Arama yapın

Çıldır Gölü Hakkında Merak Ettiğiniz Şeyler

Çıldır Gölü Hakkında Merak Ettiğiniz Şeyler
Sinan Daşpınar
Çıldır gölü Doğu Anadolu’da bulunan ve oldukça dikkat çeken bir göldür. Gerek büyüklüğü gerekse çevresi sebebiyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Gölü ziyaret etmek ve göl çevresinde zaman geçirmek isteyenler için oto kiralama ayrıcalıkları sunulmaktadır.
İçerik Başlıkları
    • Çıldır Gölü Nerede?
    • Çıldır Gölüne Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?
    • Çıldır Gölü Nasıl Oluştu?
    • Çıldır Gölünün Özellikleri
    • Çıldır Gölünün Derinliği
    • Çıldır Gölünün Efsanesi
    • Çıldır Gölü Festivali 
Çıldır gölü Doğu Anadolu’da bulunan ve oldukça dikkat çeken bir göldür. Gerek büyüklüğü gerekse çevresi sebebiyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Gölü ziyaret etmek ve göl çevresinde zaman geçirmek isteyenler için oto kiralama ayrıcalıkları sunulmaktadır. 
 
Dünya’nın en güzel gölleri hakında bilgi almak için tıklayın!

Çıldır Gölü Nerede?

Ardahan ve Kars il sınırında bulunan bir göldür. Doğu Anadolu bölgesinde bulunan bu göl turistik bir alandır. Göl 123kilometre karelik bir alana sahip olup, uzunluğu ise 18 kilometredir. Hem yaz hemde kışın gidilip görülebilecek oldukça güzel bir atmosfere sahiptir. Yaz ve kış aylarında gölün görünümü birbirinden farklı olduğundan yıl boyunca birçok turisti ağırlamaktadır. 
 
Çıldır Gölü

Çıldır Gölüne Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?

Çıldır gölünü ziyaret etmek için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Yaz veya kış aylarında tamamen isteğe göre ziyaret edilebilmektedir. Özellikle kış aylarında göl etrafının görüntüsünün kar ile kaplanması büyüleyici bir manzaranın oluşmasına neden olmaktadır. Bölgeye ulaşım özellikle kiralık araç seçenekleri değerlendirilerek yapılmaktadır. Bölgede keyifli vakit geçirmek ve herhangi bir tura bağımlı olmak istemeyenler için ideal bir seçenektir. 

Çıldır Gölü Nasıl Oluştu?

65 milyon yıl önceye dayanan çıldır gölünün oluşumu tersiyer dönemine denk gelmektedir. Volkanik bir toprak yapısına sahip olduğu bilinmektedir. Doğal bir baraj gölü olma özelliğine sahip olan çaldır gölü moloz mahrutu ve lav akıntısı ile meydana gelmiştir. 

Çıldır Gölünün Özellikleri

Doğu Anadolu bölgesinde bulunan en büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir. Tektonik oluşumlu bir göl olması ve volkanik toprak yapısına sahip olması ile dikkat çekici özellikleri arasındadır. Göl çevresinde herhangi bir yeşillik bulunmamaktadır. Bu özelliği ile diğer göllerden ayrılmaktadır. Çıldır gölünü ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistler için rent a car hizmetleri bulunmaktadır. Gölün tüm özelliklerini yakından görebilmek için sizlerde bu fırsattan faydalanabilirsiniz. 

Çıldır Gölünün Derinliği

Büyüklüğü sebebiyle derinlik seviyesi oldukça merak uyandırmaktadır. Çaldır gölü deniz seviyesinden 1959 metre yüksekliktedir. En derin noktasının ise 49 metre olduğu bilinmektedir. 

Çıldır Gölünün Efsanesi

Çıldır gölünün bilinen efsanesine göre göl dibinde eski bir şehir olduğu varsayılmaktadır. Efsaneye göre akşamüzeri dokuz burmalı bir çeşmeden su dolduran kız yedi yıldır görmeyi beklediği abisinin döndüğü haberini almıştır. Bu haber karşısında inanılmaz sevinen ve heyecanlanan kız çeşmenin suyunu kapatmayı unutarak eve koşmuştur. Akşam saatlerinde çeşme akmaya devam etmiş ve evlerin su altında kalmasına neden olmuştur. Köy halkı ne olduğunu anlamaya çalışırken çocukları ile birlikte yokuştan yukarıya kaçmaya başlamıştır. Ertesi gün ise yalnızca kilisenin kubbesi görünür hale gelmiştir. Sular altında kalan şehir efsaneye göre çıldır gölüdür. Bu sebeple dokuz burmalı çeşmenin suyundan meydana geldiği ile ilgili efsaneler mevcuttur. Bu efsaneyi şehrinde dinlemek ve göl çevresini gezmek isteyenler için araç kiralama seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. 

Çıldır Gölü Festivali 

Her yıl temmuz ayında düzenlenen çıldır gölü festivali oldukça eğlenceli vakit geçirilebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu festivale katılmak ve eğlencenin tadını çıkarmak için sizlerde kiralık araba ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.