Arama yapın

Formula 1 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Formula 1 Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ömer Keskinsoy
Formula 1 hakkında en çok sorulan soruları Miniyol bloğunda cevapladı.
İçerik Başlıkları
    • Formula 1 Nedir?
    • Formula 1 Nasıl Başladı?
    • Grand Prix Nedir?
    • Sprint Yarışı Nedir?
    • Formula 1’de Kaç Takım ve Kaç Pilot Var?
    • Formula 1 Takımları Hangileridir?
    • Formula 1 Pilotları Kimlerdir?
    • Bir Sezonda Kaç Yarış Yapılır?
    • Formula 1 Yarışı Puan Sıralaması Nasıl Yapılır?
    • Sprint Yarışı Puan Sıralaması Nasıl Yapılır?
    • Formula 1 İstanbul Grand Prix'i
      • İstanbul Grand Prix'ini Kazanan Pilotlar
    • Formula 1'de Neden Kadın Pilot Yok?

Heyecan dolu yarışların, hızın ve teknolojinin muhteşem bir buluşma noktası olan Formula 1 dünyasına hoş geldiniz! Pistteki adrenalini hissetmek, araçların hızla virajlardan geçişi, ekipler arasındaki rekabetin kızıştığı anlar... Formula 1, motor sporları tutkunlarını büyüleyen ve sürükleyen bir dünyaya kapı aralıyor. Ancak bu muazzam sporu sadece yüzeyine çıkarmak, yarışan pilotların ötesine geçmek ve pistin ardındaki sırları keşfetmek için bu yazı tam da ihtiyacınız olan kılavuz olabilir. Formula 1'in göz alıcı dünyasına birlikte dalalım ve bu heyecan verici sporun ardındaki sırları keşfedin!

Formula 1 hakkında bilinmesi gerekenler

Formula 1 Nedir?

Formula 1 (F1),motor sporlarının zirvesi olarak kabul edilen bir açık tekerlekli araba yarışı türüdür. Takımların ve üreticilerin en yüksek teknoloji ve beceri seviyesinde rekabet ettiği yüksek performanslı bir yarış serisidir. Formula 1'deki "Formula" terimi, katılımcıların uyması gereken bir dizi kural veya formülü ifade eder.

Formula 1 Nasıl Başladı?

Formula 1, 20. yüzyılın başlarında Avrupa Grand Prix yarışlarının evrimleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Resmi olarak Formula 1 olarak tanınan ilk Dünya Şampiyonası sezonu 1950 yılında gerçekleşti. Ancak sporun kökleri, otomobil meraklılarının ve üreticilerinin makinelerinin hızını ve dayanıklılığını sergilemeye çalıştığı 1900'lü yılların başlarına kadar uzanıyor.

Formula 1'in öncüsü olarak kabul edilen ilk Grand Prix yarışı 1906 yılında Fransa'nın Le Mans kentinde düzenlendi. Yıllar geçtikçe, çeşitli düzenlemeler ve araç özellikleri içeren çeşitli yarışlar ve şampiyonalar ortaya çıktı. Fédération Internationale de l'Automobile'in (FIA) 1904 yılında kurulması, kuralların ve güvenlik önlemlerinin standartlaştırılmasında önemli bir rol oynadı.

Grand Prix Nedir?

Grand Prix, yarış haftasını belirtmek için kullanılan bir terimdir. Formula 1 Grand Prix'si bir hafta sonu boyunca düzenlenir. Cuma günü, iki serbest antrenman seansının yapıldığı bir antrenman seansı günü olarak belirlenmiştir. Sıralama seansları cumartesi günleri yapılır ve bu seans, yarış için başlangıç sırasını belirler. Yarışlar ise pazar günleri düzenlenir ve Grand Prix'in en heyecanlı parçasını oluşturur.

Önceden belirlenen bazı Grand Prix'lerde sprint yarışı düzenlenir. Bu haftalarda da Grand Prix'in düzenleme sıralaması değişir. Normalde cuma günleri iki seans antreman yapılırken, sprint yarışı haftalarında tek antreman yapılır ve ardından sıralama turları gerçekleştirilir. Bu sıralama turlarının sonuçlarına göre pilotlar cumartesi günü sprint yarışı yaparlar. Sprint yarışının sonuç sıralamasına göre de pazar günkü asıl yarışın sıralaması belirlenir.

Formula 1 pilotları

Sprint Yarışı Nedir?

Sprint yarışı, normal bir Formula 1 yarışının çok daha kısa halidir. Sezon takviminin bazı Grand Prixlerinde düzenlenen sprint yarışları yarış haftasına daha fazla eğlence katmak için düzenlenir ve sürücülere ekstra puanlar kazandırır. Cumartesi günleri yapılan sprint yarışlarının sıralaması cuma günü yapılan sıralama turlarıyla belirlenir. Sprint yarışının sonuçlarına göre ise pazar günkü yarışın sıralaması belirlenir. Sprint yarışını ilk 8'de bitiren pilotlar puan kazanır.

