Arama yapın

Viraja Güvenli Şekilde Nasıl Girilir?

Viraja Güvenli Şekilde Nasıl Girilir?
Ömer Keskinsoy
Dikkat edilmemesi halinde ağır sonuçlara yol açabilen virajlara güvenli bir şekilde nasıl girebileceğinize dair püf noktaları araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
    • Viraja Nasıl Girilir?
    • Viraj Manevraları
      • Sağa Viraja Nasıl Girilir?
      • Sola Viraja Nasıl Girilir?
    • Virajlara Girerken Frene Basılır mı?
    • Virajlarda Neden Daha Çok Kaza Olmaktadır?
    • Viraja Giren Araba Hangi Kuvveti Uygular?
    • Virajlara Hangi Vitesle Girilir?
    • Araba Virajda Neden Savrulur?
Virajlı yollar beklenmedik ve sonuçları ağır olabilen kazaların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Virajlar; ters eğim, yolun kaygan olması, virajın beklenmedik bir şekilde daralması, aşırı hız gibi sebeplerden dolayı kazaların en sık yaşandığı yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle, güvenli bir şekilde viraj almak, dönüş yaparken aracınızın süspansiyonuna ve lastiklerine etki eden kuvvetlerin artmasından kaçınmanın yanı sıra yoldaki virajların oluşturduğu azalan görüş ile başa çıkmak için en iyi stratejileri anlamayı gerektirir. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak viraja girmeden önce, girerken ve virajdan çıktıktan sonra yapmanız gerekenleri sizler için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
viraja güvenli nasıl girilir

Viraja Nasıl Girilir?

Bir viraja yaklaşırken yapmanız gereken ilk değerlendirme, virajın ne kadar keskin olduğudur. Bunu yanlış anlarsanız, kayabilir ve arabanızın kontrolünü kaybedebilirsiniz. Virajın ne kadar keskin olduğuna dair değerlendirmenize göre, bir sonraki sorunuz şu olmalı, şu anki hızım uygun mu?
Viraja girerken akılda bulunması gereken altın kural şerit ihlali yapmamaktır. Yolun kendi tarafında, net olarak görebileceğiniz mesafede durmanız gerekmektedir. Ayrıca virajın yönünü gösteren yol işaretlerine dikkat etmelisiniz. Herhangi bir işaret yoksa, yol boyunca sıralanan ağaçların, çalıların, binaların veya sokak ışıklarının nasıl aktığını gözlemleyebilirsiniz. Bu size virajın ne kadar keskin olduğuna dair bir değerlendirme verebilir. Bazen yolda kayma izleri görebilirsiniz. Bunlar, bir sürücünün virajı yanlış değerlendirdiğini ve kontrolü elinde tutmak için frene basmak zorunda kaldığını gösterebilir.
  • Viraja girmeden zamanında yavaşlayın ve daha düşük bir vites seçin. Bu sayede araç üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilirsiniz.
  • Vites değiştirmek elinizi direksiyondan çekmek anlamına geleceği için viraj alırken vites değiştirmek tehlikeli olabilir. Bu yüzden viraja girmeden önce vites değiştirmeniz gerekiyorsa değiştirmelisiniz.
  • Viraja girerken, direksiyon simidini yumuşak ve kademeli olarak çevirmelisiniz.
  • Virajda dönerken fren yapmamalısınız.

Viraj Manevraları

Güvenli viraj almanın temellerini anladığınızda, aracınızın kontrolünü kaybetme riskinizi azaltacaksınız. Bir virajda ustaca ve güvenli bir şekilde manevra yapmak için:

Sağa Viraja Nasıl Girilir?

Virajın zirvesine ulaşana kadar şeridinizin dışına doğru bir çizgi tutun, ardından arabanızı şeridin ortasına doğru hareket ettirin. Bu, önünüzdeki yolun maksimum görünürlüğünü sağlayacak ve virajda mümkün olan en düz çizgiyi korumanıza izin verecektir.

Sola Viraja Nasıl Girilir?

