Arama yapın

ESP Nedir?

ESP Nedir?
Ömer Keskinsoy
Aracın kaymasını önlemek amacıyla yol tutuşunu sağlayan ESP sistemi hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • ESP Ne İşe Yarar?
    • ESP Nasıl Çalışır?
    • ESP Ne Zaman Devreye Girer?
    • ESP Bozulursa Ne Olur?
    • ESP’nin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
    • ESP Arıza Lambası Neden Yanar?
Elektronik Stabilite Programı (ESP),çoğu modern arabada bulunan bilgisayarlı bir güvenlik teknolojisidir. Çekiş kaybını algılayıp azaltarak, lastiklerin kontrolsüz bir şekilde patinaj yapmasını önleyerek aracın dengesini iyileştirmek için tasarlanmıştır. ESP, direksiyon hakimiyetinde bir kayıp tespit ettiğinde, aracı sürücünün gitmeyi amaçladığı yere yönlendirmesine yardımcı olmak için otomatik olarak bireysel frenler uygulamaktadır. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için ESP hakkında bilmeniz gerekenleri hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
esp nedir

ESP Ne İşe Yarar?

ESP, sürüş güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalara göre ESP’nin, sürücülerin ölümcül bir kaza geçirme şansını %25 ila %32 arasında azaltabileceği gösterilmiştir. Bu denli önemli bir teknoloji olan ESP, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 2014 senesinden beri zorunlu olarak kullanılmaktadır. ESP’nin ne işe yaradığını basit bir şekilde anlatmak gerekirse, sürüş sırasında aniden yola bir şey çıkması veya çok keskin bir viraja kontrolsüz şekilde girilmesi gibi durumlarda ESP, yol tutuşunu sağlayarak aracın savrulmasını önlemekle görevlidir.

ESP Nasıl Çalışır?

ESP, Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi (ABS) ve Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) ile birlikte çalışmaktadır. ABS, frenleme sırasında tekerleklerin patinajını durdururken, TCS, hızlanma sırasında tekerleklerin patinaj yapmasını önlemektedir. ESP çoğunlukla ABS aracılığıyla çalışmaktadır ancak aynı zamanda sürücünün kontrol girişleri ile aracın gerçek tepkisi arasındaki ince farkları tespit etmek için TCS ile çalışmaktadır.
ESP; tekerlek hızı, sapma açısı ve direksiyon açısını saniyede 25 kez ölçmektedir. Aracın yanal çekişi kaybetmesi ve kayması durumunda ESP, bireysel frenler uygulayarak patinajı hafifletir. Önden savrulma durumunda ise ESP, arka tekerleğe fren uygular.

ESP Ne Zaman Devreye Girer?

Otomobil sürüş halindeyken ani bir manevra ile yoldan çıkma tehlikesi yaşarsa ESP otomatik olarak devreye girmektedir. Gösterge panelindeki ESP ışığının yanması durumunda sistemin devreye girdiği anlaşılabilmektedir.
esp ne işe yarar

ESP Bozulursa Ne Olur?

Aracın ani hareketlerde savrulmasını önleyen ESP’nin bozulması durumunda büyük bir güvenlik sorunu yaşayabilirsiniz. Aracın yol tutuşunu sağlayan ESP bozulduğu veya devre dışı kaldığı için olası kazalara davetiye çıkarılmaktadır.

ESP’nin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Gösterge panelinde bulunan ESP ışığının hiç yanmaması veya sürekli yanması durumunda sistemde bir arıza olduğu anlaşılabilir. Bu durumlardan birini yaşamanız durumunda en kısa sürede aracınızın ESP sistemini kontrol ettirmeniz gerektirmektedir.

ESP Arıza Lambası Neden Yanar?

ESP sisteminde arıza olduğunu gösteren arıza lambasının yanmasının birden fazla nedeni olabilir. Bunlar:
  • Arızalı ABS Sensörü: Tekerleklerdeki sensörler, ABS kontrol ünitesine her tekerleğin hızı hakkında bilgi sağlar. Tekerleklerdeki bir sensör arızalanırsa, olmayan bir tekerlek kayması algılayabilir ve bu da ışığın yanmasına neden olabilir.
  • Arızalı ABS Halkası: ABS sensörü, tekerleklerin hızını ABS halkasından ölçer. Bu halkaların arızalı veya kırık olması sensörün yanlış hız ölçmesine neden olabilir.
  • Arızalı Fren Müşürü: Fren pedalında ESP sisteminin bilgilendirilmesini sağlayan bir anahtar bulunmaktadır. Bu anahtardaki bir arıza, yanlış bilgilerin gönderilmesine neden olabilir ve bu da ESP ışığının yanmasına neden olabilir.
  • Arızalı Gaz Kelebeği: Araba kayarken gaz kelebeği ESP sisteminin güç çıkışını kontrol etmek için kullanılır. Gaz kelebeğindeki bir arıza, ESP ışığının yanmasına neden olabilir.
  • Arızalı Direksiyon Açı Sensörü: Direksiyon açısı, ESP sistemi tarafından araba kayarsa ne yapacağınızı belirlemek için kullanılır. Bir arıza varsa veya direksiyon açısı sensörü yanlış programlanmışsa ESP lambası yanabilir.
  • ABS Kablolama Sorunu: Her tekerlek sensörünü kontrol etmek için ABS ünitesinden gelen teller bulunmaktadır. Ancak süspansiyon, bu tellerin çok fazla hareket etmesine neden olur ve bu da zamanla yıpranmaya neden olabilir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.