Arama yapın

Araç Kullanırken Lazım Olacak 10 Püf Nokta

Araç Kullanırken Lazım Olacak 10 Püf Nokta
Sinan Daşpınar
Araç kullanmak deneyim ve pratik ister deneyimlerinizi ve pratiklerinizi geliştirirken öğrenmeniz gereken püf noktalar bulunmaktadır. Bu püf noktalar araç içerisinde size hem tasarruf yaptıracak hem de güvenliğinizi sağlayacak püf noktalardır.
İçerik Başlıkları
    • Sollama Yaparken Dikkat Edin
    • Sileceklerinizin Bakımını Yaptırın
    • Yaz Aylarında Klima Kullanırken Dikkat Edin
    • Kışlarında Klimayı Kontrol Edin
    • Hava Donma Derecesinde İse Aracı Hemen Çalıştırmayın
    • Çamura veya Kuma Saplandığınızda Sakin Olun
    • Karşıdaki Sürücünün Garip Davrandığı Düşünüyorsanız Lastiklerine Bakın
    • Her İhtimale Karşı Yanınızda Alet-Edevat Taşıyın
    • Direksiyonu Tam Tur Çevirirken Dikkat Edin
    • Aracınız Kışın Çalışmıyorsa Uzunlarını Açın

Araç kullanmak, günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ancak, her sürücünün karşılaşabileceği anlık durumlar ve sorunlarla başa çıkabilmek için bazı temel püf noktaları bilmek, sürüş deneyimini olumlu yönde etkileyebilir. Bu yazıda, araç kullanırken işinizi kolaylaştıracak ve güvenliği artıracak 10 pratik ipucunu ele alacağız. Sürücülerin hayatlarını daha konforlu ve güvenli hale getirmek için bu püf noktalarını bilmeleri, yolda karşılaştıkları çeşitli durumları daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacaktır.

araba kullanırken lazım olacak bilgiler

Sollama Yaparken Dikkat Edin

Gideceğiniz yere daha hızlı varabilmek için bazen sollama yapmak gerekmektedir. Yol güvenliğini sağladıktan sonra ve yoldan emin olduktan sonra sollama yapmalısınız. 2 şeritli yollarda sollama yaparken karşı yönden bir araç gelebilir bu durumlarda geçmek istediğiniz yönün sinyalini açmalısınız. İki araç karşı karşıya geldiğinde kazadan kaçınmak ister ve araç yolun kenarına hareket eder. Yolun kenarına yönelmek yerine kendi şeridinize geri dönmelisiniz.

Sileceklerinizin Bakımını Yaptırın

Silecekleriniz ön camda bazı kısımlara ulaşamıyorsa yıpranmaya başlamıştır. Yıpranma sonucunda silecek üzerinde bulunan plastik aşınmakta ve c şeklini almaktadır. Bu durumlarda silecek ön camın ortasına temas etmez. Sileceklerin temizliğine çok dikkat edin ve silecekleri cam kuru ise çalıştırmayın. Eğer camın üstünde bir tozu ve lekeyi temizlemek isterseniz önce cama su fışkırtmalısınız.

dikkat edilecekler

Yaz Aylarında Klima Kullanırken Dikkat Edin

Hava çok sıcak, arabanın içi yanıyor. Hemen ne yaparız klimayı sonuna kadar açarız bu yanlıştır. Klimanın içerisinde solumamamız gereken toksit maddeleri içerisinde biriktirmektedir. Bu kötü maddeleri solumamak için ilk olarak arabanızın camını açarak doğal yollarla aracın için havalandırın. İlk olarak tüm camları açın daha sonrasın arka arkaya sürücü kapısını açıp kapayın. Camlar açık halde sürüşe başlayın ve klimayı en üst seviyede ve 30 saniye ile 5 dakika aralığında çalıştırarak aracın içine temiz hava girmesini sağlayın. Klimayı sürüş esnasında kullanmanız daha verimlidir.

Kışlarında Klimayı Kontrol Edin

Kış mevsiminde ayda bir kez orta sıcaklıkta birkaç dakikalığına klimanızı açmak yaz aylarında aynı performansı almanızı sağlar. Yaz aylarında tam tersi için ısıtma için yapmalısınız. En az 30 saniye.

Hava Donma Derecesinde İse Aracı Hemen Çalıştırmayın

Hava -10 derecenin altında ise aracınızı hemen çalıştırmayın. Aracınızı çalıştırmadan önce uzun farlarınızı 3-5 saniye açın bu motorun üstündeki gücün dağılmasını sağlar.

püf noktalar

Çamura veya Kuma Saplandığınızda Sakin Olun

Direksiyonu sağa-sola hareket ettirerek lastiklerinize manevra yapacak kadar yer açın. Lastiklerin yere tutunması için bunu yavaş yapmanız gerekmektedir. Bunu yaparken vitesinizi geri vitesten 1.vitese alın. Bunu en fazla 8 kez yapmalısınız aksi halde araca zarar verebilirsiniz. Aracın tekerlerinin etrafını kazın ve lastiklerin altına ağaç dalları veya paspaslarını sıkıştırmak için krikonuzu kullanın.

Karşıdaki Sürücünün Garip Davrandığı Düşünüyorsanız Lastiklerine Bakın

Dar bir yoldan gidiyorsunuz ve karşı yönden gelen aracın dönüş sinyali vermesini beklemeden lastiklerine bakabilirsiniz. Genelde böyle garip davranışta olanlar sinyal vermezler.

Her İhtimale Karşı Yanınızda Alet-Edevat Taşıyın

Bagajınızda küçük bir alet çantası, akü kablosu ve kompresör mutlaka olmalıdır.

Direksiyonu Tam Tur Çevirirken Dikkat Edin

Direksiyonunuzu tam tur çevirmeniz gereken zamanlarda az bir boşluk bırakmalısınız aksi durumda direksiyon dişlisi zarar görmektedir.

aracın farları

Aracınız Kışın Çalışmıyorsa Uzunlarını Açın

Kış aylarında bazen araçlar çalışmayabilir bu durumda uzunlarınızı yakarak akünün ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Unutmayın, yolların kralı yoktur, kuralı vardır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.