Arama yapın

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir ve Nasıl Çalışır?
Ömer Keskinsoy
Cruise Control (Hız sabitleyici),gaz pedalını kullanmanıza gerek kalmadan aracınızın belirli bir hızda sürmesini sağlamak için motorunuzu düzenleyen akıllı bir sistemdir.
İçerik Başlıkları
    • Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir?
    • Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nasıl Kullanılır?
      • 1. Hızınızı Artırın
      • 2. Cruise Control’u (Hız Sabitleyici) Açın
      • 3. Cruise Control’u (Hız Sabitleyici) Ayarlayın
      • 4. Hızınızı Artırmak İstiyorsanız
      • 5. Hızınızı Azaltmak İstiyorsanız
    • Cruise Control (Hız Sabitleyici) Ne İşe Yarar? Avantajları Nelerdir?
    • Cruise Control Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?
    • Adaptive Cruise Control (Adaptif Hız Sabitleyici) Nedir?
    • Cruise Control Sonradan Taktırılır mı?
    • Cruise Control Neden Çalışmaz?
    • Hız Sabitleyici Araca Zarar Verir mi? Tehlikeli mi?
    • Hız Sabitleyici Çok Yakar mı?
    • Cruise Control (Hız Sabitleyici) Otomatik Pilot Değildir
    • Kiralık Araçlarda Cruise Control

Uzun yola çıkanların en büyük sıkıntılarından biri uzun süre boyunca gaz pedalına basması sonucu bacaklarının uyuşmasıdır. Kimi zaman büyük sıkıntılara yol açan bu durum sonucu son yıllarda buna yönelik çalışmalar yapıldı. Artık yoğun olmayan uzun mesafeli yollarda daha rahat ve güzel bir sürüş keyfi sağlayan “cruise control” diğer adıyla “hız sabitleyici” sistemi günümüzde çoğu modern otomobillerde kullanılıyor.

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir?

Hız Sabitleyici

Cruise Control (Hız sabitleyici),gaz pedalını kullanmanıza gerek kalmadan aracınızın belirli bir hızda sürmesini sağlamak için motorunuzu düzenleyen akıllı bir sistemdir. Cruise control sayesinde arabanız sizin belirlediğiniz hız sınırını aşmayarak gaza basmanızı gerektirmeden yola devam eder.

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nasıl Kullanılır?

Cruise Control (Hız Sabitleyici) her araç modelinde biraz farklıdır, ancak çoğu sistem benzer şekilde çalışır. Hızınızı sabitlemek için yapmanız gereken 5 adım şu şekildedir:

1. Hızınızı Artırın

Hız sabitleyici, sürekli durmadan sabit hızda sürüş için tasarlanmıştır. Bu nedenle otoyollarda kullanmak için idealdir. İdeal en düşük hız 50 km/saat olabilir.

2. Cruise Control’u (Hız Sabitleyici) Açın

İstediğiniz hıza ulaştığınızda, hız sabitleyici sistemini açın. Çoğu araçta, cruise control düğmeleri direksiyon simidinin üzerinde veya arkasında yer alır ve açıldığında gösterge panelinizde bir ışık belirir.

  • İlk kez cruise control kullanacaklar için bir uyarı yapacak olursak; yolculuk öncesinde kontrol düğmelerinin yerini tespit edin. Yolculuk esnasında bulmaya çalışmak tehlikeli olabilmektedir.

3. Cruise Control’u (Hız Sabitleyici) Ayarlayın

Sistemi açtıktan sonra ayar düğmesine basın. Bu, mevcut hızı korumak için aracınızla iletişim kuracaktır. Düğmeye bastıktan sonra gösterge panosunda hız sabitleyici göstergesi yeşile dönecektir. Hız sabitleyici ayarlandıktan sonra ayağınızı gazdan çekin ve aracın hızını korumasına izin verin.

4. Hızınızı Artırmak İstiyorsanız

Çoğu arabada, arabanın hızını artırmanıza izin vermek için bir "yukarı" ok veya "+" düğmesi bulunur. Gaz pedalına basmak normalde cruise control sistemini geçersiz kılar.

5. Hızınızı Azaltmak İstiyorsanız

Cruise control sistemindeki aşağı ok tuşuna veya "-" tuşuna dokunun. Acil durumda ise frene basın. Frene basarak cruise control devre dışı bırakılır ve aracın hız kontrolü tamamen elinize geçer.

Ayrıca “cancel (iptal)” düğmesi, hız sabitleyiciyi durdurur ve sistem tamamen kapanmadan size yeniden tam kontrolü sağlayacak zamanı verir. Önceden programlanmış hızınıza dönmek istiyorsanız, “resume (devam et)” düğmesine basmanız yeterlidir.