Sizi şerit ayırıcıya yaklaştıran bir çizgiyi tutun, ardından tepeyi geçtikten sonra arabanızı şeridin dışına doğru hareket ettirin. Bu, köşe boyunca nispeten düz bir çizgi ve optimum görüş sağlar.
Aracınızın herhangi bir aşamada şerit ayırıcıyı geçmesine izin vermeyin, çünkü bu sizi karşıdan gelen bir sürücüyle çarpışma riskine sokabilir.
araba virajda neden savrulur

Virajlara Girerken Frene Basılır mı?

Viraja girdikten sonra frenleme yapmak tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Fakat viraj alırken frenleme gerektirebilecek iki durum vardır:
Virajın açısını yanlış değerlendirip çok yüksek bir hızla girdiğinizde: Bir viraja girmeniz gerekenden daha hızlı girdiğinizi düşünüyorsanız frene basmayın. Bunun yerine, gaz pedalını bırakarak ve manuel bir araç kullanıyorsanız vitesi azaltarak aracınızı yavaşlatın, çünkü bu, lastiklere fren kuvveti uygulanmasını önler.
Acil durum frenine ihtiyacınız olduğunda: Acil bir frenleme durumunda, frenleri tam güçle uygulamaktan başka seçeneğiniz olmayacaktır. Arabanız yol ile çekişini kaybeder ve patinaj yapmaya başlarsa, direksiyonu hafifçe viraja çevirin ve gözlerinizi arabanızın gitmesini istediğiniz ayırmayın.
Acil fren yapmaktan kaçınmanın en iyi yolu, önünüzdeki aracın arkasında en az üç saniyelik bir takip mesafesini gözlemlemektir. Ayrıca, aracınız ile virajı dönünce yolun gözden kaybolduğu nokta arasında üç saniyelik bir mesafeyi korumanız gerekmektedir. Güvenli mesafeyi korursanız, virajda önde giden bir aracın fren yapması veya virajda beklenmedik bir şey olması durumunda aracınızı yavaşlatmak için yeterli zamanınız olur.

Virajlarda Neden Daha Çok Kaza Olmaktadır?

Virajlar en sık kazanın yaşandığı yerlerdir. Bunun en bilindik sebebi virajlarda görüş açısının oldukça kısalması ile birlikte sürücünün dikkatsizliğidir. Özellikle karşıdan araba gelmediğini düşünen sürücülerin yolu ortalayarak viraja girmeleri sonucu birçok kaza yaşanmaktadır. Ayrıca virajlara yüksek hızla girilmesi ve durumu toplamak adına ani frenleme ve sert direksiyon hareketleri sonucu da virajlarda sıkça kaza olmaktadır.
viraja hangi viteste girilir

Viraja Giren Araba Hangi Kuvveti Uygular?

Viraja giren bir araba eylemsizlik kuvvetiyle karşı karşıya kalır. Eylemsizlik kuvveti virajı aldığınız yöne doğru fiziksel bir direnç oluşturur. Bu sebeple yüksek hızda viraja girilmesi sonucu araba takla atabilir. Eylemsizlik kuvvetini dengelemek için ise arabalarda süspansiyon sistemleri bulunur. Ayrıca yerçekimi de eylemsizlik kuvvetinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

Virajlara Hangi Vitesle Girilir?

Virajlara girerken arabanın kaçıncı viteste olmasına dair kesin ve gerekli bir bilgi yoktur. Viraja girmeden önce hızınızı yeteri kadar düşürmeniz durumunda mevcut vitesle rahat bir şekilde virajı alabilirsiniz.

Araba Virajda Neden Savrulur?

Arabaların virajda savrulmalarının en temel nedeni yüksek hızdır. Viraja girmeden önce hızınızı düşürmeniz gerekmektedir. Eğer virajdayken hızınızı düşürmediğiniz için araba savrulursa savrulmayı önlemek için frene basmanız riskli sonuçlar doğurabilir. Yüksek hız dışında karlı veya yağmurlu havalarla yolun kaygan olması sebebiyle de araba virajda savrulabilir. Aracın savrulmasını önlemek için viraja düşük hızda girdiğinizden emin olun.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.