Arama yapın

Araç Borç Sorgulama Ve Ödeme Nasıl Yapılır ?

Araç Borç Sorgulama Ve Ödeme Nasıl Yapılır ?
Sinan Daşpınar
Araç Borç Sorgulama Ve Ödeme Nasıl Yapılır? MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Borcu, Hgs Veya Ogs Borcu, Otopark Borçları, Trafik Cezaları Borçları
İçerik Başlıkları
    • Araç Borçları
      • MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Borcu
      • HGS veya OGS Borcu
      • Otopark Borçları
      • Trafik Cezaları Borçları
Şehir içi ve şehir dışı ulaşım için en kolay ve rahat seyahat özel araçlarla olmaktadır. Çoğu durum için avantajlı olan araç kullanımının araç cezaları gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Bu cezalar uyulmayan trafik kuralları sonucunda verilmektedir. Biz de sizler için verilen araç cezaları hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı yazdık.

Araç Borçları

MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Borcu

Motorlu taşıtlar vergisi, araç sahiplerini sahip olduğu aracın motor hacmine koltuk sayısına, yaşına, doğaya saldığı sürüm oranına göre ayarlayıp daha sonra buna göre belirleyerek sorumlu tutulan vergi ödemesidir. Motorlu taşıtlar vergisi borcunun kişi üzerindeki yükümlülüğü aracın trafik siciline girilmesiyle başlamaktadır. MTV vergisi yılda iki kez ödenir ve genelde ocak ve temmuz aylarında bu ödemeler gerçekleştirilir. MTV borcu Gelir İdaresi Başkanlığında sorgulanmaktadır. TC kimlik numaranız ve araç plakanız ile bu işlemi yapabilirsiniz. Ödemelerinizi kolay bir şekilde anlaşmalı bankaların online hizmetlerinden gerçekleştirebilirsiniz.

HGS veya OGS Borcu

HGS 2012 yılında aktif hale getirilmiştir. Hızlı geçiş sistemi anlamına gelmektedir. HGS araç sınıflandırmasını 6 başlıkta incelemiştir. Ayrıca araç geçişlerini daha hızlı şekilde kaydetmektedir. OGS, HGS’ye göre daha pahalıdır. OGS ise otomatik geçiş sistemi anlamına gelmektedir. Köprü veya otoyollardan geçerken gişeler üzerinde otomatik olarak ücret ödeme uygulamasıdır. OGS araçları 5 farklı grupta sınıflandırmıştır. Hem OGS’yi hem de HGS’yi PTT’de ve anlaşmalı bankalardan alabilirsiniz. Yükleme yapmadan önce bakiyenizi kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için araç ruhsatınız yeterlidir. 
 
araba-borc-sorgulama

Otopark Borçları

Yanlış park sonucunda otopark cezası verilir. Bu durum birçok insanın başına gelmiştir. Aracınız park ettiğiniz yerde bulamamak elbette ki can sıkıcı bir durum. Bu durumda aracınız bulmanızı sağlamak için e-devlet üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İşleminizin sonucunda kimliğiniz ile birlikte aracınızı gerekli işlemleri yapıp teslim alabilirsiniz.

Trafik Cezaları Borçları

Trafik cezası borcu kişilerin uymadıkları trafik kurallarından sonra ödemeleri gereken borçlardır. Trafik cezaları emniyetin resmi sitesinden sorgulanarak ödenebilmektedir. Ayrıca e-devlet üzerinden de bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Borçlarınızı anlık olarak görebilir ve anlık olarak ödeyebilirsiniz. Ancak borcunuzu ödeyebilmeniz için borcun size tebliğ edilmesi gerekmektedir. Tebliğ edilmediği sürece borcunuzu ödeyemezsiniz.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.