Arama yapın

Yağmur Sensörü Nedir?

Yağmur Sensörü Nedir?
Ömer Keskinsoy
Otomatik olarak silecekleri çalıştıran yağmur sensörü hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Yağmur Sensörü Ne Yapar?
    • Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır?
    • Yağmur Sensörü Nasıl Aktif Edilir?
    • Yağmur Sensörü Çalışma Prensibi
    • Yağmur Sensörü Nerede Bulunur?
    • Yağmur Sensörü Her Araca Takılır mı?
    • Yağmur Sensörü Arızası
Yeni nesil araçlarda hem güvenlik hem de konfor açısından birçok farklı sistemler bulunuyor. Birçoğunun farkında olmasak da aslında oldukça önemli işlevlere sahiptirler. Bu sistemlerden yağmur sensörü, arabanın ön camındaki suyu algılayan ve programlanmış eylemleri otomatik olarak tetikleyen gelişmiş bir sürücü yardım sistemidir. Bu sistemin ana işlevi, yağmurda ön cam sileceklerini çalıştırmaktır. Ancak tetiklenen eylemler, arabanın camlarının ve sunroof'un kapatılmasını da içerebilir. Miniyol olarak sizler için hazırladığımız bu yazıda yağmur sensörüne dair merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
yağmur sensörü nedir

Yağmur Sensörü Ne Yapar?

Yağışlı günlere girdiğimiz şu günlerde araba sahipleri “yağmur sensörü ne yapar?” veya “yağmur sensörü ne işe yarar?” gibi soruların cevaplarını merak ediyorlar. Sürüş esnasında ön camın net bir görüş sağlaması sadece kendi güvenliğiniz için değil çevrenizdeki diğer kişilerin veya araçların güvenliği için de çok önemlidir. Yağmur yağdığında görüş seviyesi büyük ölçüde azalır. Bu yüzden ön camı temizlemek için silecekler hemen çalıştırılmalıdır. Yağmur sensörü yağmuru algılar ve silecekleri anında çalıştırır. Böylece silecekleri manuel olarak çalıştırma çabasıyla dikkatiniz dağılmaz. Bu, aracı daha iyi kontrol etmenize ve sonuçta güvende kalmanıza yardımcı olur.

Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır?

Yağmur algılayan sileceklerin çoğu, ön camın arkasına monte edilmiş bir sensör kullanırlar. Bu sensöre yağmur sensörü denmektedir. Su damlacıkları ön cama düştüğünde farklı açılarda geri yansıtılan bir kızılötesi ışık demeti gönderirler. Bu, sisteme silecekleri çalıştırmasını ve ayrıca silecek hızını aracın hızıyla birlikte yağışın yoğunluğuna göre ayarlamasını söyler.

Yağmur Sensörü Nasıl Aktif Edilir?

Yağmur sensörü silecek kolunda bulunan yağmur sensörü düğmesine basarak etkinleştirebilirsiniz. Yağmur sensörü düğmesinde, üzerinde su damlası bulunan bir cam ve silecek resmi bulunmaktadır.

Yağmur Sensörü Çalışma Prensibi

Yağmur sensörü ön cam ile temas edecek şekilde dikiz aynasının yanına monte edilmiştir. Ön camdaki küçük bir kısım yağmur sensörünü gizlemek karartılmıştır. Ancak, karartılmamış ve sensörün yağmuru algılayabildiği küçük bir görüş alanı vardır.
Yağmur sensörü, toplam iç yansıma prensibine göre çalışır. Bu teknik kızılötesi radyasyondan yararlanır. Kızılötesi bir ışık, arabanın içindeki sensörden ön camın boş bir alanına 45 derecelik bir açıyla yayılır. Kızılötesi bir ışık, arabanın içindeki sensörden ön camın boş bir alanına 45 derecelik bir açıyla yayılır. Geri yansıyan ışık miktarı, sensör içindeki yazılım tarafından önceden ayarlanmış bir seviyeye düştüğünde, otomatik olarak arabanın silme mekanizmasını çalıştırarak kurutma işlemini başlatır.
yağmur sensörü ne işe yarar

Yağmur Sensörü Nerede Bulunur?

Yağmur yağdığı sırada otomatik olarak sileceklerin çalışmasına yarayan yağmur sensörü, aracın ön camının iç kısmında yer almaktadır. Genellikle oldukça küçük, ayrık, kare şeklinde bir paneldir ve hatta yıllarca sizin tarafınızdan fark edilmeyebilir.

Yağmur Sensörü Her Araca Takılır mı?

Yağmur sensörü her araca sonradan takılabilmektedir. Fakat araç içi kurulumu gerçekleştirileceği için oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Mutlaka uzman kişiler tarafından yağmur sensörünün takılması gerekmektedir. Ayrıca yağmur sensörü taktırmanın maliyeti de fazla olabilmektedir.

Yağmur Sensörü Arızası

Yağmur sensörünün çalışmamasının başlıca sebepleri şunlardır:
  1. Hatalı Konum: Ön cam sileceği yağmur yağdığı zaman çalışmıyorsa silecek anahtarını manuel konumda tutmuş olabilirsiniz. Silecek kolundan yağmur sensörü tuşunu aktif etmeniz gerekmektedir.
  2. Arızalı Sensör: Sensör cama düşen yağmuru algılar ve sileceklerin otomatik çalışması için sinyal gönderir. Eğer silecekleriniz otomatik olarak çalışmıyorsa sensörünüzde bir arıza olabilir.
  3. Hasarlı Ön Cam: Ön camda oluşabilecek ufak bir çatlak bile ışığı yansıtmada büyük bir etki yaratmaktadır. Bu durumda, sensör normalden daha az ışık alır ve ana bilgisayara yeterli veriyi gönderemez.
  4. Silecek Motoru Sorunu: Araçtaki silecek motoru, sileceklerin uzun zaman kullanılması durumunda yorulurlar. Ayrıca nem ile uzun süre temas kurmaları halinde paslanmaya meyillidirler. Bunun sonucunda yağmur sensörü arızası yaşamanız mümkündür.
  5. Kablo Sorunları: Sistemde yanlış kablolama yapmak yağmur sensörünün çalışmamasına sebep olabilir. Ayrıca uzun süre silecek çalıştırmak kabloların yanmasına da sebep olabilir.
  6. Akü Sorunu: Arızalı bir akü yağmur sensörünün çalışmasını engelleyebilir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.