Arama yapın

Türkiye’nin 8 Harikasını Keşfet!

Türkiye’nin 8 Harikasını Keşfet!
Sinan Daşpınar
Türkiye’de görülmesi gereken çok fazla yer bulunmaktadır. Bunlar arasında bazıları uluslararası olarak da onaylanmıştır. Türkiye’nin 8 harikasını listemizde bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
    • 2.Hasankeyf
    • 3.Nemrut Dağı
    • 4.İnsuyu Mağarası
    • 5.Artemis Tapınağı
    • 6.Kelebekler Vadisi
    • 7.Halikarnas Mozolesi
    • 8.Aspendos Antik Tiyatrosu

1.Ayasofya

ayasofya-muzesi

Dünya’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Ayasofya, dünyanın en önemli anıtları arasında bulunmaktadır. Tarihi ve mimari açıdan kendini hayran bıraktıran Ayasofya bugün bil birçok ülkeden turisti kendine çekmektedir ve önemli bir konumdadır. Ayasofya, Doğu ve Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu Roma’nın en büyük kilisesi olma özelliğine sahiptir. Bir dönem kilise bir dönem cami olarak kullanılan Ayasofya bugün yine cami olarak kullanılmaktadır.
 

2.Hasankeyf


Türk-İslam Medeniyeti için önemli bir konumda bulunan bizce Türkiye’nin 8 harikasından biri olan Hasankeyf, Dicle’nin kıyısında bölgenin ilim ve kültür bölgesi olarak kurulmuştur.  Hasankeyf’in tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmese de Urartu dönemine kadar uzanan bir tarihi olduğu düşünülmektedir. Bugün Hasankeyf’in tamamı yapılan baraj nedeni ile sular altında kalmıştır.

3.Nemrut Dağı

nemrut-dagi


Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı, UNESCO tarafından 1987 yılında Dünya Mirası ilan edilmiş ve bunun üstüne dağ milli park yapılarak 1988’de korumaya alınmıştır. Batı ve Doğu uygarlığının köprüsü olan Nemrut Dağı’nda pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykeli, mezar-tapınakları yaptırmıştır. Mezarlarda kartal başına benzeyen taş oymalar bulunmaktadır.

4.İnsuyu Mağarası

Burdur’da bulunan İnsuyu Mağarası Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır. 597 metre uzunluğunda olan yatay bir mağara olan İnsuyu Mağarası’nda sarkıt ve dikitler oluşmuştur. Mağaranın binlerce yıl önce oluştuğu ve içinde 9 göl bulunduğu bilinmektedir.
 

5.Artemis Tapınağı


Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı, İzmir’in Efes ilçesinde bulunmaktadır. Milattan önce 550 yıllarında tamamlandığı düşünülen Artemis Tapınağı, Dünya’nın 7 harikasından biridir. Artemis Tapınağı’ndan geriye sadece 1 – 2 mermer parçası kalmıştır. Lidya kralı Kroisos tarafından tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş bir tapınaktır.
 

6.Kelebekler Vadisi

fethiye


Muğla’nın Fethiye ilçesinde, Ölüdeniz’de bulunan Kelebekler Vadisi 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili derin bir vadidir. Vadi içinde 80’den fazla kelebek türü bulunmaktadır.  1.dereceden doğal sit alanı olan Kelebekler Vadisi 50 metre yükseklikten şelale dökülmektedir. 

7.Halikarnas Mozolesi


Yine Dünya’nın 7 harikasından biri olarak sayılan Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos’un anıtı için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. Yunan mimarisi ve Mısır mimarisinin birleştirilmesi ile yapılan Halikarnas Mozolesi büyük boyutlarda bir mezardır. Açık hava müzesi olarak sergilenmektedir.

8.Aspendos Antik Tiyatrosu

aspendos-antik-tiyatrosu

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos bütün Akdeniz’de en iyi korunan Roma Dönemi tiyatrosuna sahip antik kenttir. Büyük bir şehir olduğu düşünülen Aspendos, bugün tiyatro ve suyolları için ziyaret edilmektedir. Anadolu Selçuklu döneminden kalan kalıntıların da olduğu Türkiye’nin 8 harikasından 8.si Aspendos gerçekten görülmesi gereken yerler arasındadır.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.