış Kazanan Pilot Kimdir?

Formula 1 tarihinde üst üste en çok yarış kazanan pilot Max Verstappen'dir. Hollandalı sürücü 2023 senesinin İtalya Grand Prix'inde efsane Alman pilot Sebastian Vettel'in üst üste 9 yarış kazanma rekorunu tarihe gömerek 10. yarışını kazanarak tarihe geçmiştir. Süper Max sezonun 15. yarışı olan Singapur Grand Prix'inde 5. olarak rekorunu geliştirme şansını kaybetmiştir.

Formula 1 Tarihinde Yarış Kazanan En Genç Pilot Kimdir?

Formula 1 tarihinde yarış kazanan en genç pilot 2016 İspanya Grand Prix’ini kazanan Red Bull Racing pilotu Max Verstappen’dir. İspanya’da zafere uçan Hollandalı pilot, yarışı kazandığında 18 yaşındaydı (18 yaş, 7 ay, 15 gün). Bu tarihten önce rekorun sahibi ise 2008 senesinde, 21 yaşında (21 yaş, 2 ay, 11 gün) İtalya Grand Prix’ini kazanan Red Bull Racing’in Alman pilotu Sebastian Vettel’di.

Formula 1 Tarihinde En Çok Pole Pozisyonu Alan Pilot Kimdir?

Formula 1 tarihinin en çok pole pozisyonu alan ve yarışa ilk sıradan başlayan pilotu Sir Lewis Hamilton’dur. İngiliz pilot kariyerinde 104 kez pole pozisyonunu elde etmiştir. Lewis Hamilton’un arkasındaki isim ise 68 kez pole pozisyonu elde eden efsanevi Alman pilot Michael Schumacher’dir.

Formula 1 Tarihinde Podyuma En Çok Çıkan Pilot Kimdir?

Formula 1 tarihinde podyuma en çok çıkan pilot Lewis Hamilton’dur. İngiliz pilot tam 197 kez podyum sevinci yaşamıştır. 103 galibiyetle en çok yarış kazanan pilot olan Hamilton, yarışı 56 kez ikinci, 38 kez de üçüncü olarak tamamlamıştır. İngiliz pilotun arkasından gelen isim ise 155 podyumla Michael Schumacher’dir.

Formula 1 Tarihinde Bir Sezonda En Çok Yarış Kazanan Pilot Kimdir?

Hollandalı pilot Max Verstappen, 2023 Abu Dabi Grand Prix’sinde aldığı galibiyetle 2023 senesinde 19. yarış galibiyetini kazanarak Formula 1 tarihinde bir sezon içerisinde en çok yarış kazanan pilot unvanını geliştirmiştir. Hollandalı başarılı pilotun arkasında ise bir sezonda 13 galibiyetle Michael Schumacher ve Sebastian Vettel bulunmaktadır.

Formula 1 Tarihinde Şampiyon Olmuş En Genç Pilot Kimdir?

2010 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Sebastian Vettel, Formula 1 tarihinin en genç şampiyonu unvanına sahiptir. Alman pilot o sezon 23 yaşındaydı (23 yıl, 134 gün).

Formula 1 Tarihinde Şampiyon Olmuş En Yaşlı Pilot Kimdir?

Arjantinli pilot Juan Manuel Fangio, 1957 sezonunda 46 yaşındayken (46 yıl, 41 gün) şampiyon olarak en yaşlı şampiyon unvanını elinde bulundurmaktadır.

Formula 1 Tarihinde Üst Üste En Fazla Şampiyon Olan Pilot Kimdir?

Formula 1 tarihinde üst üste en çok şampiyon olan pilot Alman efsanesi Michael Schumacher'dir. Alman pilot 2000, 2001, 2002, 2003 ve 2004 sezonlarında üst üste 5 kez şampiyon olarak bu rekorun sahibidir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.