Arama yapın

ABS Nedir?

ABS Nedir?
Sinan Daşpınar
Araçlarda ABS fren hakkında merak edilen her şeyi sizler için derledik.
İçerik Başlıkları
    • ABS fren arızasını nasıl anlarım?
 
Bir otomobilde birçok konuya dikkat etmeniz gerekmektedir. Aracınızı tanımanın en iyi yollarından birisi Miniyol’un araç sözlüğünden öğrenmek. Araç kiralama yapmanın en kolay ve güveniliyor yolu olan Miniyol’dan araç kiralama yaparak rent a car firmalarımızın tümü araç bakımlarını yapmış bir şekilde araçları size teslim etmektedir. 
 
Haydi, şimdi gelin ABS nedir? ABS fren arızaları nedir? Gibi akıllardaki soruların cevaplarına bulmak için arabaların büyüleyici dünyasına inelim. 
Her otomobil kendince farklılıklar gösterir. Kullanıcılar bu araçları kendi önceliklerine göre seçmektedir. Her otomobil sürücüsünün en büyük istediği konforlu, rahat ve güvenli bir araçta seyahat etmektir. Araçların güvenliğini artırmak için son zamanlarda tüm araçlarda ABS fren sistemi zorunlu hale gelmiştir. ABS fren araçta ve araç dışında yer alan herkesin güvenliği düşünülerek tasarlanmıştır. ABS’nin açılımı “Anti-Lock Braking System” yani kilitleme karşıtı fren sistemi olarak geçmektedir. ABS fren mesafesini kısaltırken aynı zamanda otomobilin durma kabiliyetini, anı durma kabiletini ve yol tutuşunu arttırır. 
 
ABS frenin amacı hidrolik frenlerin araç tekerleklerini kitlemesini önlemektir. ABS yol koşulları, gittiğiniz hız ve aracın yükü ne olursa olsun aracın tekerliklerinin devir sayısını takip etmektedir. Kışın gittiğini yolda donma varsa ve aracınız kaymaya başladıysa devir sayısı düşer ve ABS fren otomatik olarak devreye girer. 
 
Abs Nedir
 
ABS’nin devreye girdiğini fren pedalındaki hafif titreme ve beraberinde gelen sesle hissedebilirsiniz. ABS sistemi anlık olarak kaymayı engellemek için frenleme kuvvetine müdahil olmaktadır. 
 
ABS fren sistemi ilk 1920’li yıllarda Almanya’da Voisin firmasının “Frenlemenin tekerlekleri kilitlemesini önleyici donanım” adıyla ilk örnek çalışmayı yapmıştır. Sonrasında ABS üstünde yapılan çalışmalar ABS fren sistemi geliştirilmeye devam etmiştir. 
ABS araçta ABS elektronik kontrol ünitesi tarafından yönetilmektedir. ABS’nin temel parçaları şunlardır;
  • ABS kumanda grubu (hidrolik pompa, selenoid valf gövdesi ve kumanda ünitesi
  • Tekerlik sensörleri
  • Tekerlik rotorları
Frene bastığınızda yapılan basınçla birlikte fren hidrolik yağı oluşturur. Yağı, ABS kumanda grubu tekerliklerin fren mekanizmasına ulaştırmaktadır. Kumandada yer alan elektrikli pompa fren basıncını ayarlar. Araçtaki ani fren durumuna göre hidrolik basıncı ya azalır ya da çoğalır. Bazı durumlarda sabit kalır. 
ABS frenleri araçlar için oldukça önemli bir sistemdir. ABS fren arızalarında mutlaka bakımını yaptırmanız gerekmektedir. 
 
Fren Pedalı

ABS fren arızasını nasıl anlarım?

ABS fren arızalarında aracınızda bulunan bilgi ekranında size uyarı verecektir. Bu uyarıyı gördüğünüz an acilen aracınızı oto servise götürmeniz gerekmektedir. Sinyali gördüğünüz halde araba gidiyor diye yolunuza devam ederseniz arıza ciddi bir şekilde ilerlemeye devam eder. Bu tür durumlarda mutlaka uyarıyı aldığınızda en yakın servise gidiniz.
Araç kiralama yaparak aldığınız araçlar sizlere teslim edilirken tüm bakımları yapılmaktadır. Araç arızaları size çok yoruyor ve pahalıya mal oluyorsa araç kiralama yaparak rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. 
ABS fren arızaları genelde parçalar arasındaki bağlantıların gevşemesinden ve kopmasından kaynaklı olabilmektedir. Bir diğer neden ise ABS modülünün zarar görmüş olması olabilir. ABS modülü arızalandığında tamiri mümkün değildir. Değişmesi gerekmektedir. Servisinize gittiğinizde sistemin elektrik bağlantılarını, voltaj ve direnç kontrollerini yaptırmayı unutmayınız.
Miniyol’un avantajlar dolu dünyasında yaptığınız her araç kiralama işleminden sonra size teslim edilen araç ile güvenli bir yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunların yanında Miniyol’dan her araç kiralama işleminde para puan kazabilirsiniz. Miniyol.com veya Miniyol telefon uygulaması üzerinden 3 adımda çok rahat ve kolay bir şekilde araç kiralama yapabilirsiniz. Miniyol ile güvenli yolculuklar sizleri bekliyor. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.