Formula 1’de Kaç Takım ve Kaç Pilot Var?

Formula 1'de 10 takım bulunmaktadır. Her takımda ikişer Formula 1 pilotu bulunduğu için yarışlarda toplam 20 pilot yarışır. Ayrıca her takımın yedek pilotları da bulunur. Bu pilotlar o hafta yarışamayacak pilotların yerine her an hazır beklerler.

Formula 1 Takımları Hangileridir?

Tarih boyunca birçok marka Formula 1 sporunun içerisinde yer almıştır. Şuan Formula 1'de yarışan takımlar şunlardır:

  1. Red Bull Racing
  2. Mercedes
  3. Ferrari
  4. McLaren
  5. Aston Martin
  6. Alpine
  7. Williams
  8. AlphaTauri
  9. Alfa Romeo
  10. Haas

Formula 1 Pilotları Kimlerdir?

Formula 1'de mücadele eden 10 takımın toplam 20 pilotu şu şekildedir (Yedek pilotlar dahil edilmemiştir):

  1. Red Bull Racing: Max Verstappen - Sergio Perez
  2. Mercedes: Lewis Hamilton - George Russell
  3. Ferrari: Charles Leclerc - Carlos Sainz
  4. McLaren: Lando Norris - Oscar Piastri
  5. Aston Martin: Fernando Alonso - Lance Stroll
  6. Alpine: Esteban Ocon - Pierre Gasly
  7. Williams: Alexander Albon - Logan Sargent
  8. AlphaTauri: Daniel Ricciardo - Yuki Tsunoda
  9. Alfa Romeo: Valteri Bottas - Guanyu Zhou
  10. Haas: Kevin Magnussen - Nico Hulkenberg

formula 1 takımları

Bir Sezonda Kaç Yarış Yapılır?

Formula 1 sezonlarına sürekli olarak bazı pistler eklenip çıkartılmıştır. Bu sebeple bir sezondaki yarış sayısı da sürekli değişmiştir. Fakat son 3 sezondur bir Formula 1 sezonu 22 Grand Prix'ten oluşmuştur.

Formula 1 Yarışı Puan Sıralaması Nasıl Yapılır?

Formula 1'de yarışan 20 pilot bitirdikleri yarış derecesine göre farklı puanlar almaktadır. Fakat bir yarışta sadece ilk 10'da bitiren sürücüler puan kazanırlar. Pilotların kazandıkları puanların sıralaması şu şekildedir:

SIRALAMAPUAN
125
218
315
412
510
68
76
84
92
101

*** Bu puanlara ek olarak o yarışta en hızlı turu atan pilot ekstra 1 puan kazanır.

Sprint Yarışı Puan Sıralaması Nasıl Yapılır?

Normal yarışa göre çok daha kısa süren sprint yarışının kazandırdığı puanlar da daha azdır. Ayrıca normal yarışta ilk 10 sıradaki pilotlar puan alırken, sprint yarışında ilk 8'de bitiren pilotlar puan kazanırlar.

SIRALAMAPUAN
18
27
36
45
54
63
72
81

grand prix nedir

Formula 1 İstanbul Grand Prix'i

Zamanında İstanbul Grand Prix'i Formula 1'in en önemli ve en çok sevilen ayaklarındandı. 2005-2011 yılları arasında kesintisiz olarak yapılan İstanbul Grand Prix'i sürprizlere açık bir pist olduğu için yarış severler tarafından oldukça beğeniliyordu. Fakat gerek ekonomik nedenler gerekse de ilginin çok olmamasından dolayı takvimden çıkarıldı. 2020 ve 2021 yıllarında tekrardan takvime eklenen İstanbul Grand Prix'i şuan takvimde kendine yer bulamıyor.

İstanbul Grand Prix'ini Kazanan Pilotlar

SENEKAZANAN
2005Kimi Raikonen / McLaren
2006Felipe Massa / Ferrari
2007Felipe Massa / Ferrari
2008Felipe Massa / Ferrari
2009Jensen Button / Brawn GP
2010Lewis Hamilton / McLaren
2011Sebastian Vettel / Red Bull Racing
2020Lewis Hamilton / Mercedes
2021Valteri Bottas / Mercedes

Formula 1'de Neden Kadın Pilot Yok?

Aslında Formula 1'de kadın pilot yarışamaz diye bir kural yok. Fakat organizasyonun cinsiyetçi davrandığı çoğu kişi tarafından kabul ediliyor. Zaman zaman Formula 1'in alt seviyesi olan Formula 2'de kadın pilotlar yer almış olmasına rağmen bugüne kadar henüz bir kadın F1 pilotu olmamıştır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.