Arama yapın

Antifriz Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır?

Antifriz Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır?
Büşra Kurnaz
Araçlar için hayati önem taşıyan antifriz hakkında bazı şeyleri merak ediyor olabilirsiniz. Biz de sizler için antifriz nedir, nasıl kullanılır gibi sorularınızın cevaplarını verdik.
İçerik Başlıkları
    • Antifriz Nedir?
    • Antifriz Nasıl Kullanılır?
    • Antifriz Çeşitleri
Sıcaklıkların sürekli olarak değiştiği ülkemizde antifriz, motorlu taşıtlar için kullanılması gereken bir şeydir. Motorlu taşıtlar için kullanılması zorunlu olan antifriz nedir, antifriz ne işe yarar, antifriz nasıl kullanılır, antifriz çeşitleri nelerdir gibi soruların cevaplarını detaylı olarak yazımızda verdik.

Antifriz Nedir?


Antifriz nedir diye sorarsanız aslında antifriz, bir tür alkol çeşididir. Antifriz, araçların motorunun ve motor bağlantılarının donmasını veya ısınmasını engelleyen bir tür sıvıdır. Sadece kış mevsiminde değil her mevsim kullanılması gereken antifriz, içindeki glikol sayesinde suyun donma derecesi düşer ve bu sayede yaz mevsiminde motorun sıcaklık dengesi korunur. Diğer bir antifriz özelliği ise motor bloklarının paslanmasını engelleyebilmesi ve radyatör suyunun kireçlenmesini azaltabilmesidir.  Bunların dışında antifriz, motor tıpalarındaki olası su sızıntılarını ve pompa sorunlarını da engelleyebilmektedir.

Antifriz Nasıl Kullanılır?


Antifriz nedir?” ve “antifriz neden önemlidir?” gibi soruların cevaplarını yeterli bir şekilde verebildiğimizi umuyoruz. Her şeyden önce arabanıza antifriz koymadan önce aracınızın yeterince soğumuş olduğundan emin olmalısınız. Peki, antifriz nasıl kullanılır, arabaya nasıl antifriz konulur?
 
  • Aracınızın kaputunu açın ve ızgara gibi duran radyatörünüzün kapağını açın. Yedek su kapağını da açmayı unutmayın.
  • Radyatörünüzün altında bulunan tahliye kapağını da açmalısınız. Bundan sonra içindeki su tamamen tahliye olmalıdır. 
  • Radyatörünüzde bulunan suyun tamamen tahliye olduğundan emin olduktan sonra tahliye kapağını tekrar kapatın.
  • Bu işlemlerden sonra artık antifrizi arabanıza koyabilirsiniz. Aldığınız antifrizi yavaş yavaş radyatörün içine dökün ve biraz üstüne saf su ekleyin.
  • Antifriz ve su radyatörünü doldurun, arabanızı çalıştırın. Arabanızı ilk çalıştırdığınızda su kaybının oluşacağı kesindir. Bu su seviyesini tekrar doldurun.
  • Motor standart araç ısısına gelip, fan açılana kadar su ekleme işlemini yapınız.
  • Aracınızın fanını bu işlemden sonra açıp-kapatın ve radyatördeki su normal doluluk seviyesindeyse kapağı kapatın. 
antifriz-nedir

Antifriz Çeşitleri


Antifriz çeşitleri, renkleri itibariyle de birbirinden ayrılmaktadır. Peki, bu antifriz çeşitleri nelerdir, bu antifriz çeşitlerinin renkleri nasıldır?
Öncelikle antifriz renkleri kırmızı, turuncu, sarı, pembe, mavi ve yeşil olarak ayrılmaktadır.

 
  • İnorganik Antifriz (IAT-Inornagic Acid Technology)
Piyasada yeşil antifriz olarak göreceğiniz bu çeşitte demir ve alüminyum koruyucu bulunur. Motor bloklarında ve pompa-soğutma parçalarındaki oksitlenmeyi önlemek için kullanılır. Ortalama ömrü yaklaşık 45.000 kilometredir.
  • Organik Antifriz (OAT-Organic Acid Technology)
Turuncu, pembe ya da koyu yeşil renkli olabilen organik antifrizler içlerinde organik asit bulundurur. Bu tür antifrizler demir ve alüminyum koruyucu içermezler. Bundan dolayı inorganik antifrizler kadar oksitlenmeyi önlemede etkili değildirler. Yavaş ve daha uzun bir motor koruması sağlarlar. Ortalama ömürleri yaklaşık 200.000 kilometredir.
  • Hibrit Organik Antifriz (HOAT-Hybrid Organic Acid Technology)
Sarı veya turuncu antifriz olarak piyasada bulunan hibrit-organik antifrizler kırmızı ya da pembe olarak da bulunabilirler. Hibrit organik antifrizler inorganik ve organik antifrizleri aynanda bünyesinde barındırır.
  • Nitritli Organik Antifriz (NOAT-Nitrited Organic Acid Technology)
Bu antifriz çeşitleri de kırmızı veya koyu pembe olabilir. Diğer antifriz çeşitlerine oranla çok daha uzun ömürlü olan Nitritli organik antifrizlerin 1 milyon kilometreye kadar ömrü olabilir. Ömrü daha uzun olduğu için daha pahalı olan Nitritli organik antifrizlerin kullanım alanları iş makineleri ve uzun yol araçları gibi büyük motorlu araçlardır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.