Arama yapın

Bi-Xenon Far Nedir?

Bi-Xenon Far Nedir?
Büşra Kurnaz
Son yıllarda araçların donanım özelliklerinde görüş kalitesini yükselten yeni özellikler kullanılmaya başlanmıştır. Bi-Xenon Farlar da bu özelliklerden biridir. Peki Bi-Xenon Far nedir? Miniyol sizin için açıkladı.
İçerik Başlıkları
    • Bi-Xenon Far Nasıl Çalışır?
    • Bi-Xenon Far Avantajları Nelerdir?
    • Bi-Xenon Far Dezavantajları Nelerdir?
    • Bi-Xenon Far ve Xenon Far Arasındaki Farklar Nelerdir?
      • Kiralık Araçlarda Bi-Xenon Far

Günümüzde hayatımızı daha pratik hale getiren teknolojik gelişmeler araç sektörüne de hızla yansımaktadır. Özellikle araçların donanım özelliklerinde sürücüye hem kullanım kolaylığı sağlayan hem de görüş kalitesini yükselten yeni özellikler kullanılmaya başlanmıştır. Bi-Xenon Farlar da bu özelliklerden biridir. Peki Bi-Xenon Far nedir?

Bi-Xenon Farlar kısa ve uzun far için aynı ampul setini kullanan; kısa ve uzun far geçişlerinde içerisinde yer alan mekanik sistemle geçiş sağlayan far çeşididir.
Uzun ve kısa far ışığını aynı ampulden sağlayan Bi-Xenon Farlar fotoğraf makinelerinin deklanşörüne benzer bir mekanik sistemle çalışmaktadır. Bi-Xenon sisteminde kullanılan mekanizma araç modellerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bi-Xenon Far Nasıl Çalışır?

Bi-Xenon Far Avantajları Nelerdir?

Bi-Xenon Far sisteminin çalışma prensibi içerisinde yer alan hareketli siperin bir motor aracılığıyla hareket ettirmesiyle gerçekleştirilmektedir. Elipsodial projektör ve mercek arasında bulunan hareketli siper motor sayesinde aşağı ve yukarı hareket ettirilerek ışık miktarını ve dağılımını değiştirmektedir. Bu sayede kısa ve uzun far geçişi de sağlanabilmektedir.
Sistem içerisinde yer alan motor ve siper minimum 50.000 kez sorunsuz çalışabilecek şekilde üretilmektedir.

Bi-Xenon Far Avantajları Nelerdir?

Bi-Xenon Farlarda Xenon ampuller kullanılmaktadır. Xenon ampullerde ışığın rengi güneş ışığına yakın renklerde ve dalga boyu ayarlanabilmektedir. Bu sayede ışık, karşı şeritten gelen sürücülerin gözünü almamakta ve yansıma yapmamaktadır.
Bir diğer avantajlı özellik ise Bi-Xenon Farlarda kullanılan Xenon ampuller halojen ampullere kıyasla daha uzun ömürlüdür. Tasarruf açısından da daha avantajlı olan Xenon ampuller üretim maliyeti konusunda da daha uygundur.

Bi-Xenon Far Dezavantajları Nelerdir?

Temel olarak Bi-Xenon Farların güvenlik açısından Xenon Farlara kıyasla dezavantajlı olduğunu söylemek mümkündür. Bunun sebebi içerisinde Xenon farlara kıyasla yalnızca iki ampul bulunmasıdır. Bu ampul sayısı maliyeti düşürmekte ancak gece sürüşlerinde olası bir far patlaması durumunda sürücünün görüş açısını kaybetmesine neden olabilmektedir.
Bir diğer dezavantaj sayılabilecek olan mekanik sistemle çalışması bazı kullanıcılar açısında hem avantaj hem dezavantaj olarak yorumlanabilmektedir. Mekanik bir sistem daha kolay kullanış sağlarken zamanla yıpranabilmekte ya da tamamiyle bozulabilmektedir.

Bi-Xenon Far ve Xenon Far Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bi-Xenon Farlar ve Xenon Farlar aynı ampul çeşidini kullanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında her ikisi de temelde aynıdır. Halojen farlara kıyasla her iki far da daha parlak ve daha verimlidir. Ayrıca her iki far türünün de halojen farlara oranla uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz.

bi-xenon-far-xenon-far-farki

  • İki far sistemi arasındaki en temel fark Bi-Xenon Far sisteminde mekanik bir düzenek sayesinde uzun ve kısa far geçişi yapılırken, Xenon Farlarda ise bulunan ampuller arasına geçiş yapılmaktadır.
  • Bi-Xenon Far ve Xenon Far arasındaki en temel farklardan biri de kullanılan ampul sayısıdır. Xenon Farlarda halojen farlar gibi iki çift ampul kullanılarak toplamda dört ampul yer almaktadır. Bi-Xenon Farlarda ise toplamda iki ampul bulunmaktadır.
  • Xenon Farlar dört ampul ve dört fardan oluştuğu için daha maliyetlidir. Ancak daha Bi-Xenon Farlara oranla daha güvenilirdir. Bunun sebebi olası bir ampul patlama durumunda otomobilin her iki tarafında da Bi-Xenon ampullerden farklı olarak ekstra iki ampul daha bulunmaktadır.
  • Bi-Xenon Farlar ise Xenon Farlara kıyasla daha az maliyetlidir. Fakat ampullerden biri patladığında aracın iki tarafında da ekstra bir ampul bulunmadığı için görüş açısı kaybolabilmektedir.
  • Bi-Xenon Farlar da Xenon Farlara göre mekanik bir sistem bulunmaktadır. Sistem içinde yer alan motor zamanla yıpranma yapabilir ya da bozulabilir.

Kiralık Araçlarda Bi-Xenon Far

Araç kiralama yapacak olan sürücülerin son yıllarda tercihlerinde en öncelik verdiği kriterleri güvenlik ve sürüş konforu olmaktadır. Bu noktada araç donanım özellikleri ön plana çıkmaktadır. Miniyol’da yer alan farklı tedarikçi firmalarda bulunan araç modellerinde Bi-Xenon ve Xenon farlar yer almaktadır.
Siz de sürüş konforunuza en uygun olduğunu düşündüğünüz kiralık araçları miniyol.com’dan kolaylıkla bulabilir ve üç adımda kiralamanızı gerçekleştirebilirsiniz. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.