Arama yapın

Dünyanın Yeni 7 Harikası

Dünyanın Yeni 7 Harikası
Ömer Keskinsoy
Çok uzun yıllardır kabul edilen dünyanın 7 harikası hemen hemen hepsinin yok olması sebebiyle değişmiştir. Dünyanın yeni 7 harikasını Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • 1. Çin Seddi - Çin
    • 2. Tac Mahal - Hindistan
    • 3. Petra - Ürdün
    • 4. Machu Picchu – Peru
    • 5. Kolezyum – İtalya
    • 6. Chichen Itza – Meksika
    • 7. Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya
    • Dünyanın Eski 7 Harikası
    • Dünyanın 7 Harikası Neden Değişti?
    • Dünyanın 7 Harikası 2023

Dünyanın 7 Harikası” milattan önce 2. yüzyılda derlenmiştir ve günümüze yalnızca Keops Piramidi sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir. Bu yüzden 2000 yılında İsviçreli bir vakıf dünyanın 7 harikasının güncellenmesi adına bir kampanya başlattı. Dünyanın dört bir yanından 100 milyondan fazla kullanılan oy sonucu 2007 yılında dünyanın yeni 7 harikası açıklandı. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için dünyanın yeni 7 harikasını listeledik. Keyifli okumalar dileriz.

1. Çin Seddi - Çin

çin seddi

Çin Seddi, taş, tuğla, sıkıştırılmış toprak, ahşap ve diğer malzemelerden yapılmıştır ve Çin İmparatorluğu’nu korumak için Çin'in tarihi kuzey sınırları ve doğu-batı hattı boyunca inşa edilmiş bir duvardır. Milattan önce 7. yüzyıla kadar Çin’de savunma amaçlı duvarlar inşa ediliyordu. Bu duvarlar daha sonra bir araya getirilerek Çin Seddi adı verilen daha büyük ve daha güçlü bir duvar oluşturuldu. Çin İmparatorluğu’nun ilk lideri olan Qin Shi Huang tarafından yaptırılan bu büyük duvarın önemli bir kısmı sağlam olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Devasa Çin Seddi’nin uzunluğu uzun yıllar boyunca 8.850 kilometre olarak bilinmekteydi. Fakat Çin hükümetinin yaptığı açıklamaya göre günümüzde Çin Seddi’nin uzunluğu 21.196 kilometre olarak kabul edilmektedir. İki paralel duvar olarak uzanan Çin Seddi’de gözetleme kuleleri ve kışlalar da bulunmaktadır. Çin Seddi, istilaları ve baskınları önlemek için inşa edilmiş olmasına rağmen, büyük ölçüde gerçek güvenliği sağlayamamıştır.

2. Tac Mahal - Hindistan

tac mahal

“Sarayların Tacı” anlamına gelen Tac Mahal, Hindistan’ın Agra kentinde yer almaktadır. Dünyanın en ikonik anıtlarından biri olarak kabul edilen fildişi beyazı rengindeki bu mermer türbe Babür mimarisinin en güzel örneğidir. 1631 yılında imparator Shah Jahan tarafından doğum sırasında hayatını kaybeden eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılan Tac Mahal, yaklaşık 22 yıl gibi bir sürede 20.000 işçi tarafından yapılmıştır. Mozole, geometrik ve çiçek desenlerinde yarı değerli taşlardan oluşan beyaz mermerden yapılmıştır. Göz alıcı merkezi kubbesi dört adet küçük kubbe ile çevrilidir.

Tac Mahal, 1983 yılında dünya mirasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilerek UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir. Yılda yaklaşık 7-8 milyon kişinin ziyaret ettiği Tac Mahal, dünyanın yeni 7 harikasından biri olarak kabul edilmektedir.

3. Petra - Ürdün

petra

Petra, Ürdün’ün güneyinde kumtaşı dağları ve uçurumlar arasındaki uzak bir vadide bulunan arkeolojik şehirdir. Şehir, kayaya oyulmuş mimarisi ve su kanalı sistemi ile ünlüdür. Petra'nın bir diğer adı, oyulduğu taşın renginden dolayı Gül Şehri'dir. Milattan önce 312 tarihinde Nebatilerin başkenti olarak kurulan Petra, günümüzde Ürdün’ün en önemli sembolü ve en çok turist çeken yeridir. 1812 yılında İsviçreli kaşif Johann Ludwig Burckhardt tarafından batı dünyasına tanıtılarak günümüzdeki ününe kavuşmuştur. John William Burgon tarafından “zamanın yarısı kadar eski bir gül kırmızısı şehir” olarak da tanımlanan Petra, Smithsonian Dergisi’nin “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 28 Yer” listesinde de yer almaktadır.

