Arama yapın

Türkiye’de Yetişen 5 Endemik Bitki

Türkiye’de Yetişen 5 Endemik Bitki
Sinan Daşpınar
Türkiye’de o kadar çok ender bitki bulunmakta ki… Miniyol ile araç kiralama yaparak bu bitkileri keşfederken yolculuğunuzu kolaylaştırabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
    • Sevgi Çiçeği - Ankara
    • Kazdağı Göknarı - Kaz Dağı
    • Ters Lale - Van
    • Asuman Çiğdemi - Antalya
    • Eber Sarısı - Akşehir

Dünyada o kadar çok bitki türü bulunmakta ki… Bunların birçoğunu bilmiyoruz bile. Yine de bilmediğimiz, farklı bitki türlerini görmek için çok uzaklara bakmaya gerek yok. Türkiye’de ender bulunan bitkileri görmek için araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilir, dünyada sadece Türkiye’de yetişen bitkileri görebilirsiniz. Bu ener bitkilerden 5 tanesini Miniyol blogunda sizler için anlattı. Doğaseverler, doğa tutkunları ve fotoğrafçılar için sadece Anadolu’da yetişen bitkiler blogumuzda 5 bitkiyi inceledik.

Sevgi Çiçeği - Ankara

Sevgi Çiçeği ülkemizde bulunan en zor bulunan çiçeklerden biridir. Yanar döner, gelin düğmesi, türbe ya da kırmızı peygamber çiçeği olarak da bilinen Sevgi Çiçeği bölgesel olarak bulunmamaktadır. Sadece Ankara’nın Gölbaşı’nda bulunan Hacı Hasan Köyü’nde yetişmektedir. Mor üçgenimsi yapraklara sahiptir, ilaçlı tarım yüzünden nesli tükenme tehlikesi yaşamaktadır. Bu yüzden çiçek Bern Sözleşmesi altında korunmaya almıştır. Ankara’ya havayolu aracılığı ile geldiyseniz Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama seçenekleriyle araç kiralayabilir ve O-20 üzerinden ODTÜ Ormanı’ndan D750’ye saparak köye ulaşabilirsiniz. Yol toplamda yaklaşık 50 dakika sürmektedir. 
 

Kazdağı Göknarı - Kaz Dağı

Doğal güzellikleriyle kendisine hayran bıraktıran Kaz Dağları endemik bitki türüne de sahip. Bitkinin bulunduğu Kaz Dağları Milli Parkı’na Balıkesir Merkez Havalimanı’ndan D230 karayolundan yaklaşık 2 saatte ulaşabilirsiniz. Sadece burada bulunan Kazdağı Göknarı 30 metreye kadar ulaşabilmekte, silindirik ve uzun bir yapıdadır.
 

Ters Lale - Van

Birçok farklı efsaneye kaynaklık etse de tek bir ortak inanış vardır; o da Ters Lale’nin hüzün sembolü olmasıdır. Genel kabul Ters Lale’lerin ise Hz. İsa'dan sonra Hz. Meryem'in gözyaşı dökmesiyle ters hale geldiğidir. Gerçekten ters olarak büyüyen Ters Lale kırmızı renklidir. Van’a ise genelde havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Eğer ki havayolunu tercih eden biri olursa Van Ferit Melen Havalimanı araç kiralama ile ulaşımını hızlandırıp, özelleştirebilir.
 

Asuman Çiğdemi - Antalya

İsmini onu keşfeden ünlü Türk botanikçi Prof. Dr. Asuman Baytop’tan almıştır. Rakımı 900 - 1250 metre yükseklikte bulunan Asuman Çiçeği ekim - aralık aylarında çiçek açmaktadır. Yine nesli tükenmekte olan bitkiyi sadece Antalya’da görebilirsiniz. Buna göre belki Antalya’ya gelmek ve bunu da havalimanı üstünden gerçekleştirmek isterseniz Antalya Havalimanı araç kiralama, Antalya araç kiralama seçeneklerini mutlaka değerlendirin. 
 

Eber Sarısı - Akşehir

Akşehir yöresinde bulunan Eber Sarısı ya da Piyan, nesli tükenmekte olan bitki türleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Sadece Eber göllerinin alt havuzlarında ve Akşehir havzalarında bulunan Eber Sarısı’nı Mayıs - Ağustos aylarında görmelisiniz! Mayıs ayında çiçeklenen ve Ağustos’ta meyve veren bu bitkiyi Kütahya Havalimanı üstünden oto kiralama yaparak görebilirsiniz. Yaklaşık 1 buçuk saat süren yolculuğu havalimanından D650 karayolundan yapmalısınız. Kütahya merkez araç kiralama seçeneklerine buradan bakabilirsiniz. 

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.