Arama yapın

APP Plaka Nedir?

APP Plaka Nedir?
Büşra Kurnaz
APP Plaka, Amerikan Press Plaka kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuştur. APP Plakalar 2010 yılından sonra popülerleşmiştir. Peki APP Plakalar yasak mı? APP Plaka kullanımının cezası ne kadar? Tüm detaylar bu yazımızda!
İçerik Başlıkları
    • APP Plaka Nedir? 
    • APP Plaka ile Standart Plaka Farkı Nedir? 
    • APP Plaka Yasak mı?
    • APP Plaka Cezası Var mı? 
    • 2023 APP Plaka Cezası Ne Kadar? 
    • APP Plaka Muayeneden Geçer mi?
    • APP Plaka Nasıl Değiştirilir? 

APP Plaka Nedir? 

APP Plaka, Amerikan Press Plaka kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuş bir kelimedir. APP Plaka kişinin isteğine göre renk, boyut ve fontlarda yaptırdığı plakalardır. Normal plakalara kıyasla daha dikkat çekici olan APP Plakalar 2010 yılından sonra oldukça popülerleşmiştir. 

APP Plaka ile Standart Plaka Farkı Nedir? 

APP Plaka ve standart plaka arasındaki en belirgin fark APP Plakalarda kullanılan font, renk ve boyutların TÜVTÜRK standartlarına uygun olmamasıdır. 

TÜVTÜRK’ün belirlediği standart plaka özellikleri;

  • Plakada 4x10 cm boyutlarında mavi zemin üzerine beyaz renkte olacak şekilde TR ibaresi bulunmalıdır.

  • Plakada ay yıldızlı ibare ve TŞOF mührü bulunmalıdır. 

  • Plakada kullanılan harf ve rakamlar yönetmeliğe uygun olmalıdır. 

  • Plakanın alt kısmında dalgalı şerit bulunmalıdır. 

  • Plaka ölçüleri 11x52 cm ya da 21x32 cm olmalıdır.

  • Plakalarda kullanılan yazı tipi ve büyüklüğü standartlara uygun olmalıdır. 

  • Özel plakalar haricinde yazılar beyaz zemin üzerine siyah yazı tipiyle yazılmalıdır. 

şeklindedir. Tüm bu özelliklerin dışında yaptırılmış plakalar APP Plaka olarak adlandırılmaktadır. 

app-plaka-muayeneden-gecer-mi

APP Plaka Yasak mı?

APP Plaklar Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. 6047 sayılı kanuna göre APP Plaka kullanımı yasal değildir ve cezası bulunmaktadır. 2018 yılında yenilenen plaka yönetmeliğine göre standart plaka dışı kullanılan plakaların tamamı birinci dereceden ağır kusur kapsamına girmektedir. 

APP Plaka Cezası Var mı? 

app-plaka-cezalari

Evet, APP Plaka kullanımı yapılan kanuni düzenlemelerin ardından ceza kesilen işlemler kapsamına girmiştir. Standart plaka kullanımı dışında plaka kullanımı tespit edildiğinde araç sahibine ceza kesilmektedir. Kesilen ceza 15 gün içinde ödenirse %25 indirim uygulanmaktadır. 

APP Plakaların yasaklanma sebeplerinin başında terör, gasp, soygun gibi suç arz eden olaylarda APP Plakaların tercih edilmesi gelmektedir. Sahte plaka olan APP Plakalar, Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) tarafından okunamadığı için suç teşkil eden olaylarda kullanılmaktadır. Bu durum yasaya tamimiyle aykırı olarak kabul edildiği için APP Plaka kullanan kişiye ve APP Plaka üreticilerine caydırıcı olması adına cezai işlem uygulanmaktadır. 

2023 APP Plaka Cezası Ne Kadar? 

2023 yılı itibariyle APP Plaka kullanımına kesilen ceza miktarı 750₺ olarak belirlenmiştir. Kesilen idari para cezasının ardından 15 gün içerisinde ödeme yapıldığı takdirde ceza tutarında %25 indirim uygulanmaktadır. Bu kapsamda 15 gün içerisinde ödenen borçlar 562,50₺ idari para cezasına denk gelmektedir.

app-plaka-ceza

Plakaya yazılan ceza sorgulama işlemiyle ilgili detaylı bilgiye Plakaya Yazılan Ceza Sorgulama yazımızdan ulaşabilirsiniz.

APP Plaka Muayeneden Geçer mi?

APP Plaka kullanımı yasal olmadığı ve standart plaka özelliklerine uymadığı için TÜVTÜRK muayene istasyonlarından geçmemektedir. Muayene esnasında birinci dereceden ağır kusur olarak sayılan APP Plakaların yasaklanma sebeplerinin başında Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) tarafından algılanamaması gelmektedir. Araç muayeneniz olsun olmasın trafik güvenliğini tehlikeye atmamak adına yasal koşullara uymayan plakalar aciliyetle değiştirilerek standart plakaya çevrilmelidir. 

APP Plaka Nasıl Değiştirilir? 

6047 Sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu’na göre kullanımı yasaklanmış olan APP Plakalar yasal yollarla takılamamaktadır. APP Plakalar mühürlenmediği için yalnızca üreticiler tarafından takılabilmektedir. Normal şartlarda standart plaka değişiklikleri trafik şubesine bildirilerek mühürlenmektedir. 

APP Plakanızı değiştirmek için bağlı bulunduğunuz Trafik İlçe Emniyet Müdürlüğünden randevu alıp standart plaka taktırabilirsiniz. Bu sayede APP Plakalara uygulanan cezadan etkilenmezsiniz. 

miniyol-250-tl-indirim

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.