Arama yapın

Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılır?

Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılır?
Sinan Daşpınar
Araba sahibi kişiler zaman zaman kullandıkları araçlarına dair bazı problemlerle karşılaşabilmektedir. Yalnızca araç sahipleri değil araç kiralama ile araç kullanan kişilerinde aynı problemleri çözmeleri gerekebilmektedir.
İçerik Başlıkları
    • Araba Neden Hararet Yapar? 
    • Arabam Hararet Yaparsa Ne Yapmalıyım? 
    • Hararet Göstergesi Nasıl Olmalı?

Araba sahibi kişiler zaman zaman kullandıkları araçlarına dair bazı problemlerle karşılaşabilmektedir. Yalnızca araç sahipleri değil araç kiralama ile araç kullanan kişilerinde aynı problemleri çözmeleri gerekebilmektedir. Bu problemlerden birisi de aracın hararet yapmasıdır. Özellikle kiralık araba ile yola koyulan sürücüler emanet araçtaki problemlerde daha fazla stres yapabilmektedir. Bu stres doğru müdahaleyi nasıl yapmaları gerektiğini bilmemelerinden de kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir hususu iyi bir şekilde bilinmelidir.

250 tl indirim

Araba Neden Hararet Yapar? 

Aracın hararet yapması birçok sürücünün başına gelen önemli bir durumdur. Araç hararet yaptığında gecikmeden doğru bir şekilde müdahale yapılmalıdır. İster özel araç ile ister araç kiralama ile yola çıkılsın bu sorun ciddiye alınmalıdır. Hararet durumunda sürüş keyfinizin sekteye uğramaması için doğru çözümler geç kalmadan yapılmalıdır. Aksi bir durum hem maddi hem manevi yönden sıkıntı doğuracaktır. Yaz mevsiminde oto kiralama yöntemine başvurarak seyahat edenler bu sorunla sıklıkla karşılaşmaktadır. Bunun temel nedeni ise ısı artışıdır. 

Araç hararetinin başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir: 

 - Radyatörde su azalması

 - Radyatör peteklerinin tıkalı olması

 - Aracın uygun vites ve hızda kullanılmaması

 - Otomatik fanın arızalanmış olması

 - Radyatörde tıkanma

 - Motor yağının azalması

 - Termostatta arıza 

 - Aracın soğutma fanının bozulması

 - Motorda su soğutma bölümünün tıkalı olması 

Yukarıda belirtilen tüm hususlar araçta hararete neden olabilmektedir. Bu nedenlere ek olarak; aracın ısı göstergesinin çalışmaması, motor çalıştığı zaman yeterli çalışma sıcaklığına ulaşamaması, motorun aniden ısınması, kayışın kopması gibi hallerde hararet sebepleri arasındadır. 

Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılır

Arabam Hararet Yaparsa Ne Yapmalıyım? 

Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır. Eklenen suyun içme suyu olmasına dikkat edilmelidir. Daha sonra araç yeniden çalıştırılmalıdır. Araç belli bir zaman olduğu yerde çalıştırılmalıdır. Belirli bir seviyeye kadar su eklenmesi akabinde motor suyu araç içinde devridaim etmesi beklenmelidir. 

Hararet seviyesi normal sınırlarda ise sürüş keyfinize devam edebilirsiniz. Hararet seviyesi anormal biçimde artıyorsa contanın yanma durumu olabilir. Böyle bir durumda acilen bir yetkiliden yardım alınmalıdır. Hararet düzelmezse aracın çekilerek tamire götürülmesi şarttır. 

Hararet Göstergesi Nasıl Olmalı?

Araçtaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Bu seviyenin 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi tavsiye edilmemektedir. Çoğunlukla araçlarda 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir. Araçların hararet yapmaması için soğutma sisteminin bakımına özen gösterilmelidir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.