Arama yapın

Tramer Sorgulama ve Plaka Sorgulama

Tramer Sorgulama ve Plaka Sorgulama
Sinan Daşpınar
Tramer Sorgulama ve Plaka Nasıl Sorgulanır? Tramer Nedir? Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır? Plakadan Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır? Trafik Sigorta Nasıl Sorgulanır?
İçerik Başlıkları
    • Tramer Nedir?
    • Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
    • Plakadan Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?
    • Trafik Sigorta Sorgulaması
    • Araç Hasar Kaydı
Tramer bütün sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri merkezi sistemidir. Tramer ile birçok farklı işlem ve plaka sorgulama yapabilirsiniz.

Tramer Nedir?

Uzun haliyle Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu olan Tramer, değinildiği gibi bütün sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Tramer herhangi bir araca ait olan sigorta işlemlerini, özellikle aracın ağır hasar kaydı olup olmadığını ve aracın kaza bilgilerini görmemize ve plaka sorgulama sağlayan bir sistemdir. Teknolojik altyapı sayesinde çevrimiçi olarak da hizmet veren tramer kısaca, sigorta poliçeleri ile birlikte araç hakkındaki bilgilere ulaşım imkânı verir. Özellikle 2. El araç almak isteyen ya da zaten araca sahip olan kişiler için önemli ve işe yarar bir sistemdir.
 

Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-devlet ile Tramer sisteminden plaka sorgulama yapabilirsiniz. Öncelikle e-devlete TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Eğer e-devlet şifreniz yoksa şifrenizi PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra aram çubuğuna “trafik sigortası sorgulama” yazarak ilgili sayfaya yönelebilirsiniz. Sayfa açıldığında aracın plaka numarası ile sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
 
tramer-nedir-
 

Plakadan Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bir aracın hasar geçmişini öğrenmek, kaza sorgulama yapmak için SMS ve çağrı merkezi yöntemlerini deneyebilirsiniz.  Sorgulamayı yapabilmek için araştırdığınız aracın plakasını birleşik bir şekilde yazarak 5664’e göndermelisiniz. Bu sayede aracın plakası daha önce değişse dahi hasar bilgilerini öğrenebilirsiniz. Gelen mesajda aracın hangi tarihlerde kaza yaptığı, araçta oluşan hasarlar ve bu hasarların maliyetine ulaşabilirsiniz. Herhangi bir operatörden gönderebileceğiniz SMS ile trafik poliçesi, kaza tespit tutanaklarının durumu ve vefat etmiş kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Yalnız unutmayın ki, aracın hasar bilgilerini öğrenmek için attığınız SMS’in ücretlendirmesi 9,50 TL’dir. Bununla birlikte 11 890 Çağrı merkezini arayarak araştırmak istediğiniz aracın plakasını ya da şasi numarasını vererek hasar sorgulama yapabilirsiniz. Çağrı merkezinin ücretlendirilmesi dakikası Turkcell ve Vodafone aboneleri için 4,25 TL iken, Türk Telekom ve sabit hat kullanıcıları için 4,75 TL’dir.

Trafik Sigorta Sorgulaması

Trafik sigorta sorgulama için www.turkiye.gov.tr/sbn-trafik-police-sorgulama adresine gittikten sonra TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapıp, aracınızın plakasını yazarak sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Sorgula butonuna bastıktan sonra, aracınızla alakalı trafik poliçe detaylarını ekranınızda görebilirsiniz. Buna ek olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) sisteminden trafik sigortası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulamanızı yapabilmek için TC kimlik numaranıza ve aracınızın plakasına ihtiyacınız olacaktır.  Yine SBM sisteminden poliçe tarihinizin yenilenme zamanını da takip edebilirsiniz.
 

Araç Hasar Kaydı

Aracınızın başından geçmiş olan kazalar sonucunda ortaya çıkan hasarların tamamına araç hasar kaydı denir. Bu hasarlar sigorta şirketleri tarafından takip edilmekte ve kullanıcıya teslim edilmektedir. Aracın görünümünde dahi oluşan herhangi bir sorun hasar kayıtlarına geçilmektedir.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.