4. Machu Picchu – Peru

machu picchu

Machu Picchu, Peru’da bulunan ve deniz seviyesinden 2.430 metre yükseklikte bir dağ sırtında yer alan 15. yüzyıldan kalma bir İnka kalesidir.  İnka uygarlığından günümüze ulaşan en önemli simgedir. 1450 yılı civarında inşa edildiği düşünülen bu yapı, İspanyolların istilası sonucu İnkalar tarafından terk edilmiştir. Klasik İnka mimarisiyle inşa edilen Machu Picchu’nun Inti Watana, Güneş Tapınağı ve Üç Pencereli Oda olmak üzere üç ana yapısı bulunmaktadır. Yıllar boyunca sürekli olarak orijinali korunarak restore edilen Machu Picchu, dünyanın yeni 7 harikasından biri olarak seçilmiştir.

5. Kolezyum – İtalya

kolezyum

İtalya’nın Roma kentinde bulunan Kolezyum, imparator Vespasian’ın emriyle birinci yüzyılda inşa edilmiş devasa bir amfitiyatrodur. Ortalama 65.000 seyirci kapasiteli olan Kolezyum’da başta gladyatör dövüşleri olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmekteydi. Tarihte yaklaşık 500.000 insanın ve sayısız hayvanın hayatını kaybettiği tahmin edilen Kolezyum dini törenler için de kullanılan bir yer olmuştur. Günümüzde Kolezyum, depremler ve taş hırsızlarının yol açtığı tahribata rağmen İtalya’nın Pisa Kulesi ile birlikte en ikonik yapılarından biridir. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Kolezyum, dünyanın yeni 7 harikasından biri olarak sayılmaktadır.

6. Chichen Itza – Meksika

chichen itza

Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda bulunan Chichen Itza, 9-10 yüzyılları arasında inşa edildiği düşünülen bir Maya şehridir. Birçok önemli anıt ve tapınağın bulunduğu Chichen Itza’da özellikle El Castillo adı verilen piramit dikkat çekmektedir. Bir yılda bulunan 365 günü temsilen 365 basamaklı inşa edilen bu tapınak dönemin şartlarına rağmen muhteşem yapısıyla herkeste büyük hayranlık uyandırmaktadır. Astronomi alanında oldukça bilgili olan Mayaların bu özelliği Chichen Itza’nın her köşesinde görülmektedir. Dünya üzerindeki en etkileyici yerlerden biri olan Chichen Itza, dünyanın 7 harikasından biri olması kesinlikle hak etmektedir.

7. Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya

kurtarıcı isa heykeli

Fransız mühendis Albert Caquot ile birlikte Brezilyalı mühendis Heitor da Silva Costa tarafından inşa edilen Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’nın en ünlü yapısıdır. 8 metrelik kaidesi hariç 30 metre yüksekliğe ve 28 metre genişliğe sahip heykel, 635 ton ağırlığındadır. Brezilya’nın Rio şehrine bakan Tijuca Ormanı Ulusal Parkı'ndaki 700 metre yüksekliğindeki Corcovado Dağı’nın zirvesinde muhteşem bir manzarada bulunmaktadır. Zaman içerisinde doğa olayları sebebiyle hasar gören Kurtarıcı İsa Heykeli, Hristiyanlığın ve Brezilya’nın en ünlü simgesidir ve dünyanın yeni 7 harikasından biridir.

Dünyanın Eski 7 Harikası

Listemizde bulunan dünyanın yeni 7 harikasından önce kabul gören dünyanın 7 harikası şunlardır:

  • Zeus Heykeli

  • Babil’in Asma Bahçeleri

  • Halikarnas Mozolesi, Kral Mausollos’un Mezarı

  • Rodos Heykeli

  • Artemis Tapınağı

  • Keops Piramidi

  • İskenderiye Feneri

Dünyanın eski 7 harikası hakkında daha detaylı bilgi almak için Dünyanın 7 Harikası adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Dünyanın 7 Harikası Neden Değişti?

Dünyanın 7 harikası milattan öncelere dayanan bir listedir. Bu kadar eski bir liste olmasından dolayı da listede bulunan eserlerin birçoğu maalesef günümüze kadar ulaşamamıştır. Günümüzde yalnızca Keops Piramidi ayakta durduğundan dolayı 2007 yılında listenin yenilenmesine karar verilmiştir.

Dünyanın 7 Harikası 2023

Çin Seddi, Tac Mahal, Petra, Machu Pichu, Kolezyum, Chichen Itza ve Kurtarıcı İsa Heykeli; 2023 ylında da dünyanın 7 harikası olarak kabul edilmeye devam etmektedir. 2023 Haziran ayında dünyanın 7 harikasının değiştirilme olasılığı bulunmaktadır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.