Hız Sabitleyici Sistemi

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Ne İşe Yarar? Avantajları Nelerdir?

Cruise control sisteminin başlıca yararları şunlardır:

  • Ayak yorgunluğunu ve stresi azaltır.

  • Daha fazla yakıt verimliliği sağlar.

  • Belirli bir hızda gideceğiniz için hız sınırından kaynaklı trafik cezası yememenizi sağlar.

Cruise Control Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Cruise control oldukça kolaylık sağlayan bir durum gibi gözükse de kullanmamanız gereken bazı durumlar vardır:

  • Trafik olan yerlerde,

  • Virajlı yollarda,

  • Dik bir rampadan inerken,

  • Yağmurlu veya karlı havalarda,

  • Islak veya kaygan yollarda,

  • Yorgun olduğunuz zamanlarda kullanılmamalıdır.

Adaptive Cruise Control (Adaptif Hız Sabitleyici) Nedir?

Adaptif kelime anlamı olarak “adapte olabilen”, “uyum sağlayabilen” anlamına gelmektedir. Hız sabitleyici ile birleştirildiğinde ise “otomatik hız sabitleyici” olarak söylenebilir.

Kısaca ACC olarak bilinen adaptive cruise control, 200 metreye kadar önünüzdeki araçları algılayabilen bir radar, kamera veya lazerler kullanan sisteme denir. Bu, aracınızın gerektiğinde kendini yavaşlatarak öndeki araçla güvenli bir mesafeyi korumasını sağlar.

İlk adaptive cruise control sistemleri, motor gücünü azaltarak sizi ancak kademeli olarak yavaşlatabilirdi, ancak modern sistemler frenlerin kontrolünü ele alır ve aracı yavaşlatarak durdurabilir. Bununla birlikte, herhangi bir acil frenleme durumu manuel olarak gerçekleştirilebilir.

Adaptive cruise control performansı üreticiye bağlı olarak değişir ve çoğu yalnızca önünüzdeki arabaları algılamak için tasarlanmıştır. Arabanın önündeki insanları veya diğer küçük nesneleri tespit edemeyebilir.

Cruise Control

Cruise Control Sonradan Taktırılır mı?

Günümüzde birçok yeni nesil araçta cruise control sistemi bulunmaktadır. Bulunmayan araçlarda ise dizel araçlar hariç sonradan taktırılması mümkündür. Cruise control kolu ve araca yüklenecek yazılım ile hız sabitleme sistemi aracınıza eklenebilir.

Cruise Control Neden Çalışmaz?

Hız sabitleyicinin birden fazla çalışmama sebebi olabilir. Bunlardan en yaygın olan sebepler şunlardır:

  • Fren müşürü arızalanmış olabilir.

  • ABS fren sisteminde bir sorun olabilir.

  • Eski bir hız sabitleyici sistemine sahipseniz vakum hattındaki arızadan kaynaklı bir sorun olabilir.

  • Aracın sigortası atmış olabilir.

  • Tekerleklerin hızını izleyen hız sensörleri arızalanmış olabilir.

Hız Sabitleyici Araca Zarar Verir mi? Tehlikeli mi?

Cruise Control kullanılmaması gereken durumlar dışında otomobile zarar vermez ve tehlikeli değildir. Aksine araştırmalar, hız sabitleyicinin ani hızlanma ve yavaşlamayı önlediği için aracınız için gerçekten faydalı olabileceğini gösteriyor.

Hız Sabitleyici Çok Yakar mı?

Bunun cevabı kısaca hayır. Aksine cruise control, yakıt açısından daha verimli olmanıza yardımcı olur. Ayağını pedalların üzerine koyan sürücünün hızlanma ve yavaşlamadaki sürekli değişimi daha fazla yakıt tüketir. Hız sabitleyici ise hızı koruma özelliği sayesinde ortalama %7-14 oranında yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Otomatik Pilot Değildir

Cruise Control System

Cruise control ve otomatik pilot birbirinden farklı şeylerdir. Cruise control sadece aracın sabit bir hızda gitmesini sağlayarak gaza basmanızı gerektirmez. Onun dışında bütün kontrol hala sizdedir. Cruise control açık durumdayken sanki kapalıymış gibi aynı dikkatte aracınızı kullanmaya devam edin.

Kiralık Araçlarda Cruise Control

Miniyol.com veya Miniyol mobil uygulaması aracılığıyla 3 adımda hızlı ve kolay bir şekilde araç kiralama işlemi yapabilirsiniz. Tedarikçi firmalarımızda bulunan birçok araçta cruise control da dahil olmak üzere güvenlik donanımları bulunmaktadır. Kiralayacağınız araçların donanımları ile ilgili detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.